Extinction Rebellion med gatetetater foran Deichman Bjørvika i dag.
Extinction Rebellion med gatetetater foran Deichman Bjørvika i dag.

Extinction Rebellion aksjonerte med gateteater foran Deichman Bjørvika: - Det er vår plikt å protestere

Utkledd som politikere i dress gikk klimaaktivistene i Extinction Rebellion til aksjon foran Deichman Bjørvika søndag. Gateteateret forestilte politikerne på den kommende klimakonferansen COP27 i Egypt.

Publisert

— I teatret tok politikerne plass omkring forhandlingsbordet, men så fort ungdommen tok blikket av dem, begynte de å tøyse med barneleker og gjorde alt annet enn å ta klimakrisen på alvor, skriver Extinction Rebellion (XR) i en pressemelding.

I forkant av klimakonferansen COP27 i egyptiske Sharm el Sheikh i Sinai har Norge varslet skjerping av Norges offisielle mål for kutt i utslipp av klimagasser. Men det er ikke troverdig, mener Extinction Rebellion.

Advarerer mot utbygging i Barentshavet

— Klimaendringene tar ingen pause. Det har vi blitt påminnet de siste månedene, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse sist torsdag, der Norges nye mål for utslippskutt på 55 prosent ble presentert.

Statsministeren viste til ekstremt vær en rekke steder på kloden. Situasjonen har fått fattige land til å trappe opp sine krav om støtte fra rike land til å takle naturkatastrofene som rammer dem.

— På toppmøtene snakkes det ikke engang om å kutte i produksjon av fossile brensler. Da er det vår plikt å protestere, mener Extintion Rebellion.
— På toppmøtene snakkes det ikke engang om å kutte i produksjon av fossile brensler. Da er det vår plikt å protestere, mener Extintion Rebellion.

Det er ikke nok for Extinction Rebellion, som også krever at Norge skrinlegger alle planer om utvinning av olje og gass på nye felt i Barentshavet.

Equinor forbereder utbygning av Wisting-feltet, som hvis det blir bygget, vil bli verdens nordligste oljefelt som planlegges å produsere olje i minst 30 år fremover, skriver XR i pressemeldingen.

— Utslippsmålet er ikke troverdig

— 1,5 gradersmålet må gjelde og være troverdig sier regjeringen. Det målet er ikke troverdig med en aggressiv utbygging av ny fossil infrastruktur i Arktis, sier Extinction Rebellion-aktivist Jonas Kittelsen (25) fra Oslo.

Extinction Rebellion skriver i pressemeldingen at de sammen med over 20 organisasjoner og ungdomspartier krever at Norge under årets klimaforhandlinger må ta sitt rettmessige ansvar både nasjonalt og internasjonalt.

Blant annet gjennom en nedtrappingsplan for Norges olje- og gassindustri, samt økt klimafinansering til lav- og mellominntekstsland.

— På toppmøtene snakkes det ikke engang om å kutte i produksjon av fossile brensler. Da er det vår plikt å protestere, sier Kittelsen.

Powered by Labrador CMS