Vålerenga-spillerne kune smile etter at regjerende seriemester Frisk Asker var slått hjemme på Jordal Amfi lørdag ettermiddag.

Keeper-Søberg storspilte i comebacket da Vålerenga knuste Frisk Asker

Godt keeperspill og et fantastisk undertallsspill var seiersoppskriften for Vålerenga mot Frisk hjemme på Jordal Amfi lørdag. — Undertallsspilet vårt vinner kampen, sier trener Espen "Shampo" Knutsen.

Årets hockeysesong har ikke blitt helt som man drømte om på Jordal Amfi. Forhåndstips om at Vålerenga igjen skulle kjempe om seriegullet, har ikke slått til.

Et klart lyspunkt har det likevel vært å finne i løpet årets sesong, nemlig måten klubbens unggutter har stått frem på når de mer meritterte spillerne ikke har levert sine beste prestasjoner.

Undertallsspillet vant kampen

Det var en etterlengtet seier Vålerengas iskrigere tok mot Frisk lørdag ettermiddag. 3-1-seieren over de regjerende seriemesterne kan ikke beskrives som noe annet enn en stor opptur for hele klubben.

Resepten var først og fremst et veldig solid undertallsspill, noe klubben har slitt mye med hittil i sesongen. Denne gangen satt det endelig.

— Det er undertallsspillet som gjør at vi vinner denne kampen, sier trener Espen "Shampo" Knutsen til VårtOslo.

Magnus Brekke Henriksen var blant spillerne som gjorde en kjempejobb i undertallsspillet lørdag. Her skaper han også problemer offensivt.

Shampo er veldig godt fornøyd med det spillerne hans viste med én mann mindre på isen.

— I dag blør vi for drakta. Det er så viktig at vi tør å stoppe skudd og ofre oss i slike situasjoner. Det fungerte veldig bra i dag.

Supercomeback etter to måneder ute

I tillegg til undertallsspillet, var keeperspillet hos Vålerenga av ypperste klasse gjennom hele kampen. Etter å ha vært ute i to måneder med skade, var comebacket til Steffen Søberg mellom stengene nærmest perfekt.

— Det er utrolig godt å være tilbake. Det er sjeldent jeg har vært så lenge ute som det jeg har vært nå, smiler han etter kampslutt.

Dermed kan sesongen i sluttfasen bli en opptur for burvokteren, som har slitt mer enn vanlig i årets sesong.

Sterke unggutter får mer og mer tillit

De største stegene blant alle unggutta denne sesongen, er det 18-åringen Gabriel Koch som har tatt. Hockeyeksperter over hele verden har blitt så imponert over backtalentets utvikling at han nå er rangert på 90. plass blant de europeiske spillerne i årets draft til NHL.

— Det er veldig artig å få tillit. For egen del føler jeg at det er gøy å spille hockey nå, sier Koch.

18-åringen Gabriel Koch har imponert stort for Vålerenga så langt denne sesongen. Nå snuser flere NHL-klubber på unggutten.

Han er heller ikke alene om å ha tatt store steg denne sesongen.

Både Sole Marius Ryen (18) og Storm Mørch-Karlstad (18) har begynt å få godt med tillit av hovedtrener Knutsen. I tillegg banker 16-åringene Michael Brandsegg-Nygård og Stian Solberg på førstelagsdøra.

— Det er morsomt at vi unggutta får tillit og sjansen når vi har hatt så mye skadeproblemer som vi har hatt denne sesongen, sier Koch.

Viktige spillere tilbake

Etter et ydmykende tap mot erkerival Storhamar tildligere i uka, hvor østkantlaget, grunnet skader og koronakarantener, stilte sterkt svekket lag, var det til lørdagens kamp flere store profiler tilbake i startoppstillingen.

Ikke minst gjaldt det backene, da Stefan Espeland, Villiam Strøm og Daniel Sørvik var tilbake på isen. I tillegg var førstekeeper Steffen Søberg tilbake mellom stengene for første gang siden slutten av november.

Jørgen Karterud jubler etter å ha doblet Vålerengas ledelse i den andre perioden.

Den kraftig forbedrede troppen hadde tidlig en positiv innvirkning på kampen. Etter nærmest å ha blitt feid isen med i den første perioden i siste kamp mot Storhamar, var det et mye bedre Vålerenga-lag som startet lørdag. Både spill og sjanser viste stor fremgang, men mål skulle det ikke bli i løpet av periodens første ti minutter.

Det så ut til at det ikke skulle bli mål i åpningsperioden, takket være gnistrende keeperspill fra Frisk-keeper Henrik Fayen-Vestavik. Med tre og et halvt minutt igjen på klokka, fikk Vålerenga-kaptein Tobias Lindström en skuddmulighet i overtall.

Det endte med mål, og dermed kunne hjemmelaget gå til første pause med en fortjent 1-0-ledelse.

Sovnet og våknet igjen

Etter en frisk og god førsteperiode av Vålerenga, ble starten på den andre noe av et antiklimaks. Spillerne viste en helt annen intensitet og holdning etter pausen. Nå var det derimot bortelaget som ville vise at også de kan spille god hockey. Gjestene fra Asker slet, akkurat som Vålerenga i den første perioden, med å score tidlig.

Etter ikke å ha spilt en hockeykamp på to måneder, gjorde Vålerenga-keeper Steffen Søberg et veldig godt comeback lørdag ettermiddag.

Utover i perioden ble det mer fart i hjemmelaget, noe som også var godt hjulpet av flere utvisninger hos gjestene fra Asker. Etter elleve minutter klarte iskrigerne endelig å doble ledelsen ved Jørgen Karterud.

Like etter Karteruds scoring, ble hjemmelaget nødt til å spille med én spiller mindre på isen i seks minutter. Askerbøringene klart ikke å skape det helt store, og de gangene de fikk muligheten, var Steffen Søberg virkelig med på notene.

Undertallsspill i toppklasse

Den tredje perioden startet der den andre sluttet, med nok en utvisning til Vålerenga. Også denne gangen er undertallsspillet til de blå og røde en fryd å se på, og Frisk skaper ingen farligheter i de to minuttene overtallet varer.

Etter vel syv minutter av perioden blir det Vålerengas tur til å spille i overtall, i hele fire minutter. Hjemmelaget klarer i perioden å skape et viss press mot Frisk-målet, men noen uttelling i form av nettsus skal det ikke bli.

Derimot står metallet i veien to ganger i løpet av utvisningene.

Mye smågruff spillerne i mellom førte til mange utvisninger.

Med seieren og tre viktige poeng nærmest i boks, drar Daniel Sørvik på seg en unødvendig utvisning bak eget mål, bare fem minutter før slutt. Heldigvis klarte hjemmelaget nok en gang å stå imot alt av det Frisk-spillerne hadde å komme med.

Med knapt tredve sekunder igjen å spille, får gjestene fra Asker hull på byllen og Steffen Søberg må se pucken havne i nettet bak ham. Superveteranen Anders Bastiansen stod for målet.

Etter det tar Frisk ut keeper og spiller de siste sekundene med én spiler mer på isen, og da sikrer Sebastian Johansen seieren med scoring i åpent mål i siste sekund.

Dermed blir alle lørdagens tre poeng igjen på Oslos østkant.

Vålerenga Frisk Asker = 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)

Jordal Amfi

Hoveddommere: Mads Frandsen / Tommy Søstumoen

1per: 1-0 16:33 Tobias Lindström (Mathis Olimb / Stefan Espeland)

2.per: 2-0 31:20 Jørgen Karterud (Gabriel Koch / Villiam Strøm)

3.per: 2-1 59:34 Anders Bastiansen ( David Morley / Jacob Lagace) 3-1 59:59 Sebastian Johansen (Espeland)

Utvisninger: VIF: 7x2min FRI: 7x2min