Makaveli Lindén føres inn i rettsmøte i Dijon etter å ha vært på rømmen fra Norge i ni dager.
Makaveli Lindén føres inn i rettsmøte i Dijon etter å ha vært på rømmen fra Norge i ni dager.

Makaveli Lindén (21) tiltalt for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) i en leilighet på Majorstua

24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto ble mandag 15. oktober 2018 funnet knivdrept hjemme i kollektivet han bodde i på Majorstua.

Publisert Sist oppdatert

Noen timer tidligere ble en person ranet med kniv i et garasjeanlegg rett ved. Politiet koblet etterhvert ranet og drapet, og gikk få dager senere ut med overvåkingsbilder av den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (21) fra Skøyen togstasjon.

Etter å ha vært på flukt i ni dager ble Lindén pågrepet i Frankrike, mistenkt for drapet på 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto.

Lindéns mobil ble sporet av politiet under flukten ut av Norge. Og det ble tidlig klart at 21-åringen reiste til Belgia. Og at han oppholdt seg der før han senere ble pågrepet på togstasjonen i den franske byen Dijon.

Knivstukket 45 ganger

Nå er Makaveli Lindén tiltalt for å ha drept Heikki Paltto Bjørklund på Majorstua 15. oktober i 2018. Han er også tiltalt for knivranet tidligere samme dag.

I tiltalen, som er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten, kommer det fram at Paltto ble knivstukket 45 ganger i hodet, halsen og overkroppen, melder TV 2.

Drapet ble begått i bygget til venstre, som er nærmeste nabo til Majorstuen skole.
Drapet ble begått i bygget til venstre, som er nærmeste nabo til Majorstuen skole.

Sakkyndige har slått fast at den svenske mannen, under sterk tvil, er strafferettslig tilregnelig. Likevel vil påtalemyndigheten i utgangspunktet be om at 21-åringen overføres til tvungent psykisk helsevern.

Den 21 år gamle svenske statsborgeren har erkjent å ha drept Bjørklund. Det hersker imidlertid usikkerhet rundt Lindéns psykiske helsetilstand på gjerningstidspunktet.

I desember ble han kjent strafferettslig tilregnelig av de rettspsykiatrisk sakkyndige som har undersøkt ham, men under meget sterk tvil. De sakkyndige mente likevel at han var psykotisk da han ble undersøkt.

Innlagt på psykiatriske institusjoner

Etter å ha blitt utlevert fra Frankrike til Norge i april 2018 tilbrakte Lindén mange uker på Brøset, et psykiatrisk sykehus i Trondheim.

I en kjennelse fra Oslo tingrett 6. mai kommer det fram at han ble innlagt på Dikemark i februar i år, der han fortsatt er innlagt. Han er inntil videre varetektsfengslet fram til 1. juli.

— Hovedforhandling kan tidligst berammes våren eller sommeren 2020, står det i kjennelsen.