Snart begynner både fadderuke og studiestart, og alt er kanskje fortsatt litt kaotisk i ny by? Her er en liten Oslo-guide for nye studenter.

Ny i byen? Sjekk ut VårtOslos studentguide her!

Her finner du tips om hvordan du blir kjent med Oslo, hvor det er billig øl, fine steder å lese pensum, og mye mer!

Publisert

Som ny student i Oslo kan de første ukene føles litt kaotiske. I en helt ny by er det ikke alltid så lett å vite hvor du kan få tak i billige pensumbøker. Eller hvilke restauranter som har mat som både smaker godt, og som er hyggelige mot den slunkne studentlommeboka. 

Derfor har vi i VårtOslo laget en liten guide til deg som er ny i byen.

Bli kjent med byen

Oslo kan virke stort og forvirrende de første ukene, men etter hvert som du farter rundt, vil brikkene begynne å falle på plass.

  • En månedsbillett med Ruter koster 537 kroner for studenter, og gir deg tilgang til både buss, trikk, T-banen og fergene. Last ned Ruter-appen for å kjøpe billett og finn den beste ruta dit du skal.
  • Sykkel er en utmerket måte å bli kjent med byen på. Oslo Bysykkel har stativer rundt om i hele byen, og tilbyr både enkeltturer, månedskort og årskort. Hvis du har lyst på din egen, kan du alltids sjekke finn.no. Bare husk å låse den godt.
  • Å ta beina fatt er kanskje den beste måten å bli kjent med sentrum på. Oslo er ikke så stort som man skulle tro, og ved å bare loffe rundt i Oslos gater en ettermiddag eller kveld får du både lufta hodet og kroppen. Kanskje finner du også en uoppdaget perle.
Det finnes bysykkelstativer rundt om i hele Oslo. Last ned appen for leie en sykkel og suse rundt i hovedstaden.

Park og natur

Oslo er en park-by, og på sommeren er det få ting som er deiligere enn å sette seg ned og nyte livet i en av Oslos grønne lunger. Enten du velger å ta med deg nye studievenner, eller slappe av alene med en bok. Frognerparken er en klassiker, men det finnes utallige parker i Oslo, noen sentralt, og andre mer bortgjemt.

  • Sofienbergparken ligger sentralt i Oslo, midt mellom Tøyen og Grünerløkka. Her er det ofte liv og røre, med både studenter, familier og «gjøglere».
  • Tøyenparken ligger, som du kanskje gjettet, på Tøyen. Det er her Øyafestivalen arrangeres, men utenom festivaltid er det en stor og hyggelig park med gode solforhold og mye plass.
  • Stensparken på Bislett er litt mer bortgjemt, men er absolutt verdt å besøke. Selv om det ofte er mange folk her også, er den kanskje litt roligere enn Sofenbergparken.
I Tøyenparken er det god plass, og det kuperte terrenget gjør det mulig å finne et sted du kan lene deg bakover og bare slappe av. I løpet av høsten åpner også det nye Tøyenbadet rett bak parken.

Ellers er en tur i Botanisk Hage på Tøyen et hyggelig avbrekk fra en stressende studiehverdag. Her kan du se alt spire og gro, helt gratis. 

Her ligger også Naturhistorisk museum, som koster 80 kroner for studenter.

I Botanisk hage kan du se mange forskjellige planter og blomster spire og gro. Her fra fargerike Oldemors hage.

Hvis du vil komme deg litt bort fra sentrum, er både øyene i Oslofjorden og Oslomarka gode valg. 

Begge er bare en T-bane- eller fergetur unna, og er et deilig alternativ til det folksomme bylivet.

Ta fergene ut til Hovedøya, Lindøya eller Gressholmen for et forfriskende bad og et deilig avbrekk. Fergebillett er inkludert i Ruter-billetten din.

Billig mat og drikke

Mat

Oslo er full av kebabsjapper som gjør deg mett for en billig penge.

  • Sjekk også ut den legendariske pølsebua Syverkiosken ved Aleksander Kiellands plass, eller indiske Punjab Tandoori på Grønland for et godt måltid som ikke tømmer lommeboka.
  • Ellers er grønnsaks- og slakterbutikkene et godt alternativ dersom du vil spare litt penger. Her finner du både frukt, grønt og kjøtt til en litt billigere penge. Mange av dem ligger på Grønland, men du finner de også på blant annet Sagene og Carl Berner.
  • Matredder-appen «To good to go» er også et godt alternativ. Da du kan hente mat som ellers ville blitt kasta, for en liten slant med penger. Bra for både kloden og lommeboka!
Grønnsaksbutikkene på grønland er geniale for en billig ukeshandel.

Uteliv

Med en snittpris for halvliter’n på godt over hundre kroner, blir det fort dyrt å dra ut i Oslo. Men flere utesteder gir deg en god deal på øl frem til et visst klokkeslett.

  • Blant annet har Radio på Grünerløkka dealen tre øl for 195 kroner hver dag, hvis du bestiller før klokka 20.00. 
  • Rebell, rett oppi gata, får du en burger og en 0,33 til 111 kroner fra mandag til lørdag hvis du bestiller før klokka 18.00.
  • Studentpubene er også billigere enn de fleste utestedene. Her er det i tillegg gode sjanser for å møte nye venner som kanskje også er nye i byen!

Lurer du på hva det koster for en halvliter er på de ulike stedene i Oslo? Sjekk ut pilsguiden.no. Her oppdateres det jevnlig om både pilspriser og steder. 

Biblioteker og caféer

Det kan være deilig å variere hvor man sitter og leser pensum eller jobber med innleveringer og eksamen. De ulike universitetene og høyskolene har egne biblioteker, men av og til trenger man å variere.

  • Deichman har biblioteker over hele byen, men det største finner du i Bjørvika. Her er det luftig og høyt under taket, med store vinduer og god utsikt.
    PS: Her er det lurt å være tidlig ute for å sikre seg en god plass, spesielt når det nærmer seg eksamensperioden.
  • Hvis du trenger et sceneskifte kan en café også være et fint sted å lese på. Pust på Majorstua eller Göteborg i Kirkegata har gode og luftige lokaler. 
  • Og hvis det er fint vær, kan du alltids ta med pensumboka ut i en park og få litt D-vitamin.
Deichmain Bjørvika har flere ulike leseplasser og er åpent til 22.00 på hverdager.

Bruktbutikker, markeder og loppis

Vil du innrede hybelen, kjøpe pensumbøker eller se etter nye klær? Det trenger ikke nødvendigvis å gå så hardt utover lommeboka. Oslo har flere bruktbutikker, loppemarked og torgsalg.

Markeder

  • Vestkanttorvet på Frogner er Oslos eldste marked og er åpent hver lørdag fra mars til desember. Her kan du både gjøre gode kupp, eller leie en bod om du selv har ting du har lyst til å selge.
  • Marked på Birkelunden (Grünerløkka) har også mye forskjellige rariteter og er verdt å sjekke ut en søndag.
  • Både vår og høst er loppemarkedsesong i Oslo. Det arrangeres ofte på de ulike skolene rundt om i byen. Oversikten finner du HER. * PS: Her lønner det seg å være tidlig ute for å sikre seg skattene.
På Birkelunden har det vært marked nesten hver søndag siden 2002.

Second hand

  • Ellers har bruktbutikken M&E Secondhand ved Stortorvet stort utvalg og veldig gode priser. Her finner du alt du trenger til leiligheten for billig penge.
  • På Grünerløkka kryr det også fullt av brukt- og vintagebutikker. Ser du etter nye klær, er Markveien eller Thorvald Meyers gate et godt sted å starte.
  • I tillegg har både UFF og Fretex flere utsalgssteder over hele byen. Disse er ofte litt billigere en bruktbutikkene på Løkka.
  • Ser du etter billigere pensumbøker, kan det være lurt å sjekke i Facebookgrupper for studiet ditt. Ellers er både bookis og ibok gode nettsteder for kjøp og salg av pensum.

Husk at det flere steder er studentrabatt på alt fra klær og museumsbilletter til briller og linser. Spør butikkene du handler i om de har studentrabatt!

Kultur og fritid

En av de beste måtene å få seg nye venner på, er gjennom en felles hobby. 

  • Hvis du er av den sporty typen har Voldsløkka på Bjølsen stort uteareal for både fotball, volleyball og tennis. Her finner du også innendørs skatehall. På Ekebergsletta kan du blant annet prøve deg på frisbeegolf, mens du på Tøyen basketpark kan spille basketball. Her er mulighetene mange!
  • Caféen og utestedet Skatten på Tøyen har gratis biljard, og på Brød & Sirkus i sentrum er det gratis bingo hver fredag. Her er temaene mange, alt fra 90-tallsmusikk til Harry Potter.
  • Lyst til å dra på gratis konsert? På utestedet Blå i Brenneriveien spiller oslobandet Frank Znort Quartet hver eneste søndag, helt gratis! Her er det ofte fullt av folk, og helt umulig å ikke bevege på seg. * PS: Her er det også søndagsmarked hver søndag gjennom hele året.
Hver søndag siden 2007 har jazz/punk-storbandet Frank Znort Quartet spilt gratis konsert i på utestedet Blå i Brenneriveien.

Skeiv i Oslo

Skeiv i Oslo og ny i byen? Oslo er en raus og inkluderende by med stort mangfold og åpne mennesker.

  • Utestedene Elsker, Cæsar og London Pub & Club ligger rett ved Tinghuset og er offisielle utesteder for skeive. Her kan du ta en øl, danse, dra på quiz eller dragbingo!
  • Ellers er frisøren Hendrix Hair i Gamlebyen kjent for et åpent og inkluderende miljø for skeive som trenger en hårklipp. Her er det ikke noe som heter herreklipp eller dameklipp, og alle er hjertelig velkomne.
  • Oslo kommune har også laget et digitalt kart over Oslo, hvor skeive kan dele sine skeive opplevelse. Det rommer både fine og vonde historier. Her kan du gå inn å lese andres personlige historier, og etter hvert kanskje dele noen av dine egne.
Powered by Labrador CMS