Byråd Omar S. Gamal (t.v), prosjektleder i Kulturetaten Tommy Sand (midten) og Anja Skjulstad på overtagelsen av Toftes gate 69 i juni.

Grunerløkka lufthavn har vært i eksil siden 2019. Snart er Anja, Café Mir og øvingsrommene tilbake i Toftesgate igjen

Kulturarbeiderne som er tilknyttet lufthavna har sofasurfet i over to år, i bygningen som før huset et sykehjem, i Markveien 61. Nå kan de flytte «hjem».

Publisert

Oslo kommune har brukt 147 millioner kroner på å rehabilitere bygget, og til høsten er hele Grünerløkka Lufthavn tilbake i bygget, og dørene åpnes for publikum i høst.

Lufthavnhistorien

  • Toftes gate 69 ble bygget i 1890-årene og huset en skole i nesten 100 år før bygården ble tatt i bruk til ulike kulturtilbud.
  • Bygningen er kjent som Musikkens hus og Oslo jazzhus.
  • Siden 1994 har stiftelsen Grünerløkka Lufthavn holdt til i bygget, og flytter nå inn i fem nye år.

Grünerløkka Lufthavn tar allerede nå i bruk arbeidslokalene i bygget. Visningsrommet til Galleri 69 vil ha de samme lokalene som tidligere, mens Café Mir får inngang fra porten i Toftes gate 69, og vil ligge ut mot gata.

– Fantastisk å komme hjem igjen!

Når dørene åpner kan man igjen oppleve utstillinger, konserter, DJs og alle de typene arrangementer som har kjennetegnet Grünerløkka Lufthavn.

— Vi gleder oss enormt til å ta i bruk de nyrehabiliterte lokalene. Tidligere har vi måttet tilpasse oss lokalene, nå er lokalene tilrettelagt for Oslos mangfoldige kulturliv. Etter to år i eksil i Markveien blir det fantastisk å komme hjem igjen, sier Anja Skjulstad, daglig leder i Grünerløkka Lufthavn, ifølge en pressemelding fra kulturetaten i Oslo kommune.

Om fem år skal driften av bygget igjen utlyses. Årsaken er i følge kulturetaten at utleie som er subsidiert, altså ikke til markedspris, må lyses ut slik at flere aktører kan melde interesse.

Oppussingen

  • Huset har fått solceller på taket som dekker mesteparten av primærbelysningen innvendig.
  • Oljekjeler er byttet ut med fjernvarme.
  • Alle vegger mot bakgård og tak er etterisolert.
  • Tidligere dører og vinduer blitt gjenbrukt.

— Velkommen tilbake

— Grünerløkka Lufthavn har bygget opp et viktig tilbud, og det er en glede å kunne ønske dem velkommen tilbake i et kjempefint bygg godt tilrettelagt for å komme byens musikere og kunstnere til gode. Nå gleder vi oss til publikum igjen kan få gode kulturopplevelser i bygget, sier Omar S. Gamal, byråd for kultur, idrett og frivillighet, i pressemeldingen.

Toftes gate 69, Grünerløkka Lufthavn er ferdig rehabilitert og ferdigstilt. Solceller på takt dekker strøm for nesten all belysning.

Bygget er på 2.800 kvadratmeter og har to musikkinnspillingsrom, syv øvingsrom, 16 arbeidsrom for musikk og 14 atelierer for kunstnere. I tillegg kommer et eget verksted og ny kafé med kjøkken og scene.

Powered by Labrador CMS