Serbiske Kosta vartet opp med moussaka under vinerferiens "Master Chef" på Oslo kommunes språksenter ved Sofienberg skole.

Elevene ved språksenteret på Sofienberg brukte vinterfeiren til å bli superkokker

Skiturer og sol i hytteveggen var byttet ut med matlaging og læring for elevene ved språksenteret på Sofienberg skole i vinterferien. — Dette har vært kjempemorsomt og lærerikt, sier ungdomsskoleelev Elsa.

Publisert

SVinterferie. Et velkomment avbrekk i skolehverdagen for mange elever, og en mulighet både for å dra til fjells på ski og more seg hjemme i nærmiljøet med alt annet enn skolearbeid.

Men for elevene på Oslo kommunes Språksenter Sofienberg var det likevel læring som fristet mest under årets vinterferie. 40 elever fra femte- til 10.klasse gjennomgår i dag intensiv norskopplæring etter å ha ankommet Norge.

Inspirert av Master Chef

I vinterferien var det matlaging som sto på programmet. Etter konsept fra den kjente tv-serien Master Chef skulle elevene konkurrere om hvem som lagde den beste maten.

— Dette har vært kjempemorsomt og lærerikt. Det er jo veldig viktig å vite hva forskjellige matvarer heter på norsk. Dessuten har det vært gøy å få presentert litt av sin egen matkultur, forteller den finske ungdomsskoleeleven Elsa til VårtOslo.

Elevene gikk til oppgaven med stor innsatsvilje og kreativitet selv om det egentlig var ferietid.

Språksenter-elevene Kosta, Elsa, Lubna og Kaithlin imponerte stort med sine kokkekunnskaper i vinterferien.

— Det er veldig flott at vi kan få litt ekstra læring i feriene Spesielt også når det legges opp på en morsom og matnyttig måte som dette, mener Elsa.

Måtte holde stramt budsjett

Elevenes oppdrag de to første dagene av vinterferien var å sette sammen og lage matretter etter eget ønske. Kravet til produktene var at prislappen på produktene ikke skulle overstige 200 kroner.

I tillegg skulle matrettene være bærekraftige og miljøvennlige. På de ferdige menyene stod både moussaka, norsk fisk, irakisk tradisjonsmat og spennende desserter.

— Mat er jo egentlig ganske dyrt i Norge, så først trodde jeg at det sulle bli vanskelig å holde seg under grensa. Men heldigvis hadde vi mye på skolen vi kunne bruke. Da ble det ikke så vanskelig å holde budsjettet likevel, forteller amerikanske Caitlin.

Når det gjaldt valget av matretter holdt de feste elevene seg til lokal tradisjonsmat fra eget hjemsted. En av dem var serbiske Kosta.

— Jeg har valgt å lage moussaka. Det er veldig populært hjemme i Serbia, sier han

Irakiske Lubna satset også på tradisjonsmat og serverte irakiske kjøttretter.

— Viktig med tverrfaglighet

Årets «vinterskole» var den sjette ved språksenteret etter at de startet opp tilbudet i 2016. For skolens ledelse har det vært viktig å gi et aktivitetstilbud i feriene, samtidig som tilbudet også blir en læringsarena for elevene.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen var kraftig imponert over hva irakiske Lubna og resten av elevene presenterte i sin lokale variant av tv-showt Master Chef.

— Det er viktig å legge til rette for læring gjennom praktiske fag. Elevene har vært kjempemotiverte og flinke. Jeg er imponert over hva de har fått til i løpet av disse to dagene, sier fungerende assisterende rektor Mari Felberg Johnsen.

Hun får følge av skolebyråd Inga Mare Thorkildsen (SV) som var æresgjest da beste rett skulle kåres.

— Dette var et utrolig flott opplegg med tverrfaglig tema og praktiske og estetiske arbeidsmåter som er motiverende og engasjerende for elevene, sier skolebyråden.

— De lærer norsk språk, matematikk, kultur og sosial kompetanse og mye annet på denne måten. Det er mange veier til Rom, ikke bare den teoretiske. Og dette prosjektet ble en innertier. Elevene kom på skolen selv om de kunne hatt ferie, sier Thorkildsen entusiastisk.

Powered by Labrador CMS