— Alle besøk på institusjonene må fra nå avtales på forhånd, opplyser sykehjemsetaten i Oslo kommune.

Koronasmitte tilbake ved Oslos sykehjem. Nå skjerpes besøksregler og smittevern

— Den siste uken har 26 ansatte blitt smittet med covid-19, fordelt på 14 institusjoner. 113 medarbeidere er i karantene, sier direktør Helge Jagmann i sykehjemsetaten. Les de nye besøksreglene og smitteverntiltakene for Oslos sykehjem.

Publisert

Sykehjem og helsehus i Oslo kom seg gjennom sommeren og høsten uten store utbrudd av koronasmitte. Men nå er smitten tilbake igjen ved 14 forskjellige institusjoner, opplyser helseetaten.

— Det er utbrudd på Lilleborg helsehus. Og det er oppdaget smitte hos fem hjemmeboende pasienter med midlertidig opphold på helsehuset og flere medarbeidere, sier direktør Helge Jagmann i sykehjemsetaten.

— Smittet av ansatt uten symptomer

— Smittesporinger tyder på at smittekilden inn er ansatt uten symptomer på covid-19 og som har brukt munnbind på jobb. Det viser utfordringen med høyt smittepress i befolkningen, sier Jagmann.

Registrerte smittetilfeller er nå høyere i Oslo enn da den første smittebølgen traff i mars. Fredag ble det registrert 155 tilfeller. Den forrige døgnrekorden var i slutten av mars, da ble det registrert 119 smittetilfeller iløpet av ett døgn.

De fleste smittede i den nye koronabølgen har til nå var i aldersgruppen fra 19 til 29 år, viser helseetatens ukesrapporter. Aldersgruppen med nest mest smitte er fra 30 til 39 år, viser tallene.

— Vanskelig å unngå smitte blant eldre

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) påpekte mandag for en uke siden at det trolig bare var et tidsspørsmål før smitteøkningen blant unge voksne ville spre seg til eldre og andre sårbare grupper.

— Vi må slå ned smitte raskt for å skjerme de mest sårbare gruppene, sa byrådslederen.

Siden 1. juli har det ikke vært koronadødsfall ved sykehjem eller institusjoner for eldre i Oslo. Kommunen har også så langt i høst lykkes med å ha kontroll over smittespredning inn i eldres institusjoner.

Det er oppdaget koronasmitte ved Lilleborg helsehus, opplyser sykehjemsetaten.

— Med høy smitte blir det vanskelig å unngå å få smitte blant eldre og andre sårbare grupper. De siste ukene har smitten steget i Oslo, og i Norge, samtidig som det nå kommer en kraftig smittebølge i europeiske land der de har langt sterkere tiltak enn vi har i Norge, sa Johansen få dager før Oslo strammet kraftig inn og innførte nye smitteregler.

Nye regler for besøk fra pårørende

Nå har byrådslederens bekymring blitt virkelighet. Koronasmitte er tilbake igjen i eldreomsorgen. Derfor skjerper sykehjemsetaten inn smittevernet i et forsøk på å unngå ytterligere smitte ved sykehjem og helsehus.

— Vi oppfordrer nå personer til ikke å komme på besøk hvis de innenfor de siste ti dager har vært nærmere enn en meter til personer utover sin nærmeste familie eller hustandsmedlemmer, sier Helge Jagmann.

Smitteverntiltak som allerede var innført ved eldres institusjoner i Oslo blir videreført. Alle medarbeidere på institusjoner bruker munnbind. Bydelenes saksbehandlere, tilsynsutvalg, revisjoner og andre må finne digitale måter å kommunisere med sykehjemmene på.

Trivselstiltak og arrangementer som gjennomføres med interne bidragsytere, skal organiseres slik at avdelinger/kohorter på sykehjemmet i minst mulig grad blandes, opplyser sykehjemsetaten.

Nye regler for testing av ansatte

I tillegg innføres de nye smitteverntiltakene ved alle sykehjem og helsehus i Oslo:

  • Det innføres testing av ansatte som har vært i karantene på grunn av påvist smitte hos husstandsmedlemmer, før de kommer tilbake på jobb.
  • Personer bør ikke komme på besøk på helsehus og langtidshjem, hvis de innenfor de siste ti dager har vært nærmere enn en meter til personer utover sin nærmeste familie/hustandsmedlemmer. Det skal heller legges til rette for digitale besøk.
  • Studenter i praksis oppfordres sterkt til ikke å jobbe flere steder, enn på den institusjonen de er i praksis på. Institusjoner som har studenter i praksis bes om å ta initiativ til at studentene kan ta flere vakter der, i stedet for å at de jobber på flere steder Fra tidligere er det slik at ansatte som hovedregel kun skal arbeide på én institusjon.
  • Arrangementer med eksterne bidragsytere stoppes så lenge Oslo-reglene opprettholdes.

— Alle besøk må avtales på forhånd

— Vi legger nå til rette for at pårørende kan gjennomføre digitale besøk. Dette betyr ikke at pårørende ikke skal kunne gå på butikken eller gå ut blant folk, sier Jagmann.

— Men har de eksempelvis gitt en klem til noen andre enn nærmeste familie eller hustandsmedlemmer de siste dagene, kjørt bil sammen med venner eller vært i middagsselskaper, så vil vi oppfordre dem til å ikke komme på besøk de neste ti dagene, sier direktøren for sykehjemsetaten.

— Alle besøk på institusjonene avtales på forhånd. Det brukes en sjekkliste for å sikre at smittevernreglene overholdes, gi råd og veiledning, og for å finne individuelle løsninger for besøkende der det er behov for det, sier Jagmann.

Powered by Labrador CMS