DEBATT

Geir Storli Jensen, Gro Herredsvela Rørvik og Emilie Kristine Christoffersen, lokalpolitikere for Miljøpartiet De Grønne i bydel Grünerløkka.
Bystyrets kutt i offentlige toaletter stinker, mener Geir Storli Jensen, Gro Herredsvela Rørvik og Emilie Kristine Christoffersen, lokalpolitikere for Miljøpartiet De Grønne i bydel Grünerløkka.

– Bystyrets kutt i offentlige toaletter stinker. Men vi i bydel Grünerløkka vil samarbeide med næringslivet

Fra neste år vil byens innbyggere bokstavelig talt kunne kjenne lukta av Høyre-byrådets innsparingspolitikk - for nå forsvinner de ekstra sommertoalettene i parkene.

Publisert

Byrådet har i sine budsjetter kuttet midlene som har gått til å sørge for ekstra toaletter på sommeren. I bydel Grünerløkkas budsjettet for 2025 foreslår bydelsdirektøren i tillegg å kutte 800 000 kroner som er brukt til å ha ekstra toaletter i Sofienbergparken, Birkelunden og på Olaf Ryes plass i sommerhalvåret.

Bakgrunnen er også her Høyre-byrådets innsparingspolitikk. I 2025 skal bydelen kutte kostnader for 50 millioner kroner, og kuttene blir bare større i årene som kommer.

Dårligst i Norden

Når folk flokker til parkene og friområdene på finværsdagene har disse ekstra toalettene vært helt nødvendige. Oslo har fra før færrest offentlige doer av alle nordiske hovedsteder.

Visit Oslo har også uttalt at mangelen på offentlige toaletter er den største utfordringen turister møter på i Oslo. Om sommeren er bydelens parker fulle av småbarnfamilier, studenter som fester, eldre som trimmer, turister og alle mulige andre.

Fra neste år må altså disse dele på ett offentlig toalett i Sofienbergparken og et par i Nedre Foss park. Det sier seg selv at det vil bli problematisk.

Vil ha 39 toaletter

Mangelen på toaletter rammer heller ikke likt. Gravide, eldre, barn og personer med mage- og tarmsykdommer er bare noen eksempler på folk med ekstra behov. Mage-tarmforbundet har allerede klagd inn Oslo kommune inn til Diskrimineringsnemnda på grunn av mangelen på offentlige toaletter.

Alt dette kunne enkelt vært unngått. Hele byrådets kutt til bydelene kunne med god margin blitt reversert hvis de ikke hadde kuttet eiendomsskatten. Og det er mulig å prioritere annerledes.

Oslo MDG foreslo i sitt alternative oslobudsjett både å reversere kuttet til bydelene og å sette av ekstramidler til å videreføre bymiljøetatens midlertidige sommertoaletter ved 39 lokasjoner i park og friområder.

Vil teste nytt samarbeid

Vi bydelspolitikere er kreative. MDG, SV og AP i bydelen kommer til å foreslå å teste om et samarbeid med næringsdrivende kan gjøre flere toaletter i bydelen tilgjengelige for offentligheten.

Ideen er inspirert av lignende ordninger i europeiske byer, men er avhengig av velvilje fra et allerede presset næringsliv. Vi vet at et slikt samarbeid kun vil fungere som et supplement og at det ikke være til nytte for alle grupper.

Men vi skal i hvert fall ikke ha på oss at vi lider av “politisk latskap” slik finansbyråden beskyldte oss bydelspolitikere for.

Vår visjon er at bydelens parker skal være tilgjengelige, nyttige og innbydende for mennesker i alle livsfaser. Denne visjonen settes nå under sterkt press av byrådets kutt.

Powered by Labrador CMS