Til tross for at han ikke lenger skal drive Per Magnussen bokhandel, venter ikke en pensjonisttilværelse for Ivar Tøsti. Fremover vil han konsentrere seg om arbeid med BBB-reoler.Foto: Privat
Ivar (73) takker av etter 36 år som eier av Oslos eldste uavhengige bohandel: – Vi har vært en kulturell oase på St. Hanshaugen
Per Magnussen bokhandel på St. Hanshaugen har eksistert som uavhengig bokhandel siden 1916. 1. mai tok Norli over driften. – Vi tar over for å ta vare på den lokale bokhandelen. Sånn som vi også gjør det andre steder, beholder vi mest mulig av den lokale identiteten og måten butikken har vært drevet på.
Per Magnussen bokhandel, lokalisert på hjørnet av Ullevålsveien og Stensberggata på St. Hanshaugen, har eksistert som en uavhengig bokhandel siden 1916. I så måte representerte den Oslos eldste av sitt slag.
I 1986 tok Ivar Tøsti (73) over bokhandelen. Nå er imidlertid en epoke over: Etter å ha bestemt seg for å trappe ned, er det Norli som skal fortsette driften. Overtakelsen fant sted 1. mai.
– Den er en meget allsidig lokalbokforhandel. Utgangspunktet vårt har vært at det vi ikke har inne, er noe vi skaffer fort. Vi har mange lokale, fantastiske kunder som er begeistret for at det finnes en bokhandel som ikke er lik alle andre. Vi har vært en kulturell oase på St. Hanshaugen, sier Tøsti.
Bokhandelen har blant annet vært kjent for å være en sentral forhandler av fagbøker, saksprosa og BBB-reoler. Nettopp sistnevnte, bokhyller som kan kjøpes enten som løse deler eller komplette, kommer Tøsti fremdeles til å være involvert i.
– Kunder som begynner med det, kommer gjerne tilbake igjen en femte og sjette gang. Når de gjør et poeng ut av at det er for siste gang, står vi bare og ler. Materialet er solid og varer. Mens jeg skal konsentrere meg om det, skal Norli fokusere på høykultur og bøker.
På samme tid som Tøsti påpeker at man ikke går inn i bokbransjen av økonomiske hensyn og at det kreves mye og et kontinuerlig arbeid, ser han tilbake på en lang og innholdsrik periode.
– Vi har vært heldige med flinke ansatte. Bokbransjen er litt spesiell. Når man først blir en del av den, blir man hengende fast. Uansett hva man er interessert i, finnes det bøker om temaet. Det gjør det artig, og det er en veldig fin bransje.
Beholder identiteten
Det skortet ikke på interesse da det var tid for å finne en ny leietaker, forteller Tøsti. At valget til slutt falt på Norli, var ingen tilfeldighet.
– Kundene synes det er greit at det forblir en bokhandel. Det er jeg også helt enig i. Noe av det verste som finnes er kjeder som tar alle avgjørelser sentralt. Norli opererer ikke på den måten og er friere i sin tilnærming. De kommer ikke til å rive alt og starte på nytt, men heller gjøre justeringer etter hvert.
John Thomasgaard, administrerende direktør i Norli, omtaler overtakelsen som «spennende» og sier at det ikke foreligger planer om radikale endringer.
– Vi tar over for å ta vare på den lokale bokhandelen. Sånn som vi også gjør det andre steder, beholder vi mest mulig av den lokale identiteten og måten butikken har vært drevet på. Navnet blir med videre, og så ser vi på enkelte detaljer senere. Det kan for eksempel handle om å optimalisere plassbruken.