Kampens store spiller David Booth (t.h) og Svein Petter Falk-Larssen kan smile eter å ha slått byrival Grüner hele 12-0.

Lekestue da Vålerenga knuste Grüner 12-0 i byderbyet

Grüner fikk verst tenkelige start i kampen for å overleve i norsk topphockey. Vålerenga vant torsdagens byderby med kalassifrene 12-0.

Til tross for et hårete mål om sluttspillsplass før sesongen begynte, har årets hockeysesong igjen blitt en kamp om å overleve på øverste nivå for Grüner hockey. Generalprøven før første kvalikkamp for å klare seg på øverste nivå, ble et mareritt da Vålerenga vant byderbyet på Dælenenga hele 12-0.

Dermed blir det samling i bånn for de sorte og lilla før Narvik kommer på besøk lørdag ettermiddag. Den kampen blir det viktig å vinne for Grüner, hvis de skal ha et håp om å overleve i Fjordkraftligaen også neste år.

Enorm klasseforskjell

Torsdagens byderby viste at det er enorm forskjell på hockey-storebror Vålerenga og gutta fra Grünerløkka. Til tross for at skuddstatistikken var relativt jevn kampen igjennom, var det ingen tvil om hvem som var det beste laget ute på isen.

Det ble mange mål på Vålerenga-spilerne torsdag kbeld. Her scorer Sebastian Johansen fra knestående.

Gjestene fra Jordal, og ikke minst den 38-årige tidligere NHL-proffen David Booth brukte til tider hjemmelagets spillere som rundingsbøyer. Særlig de siste ti minuttene av kampen. Da var det svært mange slitne og demotiverte Grüner-spillere ute på isen.

Tøft kampprogram kan skape problemer

Torsdagens derby var Grüner-guttas tredje kamp denne uka, og nå får de bare en dags hvile før Narvik kommer på besøk i den første av seks viktige kvalifiseringskamper. Det kan fort vise seg å bli en spilleoppsett, som kan svekke Løkka-lagets muligheter til å overleve.

Etter lørdagens hjemmemøte med Narvik venter bortekamper mot MS, Comet og Narvik før kvalikserien avsluttes med hjemmekamper mot Comet og MS. Den siste spilles 31. mars.

Torsdag kveld ble det klart hvem som møter hvem i NM-kvartfinalene. Vålerenga møter Storhamar hjemme. De øvrige duellene blir Stavanger - Ringerike, Stjernen – Lillehammer og Sparta – Frisk Asker.

Tre kjappe fra Vålerenga

Mens hjemmelaget hadde lite å spille for i torsdagens byderby, måtte Vålerenga vinne for å sikre fjerdeplassen og dermed hjemmefordel i første sluttspillskamp. Fra start var det heller ingen tvil om hvem som ville mest, og i løpet av de første tre minuttene hadde gjestene fra Oslo øst scoret to ganger ved Daniel Sørvik og Martin Røymark.

Vålerenga var dominante i første eriode, men av og til var Grüner farlig frampå. Her er det tidligere VIF-spiller Nicolai Eliesen som tester Steffen Søberg.

Etter sjokkåpningen fortsatte gjestene å ha total kontroll ute på isen og etter åtte minutter kunne Mathis Olimb øke iskrigernes ledelse til 3-0. Etter Olimbs scoring skulle hjemmelaget, med hjelp fra to Vålerenga-utvisninger, skape noen sjanser foran Steffen Søberg, men Vålerenga-keeperen tok de skuddene som kom.

Vålerenga-spillerne ville derimot ikke være like gavmilde i overtallsspillet, og med tre minutter igjen av perioden fastsatte Olimb perioderesultatet til 4-0 med sitt andre mål for kvelden.

Storebror fortsatt best

I første periode var skuddstatistikken var jevn, men Vålerenga det eneste laget som klarte å få pucken i mål. Starten på den andre perioden ble mye av det samme. Etter knapt to minutter tok amerikaneren David Booth ta et par runder rundt Grüner-målet før Sebastian Johansen knestående kunne sendte gjestene fra Jordal opp i en fem måls ledelse.

Etter nok en tidlig scoring slo Vålerenga-spillerne litt av på gassen, men fortsatte å være dominerende ute på isflata. Det er fortsatt et stort steg for Grüner å ta igjen den mer meriterte rivalen når det gjelder resultater.

Mathis Olimb og Vålerenga skapte store problemer for Grüners vikarkeeper Mikkel Wik kampen igjennom.

Likevel skulle det gå lenge før det skulle bli flere scoringer. Helt mot slutten kunne 38-åringen Booth imidlertid endelig få sitt første mål for kvelden. Slik kunne de hvite og røde gå til siste pause med en komfortabel ledelse.

Utklassing til slutt

Uten å ha noen realistisk mulighet til å komme tilbake i kampen etter to perioder, skal Grüner-spillerne ha skryt for at de aldri ga opp å jakte scoring i kveldens byderby. I starten av den tredje perioden kom det et par muligheter, men nok en gang var det ikke mulig å overliste Steffen Søberg i VIF-buret.

Den positive starten holdt seg utover i omgangen, men når gummiskiva ikke vil i mål, hjelper det lite å vinne skuddstatistikken.

Mens Grüner-spillerne var vaksinerte mot å score, sørget to scoringer fra superveteran David Booth, to fra Svein-Petter Falk Larssen og en fra Thomas Olsen for at Vålerenga gikk av isen med kalassifrene 12-0.

Grüner - Vålerenga = 0 - 12 (0-4, 0-2, 0-6)

Grüner ishall

Hoveddommere: Karl Erik Robert Öberg Hallin / Robin André Berg

1.per: 0-1 01:14 Daniel Srvik (Tommi Taimi / Mathis Olimb) 0-2 03:11 Martin Røymark (Jørgen Karterud) 0-3 08:08 Mathis Olimb (David Booth) 0-4 16:53 Olimb (Røymark / Stefan Espeland)

2.per: 0-5 21:45 Sebastian Johansen (Booth / Olimb) 0-6 38:46 Booth (Gabriel Koch)

3.per: 0-7 45:06 Svein Petter Falk- Larssen (Booth) 0-8 47:57 Booth (Espeland / Thomas Olsen) 0-9 50:03 Booth (Emil Ruud / Filip Lalande) 0-10 55:44 Magnus Brekke Henriksen (Jakob Wikstøl / Falk-Larsen) 0-11 56:36 Olsen (Falk-Larssen) 0-12 5818 Colin Spaberg Olsen (Axel Sundberg / Sole Marius Ryen)

Utvisninger: GRÜ= 4x2min VIF= 7x2min