Den fossilfrie dieselen brukes som drivstoff i løypemaskinene. Foreløpig er det ikke meldt om at dyreliv har tatt skade etter lekkasjen ved Skullerud skianlegg.
Foto: Skiforeningen
Lekkasje av 2.500 liter fossilfri diesel ved Skullerud skistadion
2.500 liter fossilfri diesel rant ut fra bymiljøetatens drivstofftank ved Skullerud skistadion lørdag. Brannvesenet har lagt lenser ved overvannsutløp fra Skullerud, samt lenser lenger ned i elven ved Sagdammen, Leirskallen og Hauketo.
— Fossilfri diesel HVO100 består generelt av raffinert frityrolje. Den anses ikke som giftig for akvatisk liv, men kan ha uheldige konsekvenser, spesielt hvis vannfugl blir tilgriset av stoffet, skriver bymiljøetaten i en pressemelding mandag.
Lekkasjen fra tanken med drivstoff ble oppdaget ved 8.30-tiden lørdag morgen, opplyser etaten.
Meldt om mulig spredning til Ljanselva
Brannvesenet var på plass ved Skullerud skistadion klokken 9, og da skal lekkasjen allerede ha vært stanset.
Lørdag formiddag ble det meldt om mulig spredning til Ljanselva, som går gjennom skianlegget.
— Bymiljøetaten har ikke konkludert med grunnen til at lekkasjen oppstod, forteller seksjonssjef for Østmarka, Eivind Birkeland.
— Vi jobber med å finne ut av dette, og politiet har startet etterforskning av hendelsen, sier han i pressemeldingen.
— Ikke observert at dyreliv har tatt skade
Bymiljøetaten opplyser at Oslo brann- og redningsetat la ut lenser rett nedstrøms av overvannsutløpet fra Skullerud, samt lenser lenger ned i elven ved Sagdammen, Leirskallen og Hauketo.
— Etter vår vurdering fungerer tiltakene bra, sier avdelingsdirektør Terje Laskemoen i Natur og forurensningsavdelingen i bymiljøetaten.
— Det har så langt ikke blitt observert dyreliv som har tatt skade av utslippet, hverken fisk eller fugl, men dette vil vi følge med på fremover, sier han.
— Prioriteten nå er å hindre at mer biodiesel kommer i vassdraget, og samle opp det som har sluppet ut i elva, sier Laskemoen.
— Foreløpig ikke fare for spredning i grunnen
Bymiljøetaten har gravd opp og fjernet forurensede masser lokalt rundt utslippsstedet. Det er også leid inn sugebil for å suge opp løse dieselrester og diesel som var tilgjengelig i overvannssystemet.
Miljøgeolog ankom stedet lørdag ettermiddag for å vurdere stedet, og har ifølge bymiljøetaten konkludert foreløpig med at det er ikke nevneverdig fare for spredning i grunnen idet det er underliggende fast leire.