Mathis Olimb (foran) og resten av Vålerenga-spillerne kunne juble etter seier i byderbyet mot Manglerud Star torsdag kveld.

Vålerenga har slitt med hjemmeformen hele sesongen, men i siste hjemmekamp ble det seier

Årets siste seriekamp hjemme på Jordal ga Vålerenga seieren 3-0 i byderbyet mot Manglerud Star. — En kamp vi har full kontroll på, sier kaptein Tobias Lindström.

Med årets seriespill regnet som ferdig om en uke, fikk Vålerengas iskrigere en siste mulighet til å overbevise hjemmepublikummet før sluttspillet startet i byderbyet mot Manglerud Star torsdag kveld.

Derbyet ble på ingen måte noen festforestilling, men hjemmelaget hadde full kontroll hele veien og vant til slutt 3-0.

— Underholdningsmessig var kampen ikke av de bedre, men jeg føler at vi har full kontroll gjennom hele kampen. Manglerud har veldig lite å komme med i seksti minutter, sier Vålerengas kaptein Tobias Lindström til VårtOslo,

— HJemmeformen har ikke vært bra nok

Vålerenga var av mange, mediaeksperter inkludert, regnet som den største seriefavoritten før hockeysesongen startet. Siden den gang har ikke ting gått helt som planlagt. Skader, fravær av konstant form og korona har skapt problemer for iskrigerne fra Oslo øst.

Heller ikke hjemme på Jordal har det blitt de store lyspunktene. Etter årets siste seriekamp på egen is står klubben med 14 seire på 22 forsøk.

Martin Røymark var mannen bak mange av Vålerengas sjanser torsdag kveld. Her er han nære på å overliste MS-keeper Ole Morten Furseth.

Nye Jordal har dermed ikke blitt det fortet mange supportere hadde håpet på.

— Flere av tapene har jo vært av den sure sorten i spilleforlengelse, men jeg skulle gjerne sett at vi var litt bedre på hjemmebane denne sesongen, sier kaptein Lindstrøm.

Gleder seg til sluttspillet

Etter en trang serieåpning har Vålerenga-laget de siste kampene begynt å likne mer og mer på seg selv igjen. Nå ser kapteinen fram mot sluttspillet.

— Det er veldig positivt det vi viser om dagen, så jeg er veldig optimistisk med tanke på hva vi kan få til i sluttspillet, sier Tobias Lindstrøm.

— Hvem ønsker du deg i første sluttspillsrunde?

— Frisk har vi slått fem av fem ganger i år. Så det hadde vært gøy å velge dem, smiler kapteinen.

Lite som minnet om byderby

Som byderby har vel egentlig aldri oppgjørene mellom hjemmelaget og gjestene fra drabantbyen skapt den store entusiasmen de siste årene. Verken på eller utenfor isen.

Til det har storebror Vålerenga vært for langt foran.

Starten på kveldens match ble heller ikke noe fyrverkeri. Det eneste fyrverkeriet skjedde i fryseboksen. I løpet av kampens første fem minutter hadde gjestene allerede hatt to utvisninger og hjemmelaget en to-minutter. Men selv om de en kort periode hadde to mann mindre på isen, klarte ikke hjemmelaget å benytte seg av motstanderens tidlige utvisninger.

Amerikaneren David Booth (37) har vært en viktig tilvekst for Vålerenga på slutten av seriespillet.

Utover i perioden hevet ikke kvaliteten på spillet seg nevneverdig, selv om hjemmelaget skapte det lille som var av sjanser. Men med drøye fem minutter igjen av perioden får Shampos iskrigere muligheten til å spille i overtall.

Denne gangen tar superveteran David Booth vare på sjansen, og sender gutta fra Jordal i føringen. Dermed går spillerne i kongeblått av isen etter de første tjue minuttene med en knapp ledelse.

Hockey som sovemedisin

Etter å ha tatt ledelsen på slutten av den første perioden, var det ikke et veldig sultent Vålerenga-lag som kom på isen. Starten på midtperiodens tjue minutter ble ikke veldig sprudlende. Etter vel seks minutter fikk de blå likevel litt større pusterom etter pen scoring fra Svein Peter Falk Larssen. Det var etter en periode med godt press mot MS-målet.

Vålerengas Kalle Ekelund gratuleres av Mathis Olimb etter hjemmelagets tredje mål.

Utover i perioden fortsetter gjestene fra drabantbyen øst i Oslo å pådra seg utvisninger, men det er begrenset hva Vålerenga klarer å skape med en spiller mer på isen. Med sekunder igjen av perioden klarer imidlertid Vålerenga-back Kalle Ekelund å øke ledelsen til 3-0. Før scoringen var bortelaget helt utspilt.

Vålerenga med full kontroll

Etter å pådratt seg seks utvisninger i de to første periodene, spilte Manglerud også i starten av den siste perioden i undertall. Men noen uttelling i de to minuttene ble det ikke for Vålerenga-spillerne.

Utover i perioden ser publikum en stadig mindre engasjerende hockeykamp, litt som i de to første periodene. Tempoet ute på isen imponerer ikke noen, men er det et lag som tar føringen, er det hjemmelaget. Gjestene fra drabantbyen har svært lite å komme med, og Steffen Søberg har sjelden hatt en roligere kveld i Vålereng-buret.

Flere mål ble det ikke og Vålerenga ser ut til å få en trygg ferd mot tredjeplass i serien. Det betyr at de selv kan velge motstander og få hjemmebanefordel i første sluttspillsrunde.

Vålerenga - Manglerud Star = 3-0 (1-0, 2-0, 0-0)

Jordal Amfi

2.077 tilskuere

Hoveddommere: Stian Andre Holter Barstad / Karl Erik Robert Öberg Hallin

1.per: 1-0 15:19 David Booth (Tobias Lindström / Mathis Olimb)

2.per: 2-0 26:42 Svein Petter Falk-Larssen (Tommi Taimi) 3-0 39:49 Kalle Ekelund (Stefan Espeland / Martin Røymark)

3.per: Ingen

Utvisninger: VIF: 4x2min MS: 10x2min