Andreas Martinsen (t.v) og Vålerenga kunen juble etter den viktige seieren over Storhamar hjemme på Jordal lørdag.

Gavepakke fra Storhamar gir Vålerenga gratissjanse på 2. plassen. - Årets herligste seier, mener Jørgen Karterud

Med én kamp igjen av årets hockeyserie kan Vålerenga snyte Storhamar for 2. plassen. Det skjedde etter nettopp seier mot erkerivalen fra Hamar . — Siste kamp blir utrolig spennende, sier Vålerengas Andreas Martinsen.

Etter en godt gjennomført sesong hittil, var det et uttalt mål fra Vålerenga-sjef Fredrik Andersson og gutta hans å bli blant de to beste lagene i seriespillet.

Med 2. plass kan de velge motstander i første runde av sluttspillet. Og dermed få en enklere vei mot å hente kongepokalen, kalt "bøtta" på vål`engelsk, hjem til Jordal.

Ett poeng skiller

Etter lørdagens 3-2-seier mot Storhamar hjemme på Jordal, har østkantklubben fortsatt en mulighet til å klare nettopp det målet.

— Det var fantastisk vikitg å vinne i dag. Nå må vi bare vinne mot Manglerud Star på tirsdag, sier Vålerengas bestemann, Andreas Martinsen, til VårtOslo etter lørdagens intense toppmøte.

— Så får vi håpe at Frisk kan hjelpe oss ved å slå Storhamar, legger han til.

Med lørdagens seier skiller det nå bare ett poeng mellom Storhamar og Vålerenga om den viktige andreplassen.

Dermed ligger det an til en thriller-avslutning på tirsdag. Da møter Vålerenga altså byrival MS, mens Storhamar møter Frisk hjemme på Hamar.

— Dette var årets viktigste seier. Deter godt å vise at vi er i sig fram mot sluttspillet. I dag viser vi at vi kan slå alle, sier Jørgen Karterud.

Andreas Martinsen skapte mye offensivt lørdag. Men her blir det likevel ikke mål.

Karterud har mistet det meste av sesongen med en stygg albueskade, men har nå fire mål på tre kamper etter comebacket mot Grüner forrige torsdag.

Også han håper nå på hjelp fra Frisk i siste serierunde.

— Det er viktig å kunne velge motstander i kvartfinalen og å få hjemmefordel i semifinalen. Så jeg håper jo Frisk kan sjokkere på Hamar, sier Vålerenga-spilleren.

En gavepakke av dimensjoner

Lørdagens avgjørelse kom etter en fryktelig pasning i eget rundvant fra Storhamar-back Tommy Hjelm. Den pasningen fant bare Andreas Martinsen alene foran gjestenes mål.

— Jeg tror ikke Storhamar-treneren var veldig fornøyd med forsvarsspillet akkurat der, VIF-spilleren.

Det var heller ikke den eneste kjempemuligheten den tidligere NHL-proffen hadde i løpet av kampen. I den første perioden hadde han en nesten identisk mulighet, men da ble det ikke scoring.

— Nå må vi bare tro på oss selv og spille vårt eget spill framover, så tror jeg dette kan bli et veldig morsomt sluttspill, konkluderer Martinsen.

Vålerenga-spillerne holdt godt unna hjemme på Jordal lørdag. Her er det Villam Strøm og Rasmus Ahlholm son stopper Storhamar.

— Kanskje årets beste kamp

Etter torsdagens tap for Sparta, var ikke hovedtrener Fredrik Andersson spesielt fornøyd med elevene sine. Lørdag var det en klart mer positiv VIF-trener som møtte pressen eter kampen.

— Dette var en veldig god hockeykamp, og kanskje den beste vi har spilt i år, mener Andersson.

Spesielt godt fornøyd var han med det fysiske spillet gutta hans vartet opp med for å demme opp for Storhamar.

— Vi blir ofte beskyldt for å være et litt for spillende lag. I dag viser vi så absolutt at vi også kan tackle og ta de tøffe duellene som trengs for å vinne matcher. Det er jeg veldig godt fornøyd med, sier hovedtreneren.

Overtall gir ledelse

Med vissheten om alt annet enn seier etter full tid ville ende drømmen om å få velge motstander i sluttspillets første runde, var det et offensivt hjemmelaget som kom på isen.

Det skulle heller ikke vare lenge før Sebastian Johansen fikk et par store muligheter foran Storhamars mål, men scoring ble det ikke.

Heller ikke gjestene i gult og blått ville holde igjen fra start. Men Vålerenga-keeper Mitch Gillam vartet opp med et par gode redninger i kampens første minutter.

Siden han kom tilbake fra skade nylig har Jørgen Karterud vært giftig i målprotokollen, og det skulle han også vise nå, da han etter snaut seks minutter kunne sende østkantgutta i føringen til enorm jubel i et fullsatt Jordal Amfi.

Den ledelsen skulle derimot ikke vare alt for lenge.

Etter en periode med sjanser begge veier, tok Storhamars Eskild Bakke Olsen saken mer eller mindre i egne hender da han utliknet til 1-1 med åtte minutter igjen av perioden.

Like etterpå var iskrigerne nære på å ta tilbake ledelsen, men Andreas Martinsen bommet på en kjempesjanse alene med Storhamar-keeper Trym Gran.

Der og da så det ut som lagene vil gå til pause med et uavgjort resultat. Men i overtall, med knapt to minutter igjen å spille, kunne Mika Partanen sende Vålerenga tilbake i ledelsen.

Det ble også periodens siste scoring, og gutta i kongeblått gikk til første hvil med en fortjent ledelse.

Stillingskrig i midtperioden

Midtperioden startet imidlertid på verst tenkelige vis for Vålerenga da tidligere VIF-spiller David Booth kan utlikne etter knapt to minutters spill.

Den tidlige scoringen en tydelig boost, og hamarsingene tok over mye av spillet. En scoring som kunne gi gjestene ledelsen lot likevel vente på seg, og selv en overtallsmulighet var ikke nok til nok en gang å overliste Vålerenga-keeper Gillam.

Etterhvert som perioden skred fram ble den mer og mer en stillingskrig de to rivalene i mellom. Det gjorde også at det ble langt mellom de store sjansene. Og da de kom var begge lags keepere på jobb.

Resten av perioden forble målløs, og det lå an til en svært spennende siste tjue minutter.

Gavepakke sikrer VIF-seier

For å ha en sjanse på andreplassen i seriespillet, måtte den siste perioden gi hjemmelaget seieren i fulltid, og gutta i kongeblått startet offensivt.

Perioden var vel minuttet gammel da Pontus Finstad fikk en stor sjanse til å overliste Trym Gran i Storhamar-målet, men den tidligere Lillehammer-keeperen reddet situasjonen for gjestene.

Og etter vel seks minutters spill skal den offensive tankegangen bære frukter.

Storhamar roter bort pucken i eget rundvant, og serverer Andreas Martinsen som alene foran mål kan prikke inn ledermålet.

Den scoringa førte til at gutta fra Jordal tok kontroll på den siste perioden, og stadig skapte muligheter foran Storhamar-målet. Gjestene så slitne ut og hadde i store deler av perioden lite å komme med foran Mitch Gillam.

Mot slutten av kampen tok Storhamar ut keeper, for å kunne spille med en mann mer på isen. Det ga ikke resultat, og dermed ble tre viktige poeng igjen i gangene på Oslo øst.

Vålerenga - Storhamar = 3 - 2 (2-1,0-1,1-0)

Jordal Amfi

5259 tilskuere

Hoveddommere: Marcus Vardeberg Wannerstedt /

Karl Johan Marcus Vinnerborg

1.per: 1-0 (05.41) Jørgen Karterud 1-1 (12.00) Eskild Bakke Olsen (Tommy Hjelm) 2-1 (18.21) Mika Partanen (Mark Auk / Rasmus Ahlholm)

2.pe3r: 2-2 (21.38) David Booth (Sander Vold Engebråten / Hjelm)

3.per: 3-2 (46.28) Andreas Martinsen

Utvisninger: VIF: 3x2min SIL: 5x2min