Åse Karlsen og Ragnar Olsen frakter planter med sykkel til Plantefest i skråninga ved Hausmania.

Hausmania og Vega scene samarbeidet om plantefest i Haus-skråninga

Skråninga mellom Hausmania og Vestre Elvebakke, er gjort om til åker og blomstereng.

Publisert

— Jeg er plantegal. Det å ha henda i jorda er som meditasjon, det flytter fokuset over på plantene, sier fotograf Åse Karlsen.

I helga arrangerte hun Plantefest i skråningen ned mot Akerselva bak Vega scene, mellom Hausmania og Elvebakken videregående skole.

Leo la ned mange arbeidstimer på plantefesten søndag, forteller Åse Karlsen.

Planter ut i sola igjen

Hauskvartalet er regulert til byøkologisk kulturkvartal, og Åse har plantet og stelt det meste som er grønt og levende i Hausmania-bakgården. Nå er det grønne flyttet ut i offentligheten.

— Vi vil at dette skal føes som et velkommen inn til oss. Vi har allerede fått mange fine kommentarer fra forbipasserende, sier Åse.

Etter at en stor presenning ble montert over deler av bakgården i fjor, ble det vanskelig å få nok lys til alle plantene i det store utearealet til kulturhuset i Hausmanns gate.

Nå er mange planter flyttet ut i sola i skråninga. Plantingen har blitt mulig på grunn av penger fra kommunen. Mye av de 80 000 kronene er brukt til graving og jordforbedring.

Tarek har jobbet mye i skråningen for å forberede utplantinga.
Leo og Joachim Røsaas Johannessen kjører trillebår.

Biene har godt av skrånende planter

Jord er blitt fjernet og erstattet med kvalitetsjord, de har gravd en grop langs inngangspartiet til Hausmania og beplantet med 300 solsikker, 100 grønnkål og mye annet. Nå står det igjen å plante nedover mot elva, for der er jorda vanskeligere og frivillige har begynt å fjerne stein og søppel.

Vega scene sørger for administrasjon av det økonomiske, og var ansvarlig for søknaden om midler fra Bymiljøetaten.

I tillegg til å være dekorative, skal plantene i Haus-skråningen være mat til biene i de to bikubene på toppen av Hausmania-taket.

Skråningen sett fra Akerselva.
Carla Colombon er Åses mentor i birøkting. Hun har jobbet med bier i Canada. Søndag var hun med på å plante i skråninga mellom Elvebakken skole og Hausmania sammen med mannen sin, Markus Sekse. Leo sitter sammen med dem.
Powered by Labrador CMS