Retten mener det er straffeskjerpende å si
Retten mener det er straffeskjerpende å si "jævla utlendinger". Men vil likevel ikke anvende bestemmelser om hatkriminalitet etter at en norsksomalisk kvinne og sønnen (12) ble angrepet på Sofienberg i fjor sommer.

- Jævla utlendinger, skrek kvinnen og slo ned den norsksomaliske moren og sønnen (12). Straffes likevel ikke for hatkriminalitet

Aktor fikk ikke medhold i at en etnisk norsk kvinne (39) dømmes for hatkriminalitet etter å ha ropt "jævla utlendinger" før hun slo ned en norsksomalisk kvinne samt slo og kloret sønnen (12) på Sofienberg.

Publisert

Den norsksomaliske moren og hennes 12 år gamle sønn hadde vært på handletur 6. juli i fjor sommer. Ved bussholdeplassen på Sofienberg spør 12-åringen moren om de skal hjem til Tøyen.

— Tøyen!? Jævla utlendinger, roper en 39 år gammel norsk etnisk kvinne som også oppholder seg ved bussholdeplassen.

Vitne stanser angrepet på moren og sønnen

Moren til 12-åringen sier rolig til kvinnen at slikt sier man ikke. Da svartner det for den etnisk norske 39-åringen. Hun går løs på moren mens 12-åringen er vitne. Han ser at moren blir slått så hardt at hun mister bevisstheten.

Etter å ha slått ned moren går den 39 år gamle kvinnen også løs på 12-åringen. Han blir slått med knyttet neve og kloret i ansiktet.

Et vitne til voldshendelsen løper ned fra sin leilighet og stanser angrepet. Han varsler deretter politiet, som raskt kommer til stedet og pågriper den 39 år gamle kvinnen.

Under rettssaken mot 39-åringen mente aktor at voldshandlingen var motivert av fornærmedes hudfarge og etniske opprinnelse. Aktor anførte derfor at handlingen måtte anses som hatkriminalitet. Det er ikke Oslo tingrett enig i.

— Ikke bevist at det er hatkriminalitet

— De fornærmede har somalisk bakgrunn og tiltalte ble oppfarende da hun hørte "Tøyen" og uttalte "jævla utlendinger". Selv om retten mener det er bevist at tiltalte uttalte "jævla utlendinger", mener retten det ikke er tilstrekkelig bevist at hennes handlinger var rasistisk motivert eller kan karakteriseres som hatkriminalitet, står det i dommen mot 39-åringen.

I retten forklarte den 39 år gamle tiltalte at hun hadde drukket en del øl og "muligens røyka en bønne" forut for angrepet på moren og 12-åringen. Hun forklarte også at hun i lengre tid har slitt med rusproblemer.

Kvinnen er tidligere dømt for kroppskrenkelse, og i dette tilfellet mener retten at det er straffeskjerpende at volden ble begått i nærvær av og mot et barn under 15 år.

Retten skriver også at det er straffeskjerpende å si "jævla utlendinger". Men vil likevel ikke anvende straffelovens bestemmelser om hatkriminalitet.

Idømmes 90 dager i fengsel

I straffelovens paragraf 274 (bokstav e) heter det at kroppsskade motivert av fornærmedes hudfarge, nasjonale eller etniske opprinnelse kan straffes med fengsel i inntil 10 år.

Altså en betydelig strengere straff enn det som ilegges for kroppskrenkelse etter paragraf 272, som den 39 år gamle kvinnen dømmes etter. Her er øvre strafferamme seks års fengsel.

I den aktuelle saken, der en norsksomalisk mor slås ned i tillegg til at sønnen (12) blir slått og kloret i ansiktet, endte straffen mot den 39 år gamle kvinnen på et betydelig lavere nivå. Hun dømmes til 90 dager i fengsel.

I tillegg må 39-åringen betale 15.000 kroner i oppreisning til moren, og 707 kroner i erstatning til den 12 år gamle sønnen.

Powered by Labrador CMS