Likevel er det viktig å skaffe seg god erfaring tidlig, slik at du får fordeler senere i livet. I tillegg kommer du nå til å få din aller første lønn som belønning for hardt arbeid, og det kommer til å føles veldig bra.
Første steg
Når man skal begynne med jobbsøkingen, så kan det være smart å lage seg en CV aller først. dette kan virke komplisert i starten, men det finnes heldigvis mange nyttige eksempler og maler som du kan bruke.
Disse vil gjøre det mye lettere for deg å komme i gang, fordi du kan få hjelp og inspirasjon fra andre som har gjort noe lignende før deg.
En CV er rett og slett en samling av din erfaring. Når du er ung og søker din første jobb, så vil ikke CVen din inneholde så mye, fordi du er ny på jobbmarkedet.
Likevel kan du putte inn skolelinjen du går på, om du har noen spennende valgfag, har tatt relevante kurs, eller om du har hatt noen småjobber.
Det kan for eksempel hende du har sittet barnevakt, eller servert i en konfirmasjon. Dette ser du kanskje ikke på som en jobb, men det forteller fremtidige arbeidsgivere at du er ansvarsfull, og at du har jobbet under instrukser før.
I tillegg til jobberfaring er det også en god ide å skrive noen ting du er god til. Det kan være du er flink til det tekniske, og har god datakunnskap?
Eller kanskje du har en annen interesse eller ferdighet som du har fått fra kurs eller på skolen.
Om du er over 18 kan det også være relevant å skrive om du har lappen, og hvilken klasse du har det i. Det finnes jo mange jobber der man kan kjøre bil, for eksempel som pizzabud.
Det er viktig at CVen din er ryddig og oversiktelig, slik at arbeidsgiver enkelt kan finne frem til det som er relevant for dem.
De går trolig gjennom mange CVer om dagen, så pass på at din skiller seg litt ut, men fortsatt er profesjonell og passende.
Hva kan være din første jobb?
Når det kommer til å finne ut hva det er du kan jobbe med, er det litt forskjellige strategier du kan gå for.
Først og fremst så kan du sjekke ut om du har noen kontakter du kan bruke. Det kan være du kjenner noen som jobber i en butikk, eller har et familiemedlem som er sjef i en forretning du synes høres spennende ut.
Du kan også finne en bransje du er interessert i, for eksempel bakerier og kafeer, og søke på alle de som ligger i nærområdet.
Husk at det kan være noen trenger litt ekstra hjelp, uten at de søker ut stillinger. Da kan du søke uoppfordret.
Hvis du er usikker på hva du har lyst til å jobbe med, eller bare er veldig klar for å få en jobb så kjapt som mulig, kan du søke på alt som er ledig, og innenfor ditt ferdighetsnivå.
Da kan du ta en titt på butikkene sine hjemmesider på nett, eller gå inn på nettadressene til kjøpesentre. De har ofte egne seksjoner som heter “jobb”, “karriere”, “ledige stillinger”, eller lignende, der de legger ut alt som er ledig av jobb.
Sjekk om det er noe som passer til ditt nivå, og noter det ned. Mange unge er i dag på utkikk etter en jobb med mening, og det kan også være relevant å skrive ned noen krav du har til arbeidsplassen eller stillingen.
Det kan være antall timer, lønn, bærekraft, og lignende.
Skriv en søknad
I tillegg til en CV må du skrive en personlig søknad til hvert enkelt sted du søker.
Et slikt brev skal være kort og konsist, men inneholde noen spesifikke punkter.
Du kan starte med å presentere deg selv, og forklare hvor du fant stillingen, eller hvorfor du søker.
Deretter må du forklare hvorfor du er den perfekte kandidaten til denne jobben, og hvorfor de skal velge akkurat deg. Her kan du blant annet nevne tidligere erfaring, eller snakke om hvilke ferdigheter du har, som er relevant for stillingen.
Det finnes mye tips til søknadsskriving på nett, og et godt tips er å lese deg opp på den ledige stillingen, og se hvilke nøkkelord de bruker for å beskrive hvem de leter etter.
Når det er på tide å levere søknad er det smart å gjøre dette fysisk om du har muligheten.
Ta med CV og søknad, gjerne laminert eller i en plastmappe, og hør om du kan ta en prat med daglig leder i butikken.