Iris gledes over sommerjobben som båtfører, med selvstendighet og varierte arbeidsoppgaver.

Iris (17) har sommerjobb som båtfører i Akerselva. Fartøyet er av det historiske slaget

Akerselva Trebåtforening inviterer til fergeturer i Akerselva på tradisjonelt vis. Iris på 17 er en av de som skal frakte folk fra Vaterland og nedover elven i ei lørje, for å gi folk en opplevelse av hvordan fergeturene var før i tiden.

Publisert

I sommer skal Iris Aditi Ragnadatter (17) frakte folk fra Vaterland bru og ned til Sukkerbiten ved Operaen, ved hjelp av ei tradisjonell lørje. Dette er et prosjekt i regi av Akerselva Trebåtforening, og hele sommeren kan de som ønsker bli fraktet nedover elven slik det ble gjort en gang i tiden.

— Jeg søkte etter en sommerjobb og hørte fra bekjente at de trengte folk til dette, sier Iris. Hun syntes det virket spennende, og spurte venninnen Sunniva om hun også ville være med. Sammen skal de to jentene frakte barn og unge ned Akerselva på tradisjonelt vis.

Ei lørje er en type ferje som før i tiden ble brukt for å frakte folk og fe langs og over elver. Den er flat i bunnen, noe som er en fordel i Akerselvas vekslende nivå av høyvann og lavvann.

Selv om denne båtmodellen har en liten el-motor for enkelthetens skyld, er resten av båten historisk korrekt. — Denne lørja ble bygget for litt over et år siden, så den er ganske ny. Den er likevel bygget på tradisjonelt vis, forteller Iris om båten hun skal kjøre i sommer.

Setter stor pris på sommerjobben

Iris vil ikke kalle seg ekspert innen faget, men har drevet med båt tidligere, og er derfor veldig fornøyd med sommerjobben. — Jeg setter stor pris på å ha denne jobben. Det er god variasjon i arbeidsoppgavene, og jeg får beveget meg og styrt litt selv hvordan jeg gjør ting, sier den unge båtføreren fra Nesodden.

Det ble også kjørt lørjer ned elven i fjor, men dette var tilknyttet spesifikke eventer. I år er det faste fergeturer fra Vaterland Bru onsdag til søndag, fra klokka 11 til 17, hele sommeren. — Vi prøver å nå barn og unge i Oslo som skal få gratis turer, men vi tar imot alle som har lyst til å sitte på, forteller Iris.

Ved Vaterland Bru har Akerselva Trebåtforening flere båter stående. Iris synes det er fint at foreningen opprettholder trebåtkulturen.

Bringer kulturen tilbake

Iris forteller at hun ikke bare er fornøyd med jobben, men også det arbeidet som Akerselva Trebåtforening gjør. — Før var det masse båter oppover Akerselva, men den kulturen har blitt litt borte. Jeg synes det er fint at Akerselva Trebåtforening prøver å få den kulturen tilbake.

På sankthans skal Iris og venninnen Sunniva ha fergedrift fra Vaterland ned til Sukkerbiten, hvor passasjerene også kan være med på sankthansbålet som skal fyres ute på vika. Ellers vil fergedriften foregå hele sommeren.

Powered by Labrador CMS