Hanne Ugelstad er daglig leder i Street Art Oslo, som sammen med Løkka Gårdeierforening har satt i gang en festival som feirer gatekunsten på Løkka.Foto: Nima Taheri / Løkka-Lykke
Gatekunstfestivalen Løkka-Lykke skal bygge bro mellom graffitikultur og offentlighet
— Løkka har hatt en historisk viktig posisjon når det gjelder gatekunst, sier Hanne Ugelstad i Street Art Oslo. Festivalen Løkka-Lykke er ikke bare en feiring av Grünerløkkas varierte og fargerike vegger, men skal også bidra til å få opp folks øyne for kunstformen. Festivalen har derfor invitert graffitikunstnere til å sette sine spor på strøket.
Med initiativ fra Løkka Gårdeierforening og Street Art Oslo, sparkes festivalen Løkka-Lykke i gang igjen. Med fokus på gatekunst på Grünerløkka skal workshops, foredrag og omvisninger bidra til brobygging mellom graffitikulturen og offentligheten, og ikke minst feire Grünerløkkas unike identitet. Initiativtakerne har også invitert noen gatekunstnere til å sette sine egne spor på veggene.
— Det handler om å uttrykke seg i gaten, sier James Finucane i Street Art Oslo. Han jobbet med den lignende festivalen Nuart i Stavanger før han kom til Oslo og fortsatte arbeidet med å fremme gatekunst her. Sammen med daglig leder Hanne Ugelstad driver de Street Art Oslo. De har slått seg sammen med Løkka Gårdeierforening, for å bidra til Grünerløkkas fargerike identitet.
Opplever at flere anerkjenner det som kunst
Ugelstad i Street Art Oslo forteller at gatekunst tidligere har vært ukjent for mange, men at dette er i endring. — Jeg opplever at flere anerkjenner dette som kunst, og kunnskap om miljøet og kunstformen er med på å endre dette. Løkka har hatt en historisk viktig posisjon når det gjelder gatekunst, forteller hun.
I tillegg til lærerike omvisninger rundt omkring på Løkka, skal også kunstnere fra hele landet male, spraye og lime fast sine personlige kunstverk på Grünerløkkas vegger.
— Det kunstnerne skaper under Løkka-lykke, lager de der andre ser det. Man er med andre ord ganske blottstilt, sier Ugelstad.
— Håper det kan bli mer enn en grå, trist vegg
En av de som skal sette sine kunstneriske spor på veggene, er Christoffer Henriksen (24), også kjent under artistnavnet SALKE. På en vegg i Københavngata skal han med sprayboks lage et fargerikt verk inspirert av natur og mennesker.
— Jeg håper jeg kan gi glede til folk, og at det kan være noe mer enn en grå, trist vegg, sier han. Videre forteller han at sitt høyeste ønske er å inspirere folk, og at verket kan starte samtaler og diskusjoner blant forbigående.
Henriksen er selvlært og har holdt på med graffiti siden han var ti år gammel. Han vil ta del i festivalen for å endre folks oppfatning av gatekunst. — Jeg ønsker at folk kan få litt øynene opp for kunst i offentlig rom. Det har begynt å bli betraktelig mye mer nå de siste årene, men jeg ønsker at enda flere åpner seg. Det gir liv og energi til gatene, forteller graffitikunstneren.
Ugelstad sier det festivalen gjør blir en viktig identitetsbygging. — Det visuelle i byer blir ofte bygget etter en slags oppskrift, så det er mye likt over alt. Når du da får kunstverk som bryter inn skaper dette et lite brudd, og man blir kanskje litt mer bevisst på hvor man er. Man husker det mer enn enda en grå vegg, forteller Ugelstad.