Kloakken rant ut i Ljanselva: Fiskedøden skyldtes at et kloakkrør var tettet igjen av våtservietter, kluter og filler folk hadde kastet i do.Foto: Kjetil Ree / Wikimedia Common
Fiskedød i Ljanselva var menneskeskapt: Våtservietter tettet rør - kloakken rant ut i Ljanselva og drepte fisken
Fiskedøden i Ljanselva i sommer var forårsaket av menneskers forsøpling, mener vann- og avløpsetaten. Et rør ble tettet av våtservietter, kluter og filler. Kloakken fant dermed andre veier, rant ut i elva og drepte fisken.
Lav vannstand førte til fiskedød, skrev VG da en nabo til Ljanselva plutselig fant masse død fisk. Men fiskedøden i sommer skyldtes ikke lav vannstand.
Det var menneskelig forsøpling i avløpssystemet som førte til at fisken i Ljanselva døde i kloakkutslippet, mener vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune.
Det var tilsvarende lav vannføring i alle Oslos vassdrag i sommer. Men ingen steder andre steder enn i Ljanselva var det massedød av fisk. Årsaken til fiskedøden i Ljanselva skyldes tilstopping av kloakkrør, mener vann- og avløpsetaten.
Annonse
— Fisken har gode og levbare forhold ved minstevannføring. Det som dessverre tok livet av fisken i Ljanselva ved dette tilfellet var ikke minstevannføring, sier miljøbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG) i et skriftlig svar på spørsmål fra bystyrerepresentant Marit Kristine Vea (V).
Miljøbyråden har innhentet opplysninger fra vann- og avløpsetaten, som forsikrer at fisken i Ljanselva ikke døde fordi det var lite vann.
Bind, kondomer og våtservietter skal ikke i do
Fra Nøklevann gikk det ifølge VAV 10 liter per sekund ut i Ljanselva. Det man imidlertid ikke visste på det tidspunktet var at det lenger ned rant urenset kloakk ut i elva.
Fiskedøden skyldtes at et kloakkrør var tettet igjen av våtservietter, kluter og filler folk hadde kastet i do. Da VAV oppdaget kloakken i elva, ble vanntilførselen fra Nøklevann økt til 22 liter per sekund. Men det var for sent for å redde fisken ved kloakkutslippet.
— Avløpsnettet er sårbart for tilstoppelser når det brukes til annet enn det det er ment for, sier Sirin Hellvin Stav.
— Derfor er det viktig å stadig minne innbyggerne på at toalettet ikke er noen søppeldun, og at våtservietter, kluter, bind, q-tips, kondomer og annet skal i avfallsdunken og ikke i toalettet, sier miljøbyråden.