DEBATT

Funksjonshemmed Martin fikk redusert hjelp med 38 timer ukentlig da han flyttet mellom to bydeler i Oslo.
Funksjonshemmed Martin fikk redusert hjelp med 38 timer ukentlig da han flyttet mellom to bydeler i Oslo.

- Er funksjonshemmede gisler i bydelene? Skal nødvendig hjelp reduseres hvis man flytter til ny bydel?

— Er det slik at jeg som funksjonshemmet ikke kan fritt flytte innad i egen by, men blir til et gissel i den bydelen hvor jeg har fått vedtaket som gir meg nødvendig helsehjelp og muligheten til et selvstendig liv?

Publisert

Spørsmålene stilles av funksjonshemmede Martin, som har sendt en fortvilet utfordring til helsebyråd Robert Steen (Ap).

Martin spør, etter at han i fjor flyttet fra bydel Nordstrand til bydel Gamle Oslo. Han er 100 prosent ufør etter at han ble påkjørt. Han har hatt 100 prosent døgnkontinuerlig assistanse (24/7) gjennom BPA-ordningen.

Etter flyttingen måtte han søke om nytt vedtak, noe han antok var en ren formalitet for å få videreført det samme livet som før.

Bistand redusert med 38 timer i uka

Men den gang ei. Etter 3 måneders saksbehandling kom den dramatiske beskjeden fra den nye bydelen: Uten begrunnelse får han 38 timer mindre bistand pr. uke. Og ikke bare det: Vedtaket spesifiserer 10 timer hvilende nattevakt, som betyr at Martin må være sengeliggende 10 timer i døgnet, 7 dager i uka.

— Er det slik at jeg som en funksjonshemmet innbygger ikke kan fritt flytte innad i egen by, men blir til et gissel i den bydelen hvor jeg har fått vedtaket som gir meg nødvendig helsehjelp og muligheten til et selvstendig liv, spør Martin.

— Byrådet må finne en løsning

— Er det slik vi funksjonshemmede skal ha det i Oslo?

Bydelenes svært ulike holdninger til hva som er tilstrekkelig hjelp er en alvorlig utfordring. Det skaper velferdsflyktninger innad i Oslo ved at sterkt hjelpetrengende må være nøye med hvor de skal bosette seg. Sånne forskjeller kan vi ikke ha.

Dette er opplagt noe helsebyråd Robert Steen og byrådet må finne løsninger på.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS