Guri Lise Rørvik, Sverre Dahle og Randi Sengeseth ønsker at flere eldre finner fram til eldresenteret i Thorvald Mayers gate. — Byens kuleste, sier de.

- Løkka har byens kuleste eldresenter! Her er det fullt kjør, sier Guri Lise, Sverre og Randi. Nå vil de ha flere til å komme

— Eldresenteret skulle legges ned. Vi fikk høre at vi var overflødige og måtte bli mer digitale, sier Sverre Dahle og rister på hodet. Men Grünerløkka eldresenter ble ikke lagt ned. I siste liten ble det reddet og er nå flerbrukshus med eldresenter.

Publisert

I tolvte time bestemte bydelpolitikerne seg for å berge Grünerløkka eldresenter. Og nå er det mer aktivitet i lokalene i Thorvald Meyers gate enn noensinne!

Det er nå Kirkens bymisjon som driver senteret, som er blitt mer flerbrukshus enn rent eldresenter. Og det er blitt en knallsuksess!

Nå ønsker brukerne av det de selv kaller byens kuleste eldresenter at enda flere tar turen innom.

— Den uformelle tonen lokker folk hit

— Her har vi til og med egen kokk, sier Randi Svingeseth.

Hun kjempet hardt for å berge Grünerløkka eldresenter. Og understreker verdien av å komme seg ut å møte noen som i det du tar på deg ytterjakka for å gå sier: Ha det bra, men vi sees vel på onsdag?

— Det kan være en terskel å komme seg hit første gangen. Folk klarer å bo hjemme når de har et nettverk, og har et sted å gå til for å treffe andre. Her er det både leg og lærd å snakke med, sier Randi til VårtOslo.

Og i Thorvald Meyers gate, med en av Løkkas hyggeligste bakgårder, er det ikke bare naboer som kommer innom.

Sverre Dahle forteller om flere fine fruer fra Frogner og Vestre Aker som kommer innom eldresenteret på Grünerløkka.

Virksomhetsleder Sol Gangsaas ble tiltrodd den viktige jobben som svelesteker på lørdag.

— Det er den uformelle tonen blant brukerne som lokker folk hit, forklarer Sverre.

Han har bodd flere tiår i bydelen og kjenner Oslo ut og inn fra jobben som tidligere toppbyråkrat i kommunen.

— Takk til bydelspolitikerne som ikke la oss ned!

Nå er Sverre pensjonert og forteller at han var ganske oppgitt da eldresenteret var truet av nedleggelse.

— Vi fikk høre argumenter om at vi var overflødige, og at de gamle måtte bli mer digitale, og ikke være så avhengige av å møtes fysisk, sier han og rister oppgitt på hodet over slikt snakk.

Øyvind Ensby spiller sjakk med en av Grünerløkkas unge sjakkinteresserte.

— En takk til bydelspolitikerne som snudde i siste liten, og ville beholde oss, da bydelsadministrasjonen ville legge ned, sier Sverre Dahle.

Det aktive eldresenteret i Thorvald Meyers gate er et bevis på at det ikke bare bor hippe, unge folk Grünerløkka. Her er gjennomsnittsalderen 68 år, uten at det på noe vis trekker ned aktivitetsnivået.

Ramser opp lang liste med aktiviteter

Randi Svingeseth og Sverre Dahle mener det ville ta mindre plass å skrive hva som ikke ble bedrevet på eldresenteret, enn hvilke tilbud de har for brukerne sine.

De ramser opp på inn- og utpust:

— Det er trening på mange ulike nivåer, det er yoga samt dans og musikk. Her har vi tegne- og maleklubb, og egne dager for skeive, forteller de.

Huset har også kafé med egen kokk. En søndag i måneden er det musikkafé, og da fylles lokalet oftest opp med lokale eldre.

Hildegun Eid bor på Grünerløkka. Hun benytter seg av flere av eldresenterets tilbud. Hun trener, hører på foredrag, spiser middag og lunsh, og ikke minst prater med andre brukere

Den gode replikken sitter løst i sola, og virksomhetsleder Sol Gangsaas har blitt satt til jobben som sveleansvarlig.

Det er markedsdag på Grünerløkka og det er mye folk i gata. Haslum Pust og Blæs spiller og lokker folk inn i bakgården til eldresenteret.

Der hygger sjakkveteranene Øivind Ensby (74) og Jens Johansen (77) seg med å lære opp neste generasjon med sjakkspillere fra Grünerløkka.

— En del folk sluttet å komme hit under pandemien, men vi har verken stengt, eller er lagt ned, så vi ønsker folk velkommen tilbake, sier Randi Svingeseth entusiastisk.

Så herved er oppfordringen videreformidlet - i Thorvald Meyers gate 38 er alle velkomne!

Powered by Labrador CMS