Extinction Rebellion på Ankerbrua søndag. Organisasjonen er kjent for ikke-voldelige aksjoner som er en blanding av performance og gateteater.
Extinction Rebellion på Ankerbrua søndag. Organisasjonen er kjent for ikke-voldelige aksjoner som er en blanding av performance og gateteater.

Extinction Rebellion aksjonerte og sperret Ankerbrua: - Vi kan ikke spise oljepenger

— Alt gikk stille og rolig for seg, opplyser politiet etter at biltrafikk over Ankerbrua nederst på Grünerløkka ble omdirigert da Extinction Rebellion holdt en ny aksjon mot norsk oljeutvinning og politikk.

Publisert

Med en blanding av gateteater og performance har Extinction Rebellion markert seg i Oslos gatebilde de siste par årene.

Miljøaktivistene slåss mot Norges oljeutvinning og aksjonerte søndag på Ankerbrua, ofte kalt Eventyrbrua, som går fra Torggata over til Markveien og Søndre Gate. All trafikk over brua ble sperret for biltrafikk under aksjonen.

— God stemning, sier politiet om aksjonen

— Trafikken ble omdirigert samtidig som utrykningskjøretøy kunne passere, sier politiets operasjonsleder Line Skott til VårtOslo.

Politiet omdirigerte trafikken da Extinction Rebellion sperret Ankebrua.
Politiet omdirigerte trafikken da Extinction Rebellion sperret Ankebrua.

— Ingen personer ble innbragt i forbindelse med søndagens aksjon. Fra politiets ståsted foregikk aksjonen stille og rolig. Våre patruljer på stedet rapporterte om god stemning og sperringen hadde liten innvirkning på den omdirigerte trafikken, sier Skott.

Ved tidligere aksjoner har Extinction Rebellion-aktivister blitt innbragt av politiet og senere bøtelagt. Men denne gangen gikk alt rolig for seg, ifølge politiet.

— Norge er en klimahykler

— Verden har alt funnet sju ganger mer olje, gass og kull enn det vi forsvarlig kan forbrenne, hvis vi skal holde 1,5 gradersmålet, sier talsperson Dag Kolstø i Extinction Rebellion.

Under aksjonen på Ankerbrua "spiste" Extinction Rebellion-aktivister olje mens det hang synlige bannere rundt.

Extinction Rebellion under aksjonen på Ankerbrua. — Svart olje blir aldri grønn, sier aktivistene.
Extinction Rebellion under aksjonen på Ankerbrua. — Svart olje blir aldri grønn, sier aktivistene.

— Norge er en klimahykler som på den ene siden aktivt bidrar til klimakatastrofen gjennom en vanvittig oljeproduksjon, og på den andre siden forsøker å fremstå som klimaets redning, heter det i en pressemelding fra aksjonistene.

— Svart olje blir aldri grønn. Regjeringen styrer oss alle mot utryddelse. Vi må snu før det er for sent. Det norske oljeeventyret er over, sier Kolstø.

— Vår strategi er opprør

Extinction Rebellion er en global organisasjon som understreker at aktivismen er basert på ikke-voldelige prinsipper. Organisasjonen er relativt fersk, og ble stiftet i London i mai 2018.

Med tydelig budskap sperret Extinction Rebellion Ankerbrua for biltrafikk.
Med tydelig budskap sperret Extinction Rebellion Ankerbrua for biltrafikk.

— Tradisjonelle strategier som underskriftskampanjer og lobbyvirksomhet, demonstrasjoner og å avgi stemmer ved valg går for sakte på grunn av dyptfestede økonomiske og politiske særinteresser. Vår fremgangsmåte er derfor å gjøre ikke-voldelig sivil ulydighet, skriver norske Extinction Rebellion på sin nettside.

— Vår strategi er opprør. Ikke-voldelig og forstyrrende sivil ulydighet, sammen med markeringer som bruker sterk symbolikk og prøver å vekke folk til handling, skriver miljøaktivistene på nettsiden.

— I strid med Paris-avtalen

Under aksjonen søndag påpekte Extinction Rebellion at Det internasjonale energibyrået, IEA, har tydelig slått fast at det kan ikke gjøres flere investeringer i fossilt brennstoff dersom verden skal nå netto-null målet innen 2050.

— Det betyr stans i all ny leting og ingen nye investeringer i olje og gass. Likevel fortsetter Norge å subsidiere oljeleting, skriver aktivistene i pressemeldingen.

— Den 25. konsesjonsrunden går som planlagt, stikk i strid med Paris-avtalen og rådene til IEA. Regjeringen og Stortinget må følge oppfordringen fra IEA, som de har sitert utallige ganger tidligere, om å la være å investere i fossilt brennstoff om vi skal ha en levelig fremtid. All forbrenning av olje og gass tilfører CO2 til atmosfæren – også såkalt «grønn» norsk olje, mener Extinction Rebellion.

Powered by Labrador CMS