Oslo  20170717.
Universitetet i Oslo på Blindern mandag kveld. I disse dager offentliggjøres første runde med opptak til høyere utdanning.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Oslo 20170717. Universitetet i Oslo på Blindern mandag kveld. I disse dager offentliggjøres første runde med opptak til høyere utdanning. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Universitetet la ut sensitive personopplysninger om forfulgte forskere

Ved en feil ble person- og familieopplysninger om flere forfulgte gjesteforskere ved Universitetet i Oslo lagt offentlig ut på nett.

Publisert

Et excel-ark med sensitive personopplysninger om fem forfulgte gjesteforskere som har fått bolig gjennom om universitet, var ved en feil offentlig tilgjengelig i over to måneder i sommer, skriver Uniforum.

Dokumentet inneholdt både navn på forskerne, adresse, privat epostadresse, navn på samboer/ektefelle og en rekke andre personopplysninger. I tillegg ble navnene til barna til enkelte publisert.

Universitetet i Oslo angir menneskelig svikt som hovedårsak og sier feilen oppsto i forbindelse med omlegging av universitets nettsider.

Truet i hjemlandet

Avviket gjelder totalt 98 utenlandske gjesteforskere, men Datatilsynet, som har sett på saken, legger særlig vekt på de fem som kom til Universitetet i Oslo gjennom Scholars at Risk. De som kommer til Norge gjennom Scholars at Risk, er forskere som er truet i hjemlandet sitt, enten fra myndighetene eller andre grupperinger i samfunnet.

Datatilsynet mener imidlertid at universitetet har fulgt opp saken på en god måte.

– Vår samlede vurdering er at det ikke er veldig alvorlig, men at det er viktig at de nå følger opp med gode rutiner slik at det ikke skjer igjen, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet.

Powered by Labrador CMS