Karina Sævik (t.v), Olaug Tvedten og resten av Vålerenga-spillerne kan fortsatt kalle seg best i byen etter søndagens derbyseier mot Lyn.

Vålerenga våknet sent men godt, og er fortsatt best i byen. — Fansen gjør dagen ekstra spesiell!

Etter en dårlig førsteomgang vant Vålerenga-damene til slutt fortjent 4-0 over Lyn i søndagens byderby. — Det betyr alt å slå Lyn, sier keeper Guro Pettersen.

For første gang i denne sesongen var det klart for et skikkelig byderby da Vålerenga og Lyn møttes i sommersola på Intility Arena søndag ettermiddag. Etter å ha spilt en fryktelig dårlig første omgang våknet laget fra Oslo øst, og vant til slutt overlegent 4-0.

— Det tar litt tid å bryte ned et godt Lyn-lag, men til slutt er det ingen tvil om hvem som er det beste laget, sier Vålerenga-trener Nils Lexerød til VårtOslo.

Fryktelig svakt offensivt

Søndagens første 45 minutter var kanskje den dårligste omgangen de kongeblå har prestert så langt denne sesongen. Spesielt offensivt kladdet det voldsomt for de kongeblå, og et langskudd fra Olaug Tvedten var egentlig omgangens eneste bidrag på sjansefronten fra laget.

— Vi skaper mange cornere, men Lyn-spillerne er veldig flinke til å forsvare seg i den første omgangen. Det er godt at det løsner til slutt, sier svenske Felicia Rogic.

Svenske Felicia Rogic scoret et praktmål i søndagens byderby.

Hun ble hentet til Oslo øst før denne sesongen, men har til nå kun ordnet tre mål som kanskje er litt lite for en angriper. Søndagens mål var dog av den svært vakre sorten.

— Det har ikke blitt mange mål hittil, men dette her kan en jo ikke klage på, smiler hun eter kampen.

— Fantastisk støtte fra tribunen

Søndagens byderby så nesten 1000 tilskuere på Intility, og fra start til slutt skapte hjemmefansen en utrolig god ramme rundt kampen. Keeper Guro Pettersen er etter kampen svært fornøyd med støtten fra tribunen.

— I dag skulle du nesten tro det var fullsatt her. Den støtten vi fikk fra publikum var helt fantastisk, mener hun.

Vålerenga-fansen skapte virkelig derbystemning på Intility arena.

Sisteskansen gir publikum mye av æren for at østkantklubben kom tilbake i byderbyet, og til slutt vant komfortabelt.

— Det er fantastisk å spille for et slikt publikum. Det gir oss litt ekstra, og når de hjelper deg til seier i byderbyet er det jo spesielt morsomt, sier Pettersen.

— Herlig å være tilbake

For Pettersen ble byderbyet også en kjærkommen retur til keeperplassen. De siste ukene har hun måttet spille andrefiolin bak amerikanske Jalen Topkkins, men søndag takken hun for tilliten ved å holde de kongeblå inne i kampen, med flere gode redninger, i løpet av kampens første 45 minutter.

— Det er fantastisk deilig å være tilbake igjen. Nå føler jeg at jeg har får betalt for all den harde jobbinga jeg har lagt ned for å forbedre meg de siste ukene, understreker hun.

Keeper Guro Petersen holdt østkantlaget inne i kampen med flere gode redninger i løpet av de første 45 minuttene.

Viktig kan comebacket også være for mulighetene til å spille seg til en plass på landslaget før kvinnenes VM i Australia og New Zealand i slutten av juli.

— Jeg tenker egentlig ikke så mye på akkurat det. Nå gjelder det bare å gjøre det så bra som mulig når jeg får muligheten for Vålerenga. Så får tiden vise om det blir VM-tur eller ikke, sier Pettersen.

Lyn skapte sjansene

Ti kamper skulle det gå før erkerivalene Vålerenga og Lyn møttes i årets toppserie. Ventetiden til tross, var det fra avspark klart at dette er kampen vertfall fansen i Klanen ser mest fram til gjennom kvinnenes lange sesong. Her var det det både pyro og særdeles god stemning fra første spark på ballen blant tribunesliterne på Intility.

Tok det tidlig fyr på tribunene, skulle det ta lenger tid før det spillemessig tok fyr ute på kunstgresset. Selv om hjemmelaget innledet kampen med et greit overtak i ballinnehavet, hadde de vanskeligheter med å skape noen store sjanser foran Lyn-målet.

Kampens to første sjanser var det gjestene fra vestkanten som skule produsere, men verken Anna Haahjem eller Camilla Melgård klarte å overlaste Guro Pettersen, som var tilbake mellom stengene for de kongeblå.

Vålerenga skapte mye de siste 45 minuttene. Her stoppes Olaug Tvedten av Lyn-keeperen.

Utover i omgangen fortsatte lagene å føle hverandre på tennene. Gjestene var fortsatt det laget som klarte å skape det lille som var av farlige sjanser, men i Vålerenga-buret ville Guro Pettersen vise at hun virkelig var tilliten verdt i sommervarmen.

Dermed ble det ingen scoringen i løpet av den første omgangan, som var en av de svakere Nils Lexerøds utvalgte har framvist denne sesongen.

Straffescoring ga Vålerenga-boost

Etter å ha levert godt under pari, og da spesielt i angrepsspillet i løpet av de første 45 minuttene, var det et hakket mer aggresivt og påslått VIF-lag som kom på banen til den andre omgangen.

Og den nyfunnede optimismen i spillet skulle fort gi belønning, da Karina Sævik etter bare åtte minuter blir lagt i bakken inenfor gjestens 16-meter. Den påfølgende straffen ekspederer hun selvsikkert i nettet bak Lyn-keeper Sandra Ask.

Den straffescoringen skulle også virkelig tenne Oslos stolthet. Bare seks minutter senere svinger hjemmelaget inn et hjørnespark. Det er gjestens Trine Skjelstad Jensen så uheldig å heade i eget mål, slik at serielederen kan sikre en tomålsledelse med kvarteret spilt av den andre omgangen.

Felicua Rogic (t.v) og Olaug Tvedten gleder seg over svenskens kunstmål.

Så skal det også bli tid for en kunstscoring da svenske Felicia Rogic etter snaut halvspilt omgang smeller ballen i høyre kryss fra vel 20 meter. Dermed var det heller ingen tvil om at østkantdamene virkelig hadde bestemt seg for at dette byderbyet ikke skulle koste hva det koste måtte.

Toppscorer Sævik ville helleri ikke gå av banen med bare et mål, og med syv minutter igjen å spille smalt hun inn sitt andre for dagen.

For gjestene fra vestkanten kladdet det adskillig mye mer de siste 45 minuttene, og et skudd i tverrliggeren fra Julie Jorde, var det eneste spillerne i rødt og hvitt hadde å by på i løpet av den siste omgangen.

Dermed kunne VIF-spillerne gå in i nasjonaldagsuka med en ni poengs ledelse til Rosenborg. Trønderne har dog to kamper mindre spilt enn østkantens stolthet.

Kampfakta

Vålerenga - Lyn = 4 - 0 (0-0)

Intility Arena

917 tilskuere

Gule kort: Ingen

1-0 Karina Sævik (53, str) 2-0 Trine Skjelstad Jensen (59, selvmål) 3-0 Felicia Rogic (66) 4-0 Sævik (83)

Vålerenga (3-5-2): Guro Pettersen - Ingibjörg Sigurdardottir (Ane Jørgensen i 3min), Stine Ballisager Pedersen, Andrine Tomter ( Laura Guldbjerg i 3min) - Janni Thomsen, Ylinn Tennebø, Stine Brekken, Thea Bjelde ( Elizabeth Pechersky i 17min), Olaug Tvedten (Emma Iversen i 7min) - Karina Sævik, Felicia Rogic (Johanne Østby haug i 3min)

Lyn (3-4-3): Sandra Rød Ask - Josefine Birkelund (Jenny Olsen i 23min), Trine Skjelstad Jensen, Iselin Sandnes Olsen - Cornelia Fladberg, Julie Jorde, Selma Hernes, Emilie Closs - Kamilla Melgård, Kristin Holmen (Monica Isaksen i 2min), Anna Aahjem