Med to mål og to assist klarte likevel ikke superduoen Mark Auk (t.v) og Darien Craighead å hindre Vålerenga-tap torsdag kveld.

Superdoen Mark og Darien klarte ikke å hindre Vålerenga-tap mot Oilers. — En liten kollaps, mener forsvarsbauta Villiam Strøm

Et skadeskutt Vålerenga ble for lette mot Stavanger Oilers hjemme på Jordal torsdag kveld. Det til tross for at Mark Auk og Darien Craighead gjorde alt for å vinne kampen på egenhånd for de kongeblå.

Med skade- og sykdomsproblemer både defensivt og framover i banen ble torsdagens Vålerenga møte med gjestene fra Stavanger en vanskelig batalje. Mangelen på sentrale spillere og hurtig sammenraskede backkonstellasjoner, sørget for at rogalendingene til slutt kunne ta med seg tre poeng hjem til Stavanger etter å ha vunnet 6-2 på Jordal.

— Dette kan du vel kalle en liten kollaps. Spesielt det vi viser i tredje periode er ikke godt nok, sier forsvarsbauta Villiam Strøm til VårtOslo etter matchen.

En kanadier og en amerikaner var klare for fest

Det skuffende resultatet til tross, var det et par lyspunkter å klore seg fast ved etter torsdagens kamp. Det absolutt største var den kjemien backen Mark Auk og nysigneringen Darien Craighead fant ute på isflata. Den førte til to scoringer for amerikaneren Auk og to assists fra kanadieren Craighead.

— Vi fant fort en god kjemi. Der har vi noe å bygge videre på, smiler Darien Craighead.

Backtalentet Jonas Nyhus Myhre fikk sin første kamp i Vålerenga-drakt torsdag kveld.

Han var som resten av laget ikke spesielt godt fornøyd med resultatet, men glad for å ha kommet til Vålerenga etter å ha blitt fristilt fra et Manglerud Star i økonomisk krise forrige fredag.

— Det har vært noen hektiske dager, men jeg har fått god hjelp av apparatet her på Jordal til å komme inn i laget. Nå gleder jeg meg til fortsettelsen med denne fantastiske gjengen, sier han.

Skylder ikke på skadene

Torsdagens skadefravær var tydligst på backsiden. Her manglet førstelagsspillere som langtidsskadede Stian Solberg, Daniel Sørvik og Stefan Espeland. De tunge fraværene til tross, vil ikke Villiam Strøm lage skylda for tapet, kun på de spillerne som manglet.

— Vi tenker ikke så mye på hvem som spiller, men det er klart at det kanskje kan ha hatt en liten innvirkning på kampen at backparene vi stilte med i dag ikke har mye istid sammen tidligere i sesongen, medgir han.

Vålerengas nye keeper Mitchell Gillam ble døråpner i sin debutkamp på Jordal.

Heller ikke en skuffet hovedtrener Fredrik Andersson vil legge skylda for tapet på skadene.

— Vi har i hele sesongen slitt med å komme i gang i hver enkelt periode, og det ser vi også i dag. Dette må vi finne ut av hvorfor skjer. Foreløpig har jeg ingen god forklaring på startproblemene, sier han.

Gjestene med første mål

Etter å ikke ha spilt en seriekamp på en uke var det spennende å se hvordan gutta i kongeblått skulle komme i gang mot gjestene fra oljebyen. Det å riste rusten av seg skulle heller ikke bli enkelt for hjemmelaget da forsvarssjef Kalle Ekelund, etter bare 24 sekunder, fikk to minutter i fryseboksen for en "velkommen tilbake"-tackling på Stavangers Dan Kissel. Det tidlige overtallsspillet fikk gjestene fra oljebyen heller lite ut av.

Mye smågruff preget torsdagens oppgjør på Jordal Amfi. Her har Vålerenga-back Kalle Ekelund akkurat sendt Stavangers Dan Kissel i vantet med en sugende tackling.

Etter å ha ristet av seg den numeriske underlegenheten helt i staren av perioden, kom iskrigerne sakte men sikkert inn i en periode, som ikke bød på det helt store spillet fra noen av lagene. Likevel føltes det kanskje mer skummelt de gangene gjestene var på besøk foran Tobias Breivold, enn hva som var tilfellet foran Stavanger-keeper Henrik Holm.

Og med vel fem minutter igjen av perioden skal Stavanger-spillerne få uttelling for det lille presset de hadde klart å sette hjemmelaget under. Etter at kampens dommere hadde tatt en titt på video, godkjennes scoringen fra Bryce Gerwais som kampens første.

Rett etter scoringa havnet to av norsk hockeys hardhauser, Vålerengas Didrik Nøkleby Svendsen og Stavangers Tommy Kristiansen i skikkelig slosskamp. Det endte med en tur i utvisningsboksen for begge to. Flere mål ble det likevel ikke i løpet av periodens siste spilleminutter, og lagene kunne gå til første pause med ledelse til Oilers.

Superduo bak mål

Med flere sentrale forsvarsspillere ute med sykdom og skade, var backparene til østkantgutta mer eller mindre skrapt sammen før torsdagens kamp. Det kom godt til syne i starten av den andre perioden, da prøvespiller Jonas Nyhus Myhre ikke klarte å stoppe gjestene på egen blålinje.

Det førte direkte til at Christoffer Karlsen raskt kunne sende rogalendingene i ledelsen 2-0. To minutter senere skal det så endelig ha løsnet for gutta fra Jordal, og amerikaneren Mark Auk kunne banke inn østkantguttas første mål for dagen.

Etter den friske starten, med to tidlige mål, falt kampen litt tilbake i stilen fra den første perioden hvor lite skjedde ute på isen. Det varte helt til så og si halvspilt periode. Da skulle Oilers førsterekke igjen presentere seg og øke ledelsen til 3-1. Scoring var nok en gang ved Bryce Gerwais.

Det ville seg ikke helt for Mathis Olimb og resten av Vålerenga-laget foran Stavanger-keeper Henrik Holm.

Vålerenga-spillerne skal ha ære for å ikke gi opp, selv om det gikk litt trått ute på isen, og med to minutter igjen å spille på, kunne duoen Auk og Craighead igjen sørge for at Fredrik Anderssons gutter bare hadde ett mål å ta igjen før de siste 20 minuttene.

Oilers fullstendig overlegne

Den sene reduseringen i andre periode ga iskrigerne en gyllen mulighet til å kunne kjempe om seieren i kampen. Fem minutter inn i sluttperioden skulle de så mer eller mindre gi fra seg muligheten til å hente poeng da gjestene først kunne øke ledelsen til 4-2 ved Thomas Berg-Paulsen. Og så igjen vel to minutter senere til 5-2 ved André Strandborg.

Som ikke de to raske målene var nok, skulle gjestenes overlegenhet vise seg å være total da Dan Kissel, med knapt seks minutter igjen å spille på, kunne fastsette sluttresultatet til 6-2 til Oilers.

Det gjorde også Vålerenga-kvelden ekstra grå at både Stjernen og Sparta vant sine hjemmekamper. Dermed dro Sparta fra østkantgutta på toppen av tabellen mens Stjernen overtok andreplassen.

Vålerenga - Stavanger = 2 - 6 (0-1,2-2,0-3)

Jordal Amfi

3933 tilskuere

Hoveddommere: Christian Bo Persson / Mads Frandsen

Utvisninger: VIF: 8x2min, 1x5min og 1x20min STV: 6x2min, 1x5min og 1x20min

1,per: 0-1 (14.21) Bryce Gerwais (Dan Kissel / Colton Beck)

2.per: 0-1 (21.12) Christoffer Karlsen (André Strandborg) 1-2 (23.10) Mark Auk (Kalle Ekelund / Darien Craighead) 1-3 (29.27) Gervais (Beck / Kissel) 2-3 (38.00) Auk (Craighead / Mathis Olimb)

3.per: 2-4 (45.32) Thomas Berg-Paulsen (Gregory Mauldin / Martin Lefebvre) 2-5 (48.19) Strandborg (Karlsen / Noah Aarthun)