Leder i Torshov Birøkterlag Randi Grydeland sier det er mange som driver med bier i byen. Jobben deres er å spre kunnskap om birøking å sikre det biologiske mangfoldet.

Sure bier i regnværet hindret ikke sanking av søt honning. — Jeg er heldig som ikke ble stukket

Honning skulle hentes ut fra bikubene i Torshovparken, men været skapte problemer. — Humlene tåler regn, men det gjør IKKE biene. De blir ganske sure, sier birøkter Randi.

Publisert

Uttak av honningen som biene produserer er en lengre prosess, som krever forberedelser. Spesielt når man har allergi for bier.

— Honningen ligger i det vi kaller skattekassene. Der er også alle biene, så det gjelder å flytte biene fra skattekassene til kassene under, som vi kaller yngelleiet. Der holder dronningen til, forklarer leder i Torshov Birøkterlag, Randi Grydeland.

Mandag ettermiddag øste det ned periodevis ned i Oslo, og i det de trodde var en pause fra nedbøren tenkte Grydeland og kollegene at de måtte benytte anledningen.

— Humlene tåler regn, men det gjør IKKE biene. De blir ganske sure, sier Grydeland.

Dårlig timing

— Men akkurat i det vi åpnet kubene kom styrtregnet. Hun legger til at de hadde sett værmeldingen, men jobben måtte uansett gjøres i løpet av dagen.

— Generelt må vi være varsomme. Det er mye som styrer temperamentet til biene, for eksempel været. Til og med de fredeligste biene kan bli aggressive, forklarer hun.

Grydeland har selv allergi for bier, og har derfor alltid med seg allergitabletter, EpiPen og kam. Under mandagens økt fikk hun noen aggressive bier inn i under drakten, noe som var en skummel opplevelse.

God beskyttelse er viktig, men ikke alltid tilstrekkelig.

— Jeg fikk blant annet en i øret og en i håret, som var skummelt. Da var jeg ikke særlig tøff! Heldigvis fikk jeg hjelp med å fjerne disse, sier hun.

— Det ble kaotisk, men vi holdt oss kalde. Heldigvis fikk ikke jeg noen stikk, men de andre fikk noen stikk hver.

Bier i byen

Torshov birøkterlag driver birøkt med støtte og tilskudd fra bydel Sagene, og har siden starten i 2015 hatt to bikuber plassert i Torshovparken. De arbeider blant annet med å spre kunnskap om birøking, der de inviterer til åpne røkter hvor publikum kan komme og se på prosessen. De har med allergitabletter, kammer og drakter i barnestørrelse.

Honningen som ble hentet i går, skal nå gjennom en lang prosess med måling av vannprosent, tørking og tapping på glass. Honningen fordeles så mellom birøkterlaget og bydelen, der det ofte selges privat i borettslaget eller blant venner. På torsdag skal laget gjennom den samme prosessen.

— Da er vi på plass igjen, så vi får håpe været er bedre da, sier Grydeland.

— Det er mange i Oslo som driver med bier i byen, og vi stoler på hverandre. Hadde jeg vært en birøkter alene i Finnskogen hadde det vært en annen sak, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS