Paris, Frankrike 20240803. Markus Rooth konkurrerer i 1500m tikamp friidrett på Stade de France under sommer OL i Paris 2024.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Det skulle bli en østkantgutt fra Oslo som tok Norges første gull i Paris-OL. Markus Rooth (22) er olympisk mester i tikamp!

Lambertseter-gutten Markus Rooth vant tikampen i OL. Sikret Norges første gull i Paris

Tjalve-utøveren Markus Rooth fra Lambertseter tålte presset og kontrollerte inn ledelsen på den avsluttende 1500-meteren i tikampen i OL lørdag kveld. Det holdt til norsk gull.

Publisert

Markus Rooth var i førersetet før siste øvelse og hadde råd til å tape et par sekunder til 2.-plasserte Leo Neugebauer fra Tyskland.

Men 22-åringen fra Lambersteter var aldri truet i den siste øvelsen. Der fikk han god hjelp av landsmann Sander Skotheim, som var ute av medaljekampen.

Kjempet seg inn i gullkampen

Allerede på førsterunden måtte gullutfordrerne slippe nordmennene, og Rooth løp i mål på tiden 4.39,56.

– Friidrettens multikunstner er norsk. Allsidighetens største og beste er en 22-åring fra Lambertseter, sa NRK-kommentator Jann Post.

Nordmannen tok seg opp på førsteplassen etter sterk spydkasting i nest siste øvelse. 

Hans beste kast landet på 66,87, som er 0,75 meter bedre enn hans tidligere bestenotering på 66,12.

Paris, Frankrike 20240803. Sander Skotheim og Markus Rooth konkurrerer i 1500m tikamp friidrett på Stade de France under sommer OL i Paris 2024.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
På den siste øvelsen, 1500 meter, fikk Markus Rooth (til v.) god drahjelp av Sander Skotheim.

– Det er noe stort i emning her nå, sa Post.

Tidligere på dagen kjempet Rooth seg inn i medaljekampen da han gikk over knallsterke 5,30 i stavkonkurransen. Han beveget seg da opp på sølvplassen i sammendraget.

Neugebauer ledet før spydkonkurransen, men stoppet der på 56,64. Det ga Rooth en ledelse på 16 poeng før siste øvelse.

Tre i en klasse for seg

På 1500-meteren var også nordmannen antatt sterkere enn tyskeren. Rooth står med en personlig bestenotering på 4.29,66, mens Neugebauer ikke har løpt raskere enn 4.42,68.

Før siste øvelse sto Rooth med 8113 poeng, Neugebauer med 8097 og Lindon Victor fra Grenada med 7798. 

De tre var i en klasse for seg.

Rørt mor på tribunen

På tribunen, mens en 22-åring fra Nordstrand ble historisk med Norges første OL-gull i tikamp, satt en rørt mor.

– Jeg er så glad på hans vegne. Det var helt fantastisk. Jeg ble så rørt av Sander som gjør den jobben på 1500. Fantastisk, evig takknemlig for det, sa mor Mette Malm Rooth til NRK.

Det var Norges niende OL-gull i friidrett. Rooth repeterte med gull i tikamp Helge Løvlands bragd fra OL i Antwerpen i 1920.

– Gratulerer til Markus Rooth med OL-gull i tikamp! En overlegen seier og fantastisk bragd – som ga Norges første gullmedalje i Paris, skriver statsminister Jonas Gahr Støre.

Paris, Frankrike 20240803. Markus Rooth konkurrerer i 1500m tikamp friidrett på Stade de France under sommer OL i Paris 2024.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Nederlandske Sven Roosen gir Markus Rooth gratulasjonsklem etter at nordmannen sikret seg OL-gull i tikamp.

I Roma-EM i juni valgte Rooth å stå av før spydkonkurransen. Han slet med en kjenning i låret og vurderte at det var for risikabelt å fortsette. Nordmannen prioriterte da å stille skadefri på startstreken i OL.

Det er liten tvil om at det var en riktig prioritering av Tjalve-utøveren.

– Det tok ikke veldig lang tid før det ble bra igjen. Jeg er der jeg var før Roma. Jeg håper å kunne sette personlig rekord. Treningsarbeidet tilsier at jeg skal kunne gjøre mitt aller beste, sa Rooth da NTB møtte ham i forkant av tikampen i Paris.

Skuffet Skotheim

Sander Skotheim var foran Rooth i sammendraget før stavkonkurransen. Der ble det helbom da han rev tre ganger på åpningshøyden 4,50 og endte uten tellende resultat. Da var håpet om medalje ute.

I spydkonkurransen leverte han 59,79 meter.

Tidligere lørdag gjorde både Rooth og Skotheim det godt på 110 meter hekk og i diskos. Før stavkonkurransen var Skotheim nummer fire og Rooth nummer seks i sammendraget.

Powered by Labrador CMS