— Et av de største skipene vi fant vil bli stilt ut akkurat som det ble funnet, uten noen form for rekonstruksjon, forteller arkeolog Hilde Vangstad fra Norsk Maritimt Museum. Foto: Beate Kjørslevik/Stiftelsen Norsk Folkemuseum / NTB

En ny utstilling på Norsk Maritimt Museum viser et nytt bilde av dagliglivet i Oslo på 1500-tallet

Funnene i Bjørvika har gitt et helt unikt bilde av hverdagslivet i middelalder-Oslo. Nå åpner utstillingen som viser mer Bjørvika-funn enn noen gang.

Publisert

I snart 20 år har det foregått arkeologiske utgravninger i Bjørvika. Over 50 skipsvrak er funnet, de eldste fra 1300-tallet, resten er fra slutten av 1500-tallet og tidlig 1600-tall. Det er også funnet store bryggeanlegg og en lang rekke gjenstander som våpen, keramikk og krittpiper.

Publikum vil få se en rekke av disse funnene i museet på Bygdøy.

— Et av de største skipene vi fant, vil bli stilt ut akkurat som det ble funnet, uten noen form for rekonstruksjon, sier arkeolog Hilde Vangstad ved museet.

Fant en hel skipskirkegård

Nylig ble ytterligere en båt funnet i utgravningene på Sørenga.

— Vi forventet jo å finne noen vrak, men vi hadde ikke sett for oss en skipskirkegård av så stort omfang, sier Vangstad.

Funnene i Bjørvika har gitt et helt unikt bilde både nasjonalt og internasjonalt av hvordan båter ble bygd og brukt i senmiddelalderen og tidlig moderne tid.

Man kommer nært på hverdagslivet i middelalder-Oslo, forteller Vangstad.

Over 1000 krittpiper ble funnet samlet på denne måten i leira der Barcode ligger i dag. Foto: Beate Kjørslevik/Stiftelsen Norsk Folkemuseum / NTB

– Dette er et helt nytt bilde av trafikken på den tiden. Dette er en tidsepoke hvor fremveksten av tømmereksport har ekstremt stor betydning for Oslo og Norges vekst, sier hun.

Hverdagsmenneskets tidsalder

Bjørvika viser viktigheten av vanlige mennesker for byen og landets handel og økonomiske vekst.

­-- De mindre båtene som var eid og styrt av borgerne, var avgjørende for at handelen skulle kunne gå sjøveien. Og uten sjøveien ville det vært nært umulig å gjøre handel på denne tiden, sier Vangstad.

Utstillingen på Norsk Maritimt Museum åpner fredag 17. juni.

Powered by Labrador CMS