Espen "Shampo" Knutsen og assistent Joachim Svendsen (bak) kunne innkassere en seier i sin første vikarkamp lørdag kveld.

Shampo-effekten ga Vålerengas iskrigere en sårt tiltrengt seier

Trenerbyttet i Vålerenga hockey ga tilsynelatende øyeblikkelig virkning. Hjemme på Jordal vant Vålerenga 3-1 over Lillehammer. Myndig styrt av klubblegende og trenervikar Espen "Shampo" Knutsen.

"Du gå`kke aleine i Vål'enga" heter det i en kjent supporterlåt. Da trener Kenneth Larsen fikk sparken etter sjokktap mot Ringerike sist torsdag skjønte de fleste hvem som ville steppe inn.

Espen "Shampo" Knutsen er evig lojal og stiller alltid opp for klubben han vokste opp i.

— Hadde punkter jeg ville forbedre

Lørdag var den tidligere NHL-proffen og hovedtreneren tilbake som sjef på Jordal. Riktignok kun som en midlertidig løsning. Men med Shampo på plass tok Vålerenga en viktig 3-1-seier over Lillehammer.

— Dette var en ufattelig deilig seier. Denne trengte vi, sier Thomas Olsen til VårtOslo etter kampen.

Etter nedturen mot Ringerike i midtuka, kunne Vålerega-spillerne endelig juble for seier igjen lørdag kveld.

For vikartrener Knutsen har det siste døgnet vær hektisk. Etter at kameraten Kenneth Larsen fikk sparken steppet Shampo inn som trener på kort varsel. Kun en morgentrening har den tidligere NHL-spilleren hatt med laget før lørdagens kamp.

— Jeg hadde noen punkter jeg ønsker å forbedre. Spesielt i det defensve spillet. Det føler jeg at vi klarte å få bedra godt på i dag, sier Knutsen.

— Ikke viktig hvem som overtar

— Shampo hadde noen ønsker på treninga i morges om hvordan vi skulle se ut. De ønskene synes jeg vi klarer å oppfylle godt, sier Vålerengas bestemann mot Lillehammer, Thomas Olsen.

Etter å ha rykket opp fra å være assistenttrner til å vikariere som hovedtrener tenker ikke Shampo noe særlig på hva framtiden vil bringe.

— For meg er det ikke så viktig hvem som er hovedtrener og hvem som er assistent. For meg er det viktig at vi ar et team som funker, sier Knutsen.

Heller ikke spillerne hadde lørdag kveld noen sterke meninger om hvem de ønsker som Kenneth Larsens etterfølger på permanent basis.

— Det er et spørsmål jeg er sikker på at sportslig leder Frikk Juell har full kontroll på, er alt Thomas Olsen vil si om saken.

— Vi sliter med å våkne

Åpningen av kampen mot Lillehammer bar preg av to lag som ikke så ut til å ha sin beste dag på isen, og som skapte særs lite av farligheter foran de to keeperne.

— Førsteperioden er ingen stor periode. Det ser ut som vi sliter litt med å våkne, sier vikartrener Knutsen.

Jørgen Karterud var het på grøten i den andre perioden, og sørget for to scoringer for hjemmelaget.

Noe å skrive hjem om fra perioden måtte en vente helt til det var spilt over åtte minutter.

Da er det hjemmelaget som tar ledelsen ved Thomas Olsen etter assist fra unggutta Storm Mørch-Karlstad og Sole Andreas Ryen. Rett etter scoringen får Lillehammers Spencer Humphries to minutter i utvisningsboksen.

Skuffende få VIF-tilhengere på Jordal

Men hjemmelaget klarer ikke å øke ledelsen i overtallet.

Etter scoringen går matchen tilbake til å være god sovemedisin for et skuffende dårlig besøkt Jordal Amfi.

Lillehammer-fansen var de eneste som forsøker å skape litt stemning på tribunene. Fra hjemmefansen er det overraskende tyst. Kanskje hadde det sammenheng med at en del valgte Vålerengas siste bortekamp i fotballsesongen.

Bortefansens oppmuntring til egne spillere skal til slutt gi resultat. Etter snaut 16 minutter slenger Lillehammer Martin Ellingsen av et skudd fra skrått hold, som sniker seg inn bak Vålerenga-keeper Steffen Søberg.

Dermed går lagene til første pause på stillingen 1-1.

Vålerenga tar fullstendig over

Var den første perioden sovemedisin, var starten på den andre et par hakk bedre. Fortsatt var det likevel mye som manglet ute på isen. Men hjemmelaget tok sakte, men sikkert over initiativet i kampen.

De store sjansene uteble dog, selv om målscorer Thomas Olsen etter syv minutter var nære på å gi Shampos iskrigere ledelsen alene med Lillehammer-keeper Oliver Dackell.

Olsen skulle også bli viktig utover i perioden. Ikke minst da han var arkitekten bak Jørgen Karteruds lederscoring etter vel femten minutter. Rett før perioden var slutt kunne poengkonge Mattis Olimb i overtall øke hjemmelagets ledelse nok en gang.

Dermed gikk Vålerenga til siste pause med en fortjent 3-1-ledelse, etter å ha hevet spillet sitt betraktelig i den andre perioden.

Vålerenga med full kontroll

Etter å ha tatt over kampen i den andre perioden, skulle Vålerenga-spillerne falle litt i kvalitet igjen i begynnelsen av den siste. Nivåsenkningen fra gutta i blått skulle likevel ikke føre til veldig store problemer for Steffen Søberg i Vålerenga-målet.

Med et tydelig fornøyd hjemmelag ble perioden etter hvert en slags kopi av den første, hvor lite eller ingen ting skjedde foran noen av målene.

Det så ut til å passe østkantgutta best og de blåkledde hadde full kontroll på de spede forsøkene gjestene i hvitt og rødt kom med.

Offensivt gnistret ikke østkantlaget like mye som i midtperioden, men det skulle likevel holde i lange baner. Vikartrener Espen Knutsen fikk den seieren han ønsket seg.

Vålerenga - Lillehammer = 3-1 (1-1, 2-0, 0-0)

Jordal Amfi

2131 tilskuere

Hoveddommere: Tommy Søstumoen / Mads Frandsen

1.per: 1-0 08:23 Thomas Olsen (Storm Mørch-Karlstad / Sole Andreas Ryen) 1-1 15:16 Martin Ellingsen (Sverre Rønningen / Emil Nyhus)

2.per: 2-1 35:15 Jørgen Karterud (Olsen), 3-1 38:53 Mattis Olimb (Karterud / Tommi Taimi)

3.per: Ingen

Utvisninger: VIF: 2x2min LIK: 3x2min