Yngvar Aune (t.v.) og Peter Totland forteller om Sirkenkonseptet. Videomaker Christoffer Jellum dokumenterer.

Peter (33) og Yngvar (32) startet ombruksbutikken Sirken hjemme i Trøndelag. På onsdag åpnet de Oslos første ombruksbutikk for byggevarer

— Oslos befolkning får nå mulighet til å handle gode overskuddsvarer til svært rimelige priser, sier Peter Totland. Totland og medgründer Yngvar Aune har allerede flere Sirken-avdelinger i drift i hjemkommunen Stjørdal. Nå vil de gi oslofolk det samme tilbudet.

Publisert

To barndomskompiser fra Stjørdalen, Peter Totland og Yngvar Aune, henholdsvis 33 og 32 år, kom på ideen om å gjøre det lettere for store entreprenører å kvitte seg med overskuddsmateriale, og samtidig gjøre det enklere og billigere for hobbysnekkeren eller hyttebyggeren å skaffe seg materialer.

Konseptet har de kalt Sirken, og går ut på å gjenbruke mer byggematerialer. I Trøndelag står allerede sju Sirkenkontainere i bruk. Nå har konseptet blitt lansert også for Oslo. Oslos første Sirken ble offisielt åpnet i Frysjaveien 40 av næringsminister Jan Christian Vestre (Arbeiderpartiet) på onsdag.

Butikken har åpnet, og Veidekke har levert inn varer. Er det noen der ute som trenger vinduer, undrer Sirkens Yngvar Aune.

Champagne eller snor

Skulle åpningen foregå som en skipsdåp med å knuse en champagneflaske mot siden av containeren, eller skulle det mer tradisjonelt klippes over en rød snor? Det var spørsmålet Aune og Totland måtte få svar på før ministeren kom. Løsningen ble at han sprakk en ballong med vann, visstnok fra Stjørdalselva, mot containeren, for deretter å klippe over en grønn snor.

Næringsminister Jan Christian Vestre (AP) mener ombruk er viktig for å få ned forbruket i byggebransjen. Han blir foreviget av videomaker Jellum.

— Sirken er som en klikk og hent butikk. Du sjekker hva vi har inne, betaler, og kommer og henter varene du har kjøpt. Her kan du finne alt av materiale, og varer fra byggebransjen. Her er det åpent alle dager, hele døgnet. Det er bedre at det de ikke trenger havner her, og kan bli brukt av andre, enn at det kastes, sier gründer Yngvar Aune.

Byggebransjen står for 25% av det nasjonale klimautslippet. Det tallet ønsker bransjen å få ned. Foto fra Veidekkets byggeprosjekt i Frysjaveien.

Ombruk er framtiden

Byggebransjen står for 25% av det nasjonale klimautslippet. Sirken kan være med på å redusere dette. Aune og Totland mener det må bli billigere og lettere å lage ombruksløsninger.

— Jeg ville gjerne komme hit å klippe over snora og åpne butikken, fordi dette er et framtidsrettet prosjekt. Dette er den første ombruksbutikken for byggevarer i Oslo. Vi trenger samarbeid mellom næringen og politikerne for å forbedre oss. Vi politikere må sørge for at regelverket er på plass. Brukthandlerloven er utdatert nå. Det er dette som er framtiden, sa næringsminister Vestre.

Sirken i Oslo er samarbeider med store aktører som Veidekke, Stor Oslo Eiendom og OBOS.

Powered by Labrador CMS