DEBATT

Her i Tøyenparken kan et hundretalls barn leke og kjøre akebrett på samme tid.
Her i Tøyenparken kan et hundretalls barn leke og kjøre akebrett på samme tid.

– Noen kan komme til å dø i Tøyenparken i vinter

Vi har liten nok plass fra før her i indre by – flytt de stolpene nederst i bakken! Og gjør det før snøen kommer. For ungene kommer til å fortsette å ake i Tøyenparken, stolper eller ikke.

Publisert

Det er satt opp massive lysmaster i Tøyens beste akebakke, på rekke og rad helt nederst der ungene har størst fart. Om noen av våre unger skader seg, vil vi holde bymiljøetaten ansvarlige.

Aldri har vel fjellvettregelen om at det ikke er noen skam å snu passet bedre enn nå.

Det var en akebakke på Tøyen. En lang, bred, fantastisk bakke med flere fall og dumper, hvor et hundretalls unger kunne boltre seg samtidig og få stor fart ned mot den store sletta i bunnen.

Våre barn har gledet seg til å kunne gå dit og ake så snart snøen kommer. Flere av områdets skoler, aktivitetsskoler, barnehager og sportsklubber har brukt bakken ukentlig de siste vintrene.

Akebakken lå i Tøyenparken, et stort friområde i en bydel med altfor mange små leiligheter. Ungene her, våre barns klassekamerater og barnehagevenner, har gjerne ikke hytter, de reiser ikke ofte på ferie og de deler få kvadratmetre med sine familier. Men de har like mye energi som andre barn, og store uteområder er redningen.

Noen av barna kommer opp i høy hastighet i den bratte bakken.
Noen av barna kommer opp i høy hastighet i den bratte bakken.

Kan ikke bare reise til hytta

Nå er akebakken ødelagt. Det er satt opp en hel haug med lysstolper nederst i bakken, som gjør den regelrett livsfarlig å ake i.

Dette har skjedd uten at noen her i nærområdet har blitt konsultert – ikke Tøyen sportsklubb, som hver vinter arrangerer akedager med gratis kakao der, ikke Tøyen skole, ikke Tøyeninitiativet, ikke noen av borettslagene, barnehagene eller de andre skolene i nærheten som også bruker akebakken.

Men stolpene er fundert ekstra godt, så deltakere på Øyafestivalen ikke skal kunne rugge på dem. Øyafestivalen bruker parken to uker i året. Vi som bor her, bruker parken de resterende 50 ukene.

Når det gjelder et byggeprosjekt som påvirker alle våre barn og unges mulighet til å ake gratis i nærmiljøet, hele vinteren, til å bruke kroppene sine, løpe og bli slitne i snøen, da burde vi ha vært tatt med på råd.

Bymiljøetaten kan ha brutt loven

Ifølge Veileder om barn og unge i plan- og byggesaker, fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, skal man ta særskilt hensyn til barn og unge. Vi mener at bymiljøetaten kan ha brutt loven her.

Ikke misforstå, vi er glade for lys. Det har engasjerte Tøyenbeboere etterspurt i årevis. Men dette er svært klønete gjennomført. Tøyen sportsklubb har en god idé – bymiljøetaten kunne bare ha spurt dem.

De foreslår å sette flere stolper øverst i bakken i stedet for nederst, og med lyset vendt nedover – da vil hele bakken bli opplyst, og ungene kan ake til sent på kveld, om de vil. Det vil også gagne joggere, turgåere og andre som vil bruke parken på kveldstid.

Alternativt kan de bare fjerne alle de nye lyktestolpene, fordi de andre gangveiene i Tøyenparken som er mer brukt, allerede er belyst.

Da vi henvendte oss til bymiljøetaten ble vi avspist med at vi fikk være fornøyde fordi vi tross alt har fått lys, og «ferdsel i parken» skjer dessuten på eget ansvar, skriver de.

Sett stolpene øverst i bakken i stedet for nederst, foreslår skribenten.
Sett stolpene øverst i bakken i stedet for nederst, foreslår skribenten.

Vil brekke ryggen «på eget ansvar»

Dét ønsker vi at de skal komme til skolene, barnehagene og sportsklubbene i nærheten og forklare til våre unger.

Deres representant skal få stå foran dem og si at de gjerne må fortsette å ake, men om de brekker ryggen, får hjernerystelse eller i verste fall dør fordi bymiljøetaten har satt opp solide stolper i bakken deres uten å spørre dem først, nei, det er ungenes feil.

Oslo har mistet barn på denne måten før. La det ikke skje igjen.

Vi har liten nok plass fra før her i indre by – flytt de stolpene! Og gjør det før snøen kommer. For ungene kommer til å fortsette å ake, stolper eller ikke.

Innlegget er signert også av følgende:

 • Nina Alnes Haslie, FAU-leder Tøyen skole
 • Ingeborg Mork-Knutsen, FAU-leder Hasle skole
 • Amira Zantouti, FAU-nestleder Vahl skole
 • Siri Anne Pedersen, FAU-leder Kampen skole
 • Bjørn Gaarder Johansen, FAU-leder Teglverket skole
 • Anders Nielsen, FAU-leder Jordal skole
 • Mari Helander, FAU-leder Samisk barnehage
 • Tonje Elisabeth Dahl, FAU-leder Langleiken og Enerhaugen barnehager
 • Ivar Loe Bjørnstad, FAU-leder Heibergløkka barnehage
 • Hilde Bjørnstad for styret i Lille Tøyen Hageby
 • Andreas Fætten, Lille Tøyen Fotballklubb
 • Tøyen sportsklubb
 • Tøyeninitiativet
 • Driftsstyret ved Tøyen skole, ved Sigrid Klæboe Jacobsen

PS: Bymiljøetaten er spurt, men ønsker ikke å kommentere dette innlegget.

Powered by Labrador CMS