— Jeg håper at utstillingen kan være et bidrag til mer tilhørighet og samhørighet, sier fotojournalist Iffit Qureshi om nabolagsportrettene hun stiller ut ved Alexander Kiellands plass i sommer.Foto: Olav Helland
- Jeg vil vise bredden som finnes her, sier Iffit Qureshi om nabolags-portrettene på Alexander Kiellands plass
— Her finnes alt. Det er ikke noen bestemt gruppe som bor her, sier fotojournalist Iffit Qureshi om nabolags-portrettene hun stiller ut ved Alexander Kiellands plass. Med værgudene på sin side åpnet hun utstillingen du kan se helt frem til 31. august.
— Her ved Alexander Kiellands plass finner du både enslige, eldre og barnefamilier. Nettopp derfor finnes ikke det samme felleskapet som en kan finne i andre bydeler, som for eksempel Grünerløkka, sier Iffit Qureshi til VårtOslo.
Iffit Qureshi har markert seg med flere fotojournalistiske utstillinger de siste årene. Tidligere har hun hatt lignende nabolagsportretter utstilt på Holmlia, Ammerud, Furuset og Grorud. Nå er turen kommet til en av sentrumsbydelene.
— Jeg håper at denne fotoutstillingen kan være et bidrag til mer tilhørighet og samhørighet, sier Qureshi.
Annonse
Utstillingen består av 16 plakater med bilde av en eller flere personer med en tekst som forteller litt om bakgrunnen deres, hva de driver med og hva de er opptatt av.
Steffen Mussche-Johansen (41) figurerer på ett av nabolagsportrettene ved Alexander Kiellands plass.
— Jeg elsker å bo på Kiellands plass, men jeg synes det er litt nakent, forteller han.
Steffen er utdannet sosiolog, men kaller seg gründer, jobber med lederutvikling og er medeier i Oslo Brewing Company. Han mener parken trenger et løft ved at det bygges en terrasse på stylter over det han syns er et trist fontene-område.
— Vil strekke ut en hånd til nærmiljøet
— På denne terrassen kunne det bygges en kafé med glassvinduer som kunne knyttet det hele bedre sammen. Slik det er nå er det mer preget av å være et trafikk-knutepunkt i form av en stor rundkjøring, sier Steffen.
Han er en av de mange i nabolaget som du nå kan bli litt bedre kjent med gjennom Iffit Qureshis utstilling på plassen udødeliggjort med Lillebjørn Nilsens tekststrofe "Den ligger bortgjemt midt i Oslo, du har sikkert kjørt forbi".
Qureshis støttespiller i nabolagsutstillingen ved Alexander Kiellands plass er Goethe-Institut Oslo, som er den tyske stats verdensomspennende kulturinstitusjon og en allmennyttig forening.
— Vi ønsker med denne utstillingen å strekke ut en hånd til nærmiljøet, sier instituttets direktør i Oslo, Martin Bach.
— Forsøker å gi en ærlig og usminket versjon
Han forteller at første del av denne Quereshi-utstillingen ble vist i Goethe-Instituts lokaler i 2019, mens de denne gangen valgte å ha utstillingen utendørs i parken.
Fotojournalisten Iffit Qureshi har i likhet med mange av sine intervjuobjekter også selv en interessant historie. Hun er norskpakistansk, har mange års erfaring som konsulent og kursansvarlig i NAV og har i tillegg skreddersydde kurs rettet mot langtidsarbeidsledige og nyankommene innvandrere og flyktninger.
I tillegg til å være fotograf og fotojournalist har Iffit Qureshi i mange år også vært en engasjert samfunnsdebattant og spaltist.
— Du omtales som en samvittighets-fotograf. Hva legger du selv i det begrepet?
— Ved at jeg tar på meg et enormt ansvar ved å fortelle historiene. Jeg forsøker å gi en ærlig og usminket versjon som kan føre til en bevissthet i folks holdninger, sier hun.
— Fast bestemt på å ha mangfold
— Vi lever i en polarisert tid med mye spenninger. Høyreekstremisme og radikalisering er på fremmarsj og derfor håper jeg at denne utstillingen vil åpne folks øyene og se hva vi har til felles, sier Qureshi.
— Hvordan gikk du fram for å finne interessante og relevante personer som representerer denne delen av byen?
— Jeg jobbet sammen med Goethe-Institut, hvor vi ønsket å dele noe som andre kunne lære av. Noe som kunne varme hjertet. Vi brukte derfor våre forskjellige nettverk og sendte ut tekstmeldinger til 35 personer, sier fotojournalisten.
— Jeg var fast bestemt på at mangfold med henhold til alder, seksuell legning og synlige minoriteter måtte inkluderes. Til slutt endte vi opp med 16 bilder til utstillingen. Jeg tror vi fikk en god sammensetning av folk, sier Iffit Qureshi.
— Under koronapandemien har det vært veldig krevende å holde utstillinger pga avlysninger. Denne utstillingen skulle egentlig ha vært ifjor. Mennesker er sultne på inspirasjon nå, sier hun om utstillingen som altså blir stående på Alexander Kiellands plass til ut august.