Den norsk-danske forfatteren Ludvig Holberg (i midten) investerte pengene sine i slavehandel.

Flere tusen har signert krav om å fjerne statuer av Churchill og Holberg

«I bunn og grunn var de begge rasister, og det burde være et godt nok argument for at de ikke skal få stå i gatene våre i 2020», sier oppropet.

Publisert

Debatten raser rundt statuer og kunst som blir sett på som å ha en rasistisk historie. Nå mener flere at statuene av Winston Churchill og Ludvig Holberg må fjernes fra offentlige gater i Oslo, ifølge TV2.

Flere tusen har undertegnet et opprop om å rive statuen av den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill på Solli plass og statuen av Ludvig Holberg, utenfor Nationaltheatret.

– Ludvig Holberg investerte i slavehandel. Winston Churchill var en rasist og mente at den hvite rasen var overlegen. Det er uhørt at rasistiske hvite menn som synes det var greit å undertrykke svarte mennesker så til de grader skal ha en plass i våre gater! står det i oppropet.

Churchill kom med en rekke rasistiske utsagn rettet mot ulike folkegrupper og skal ha ment at den hvite rasen var de andre overlegen.

Hører hjemme på museum

Rådgiver Haboon Hashi i Minotenk, en minoritetspolitisk tenketank, synes plasseringen av statuene gjør at de hylles.

– Jeg er opptatt av at alle statuer må settes i en mer passende kontekst. For eksempel Churchill, som unektelig har hatt en rasistisk holdning, står sentralt i Oslo og det gir en symbolsk effekt som hedrer ham, forklarer Hashi til TV2.

Hun mener statuer burde flyttes til museer.

– Jeg forstår argumentene for at man skal bevare historie og kulturarv, men om de blir satt i museer og lignende institusjoner, så kan de stå i en mer nyansert kontekst som også reflekterer flere perspektiver, forklarer Hashi.

Oppropet har blitt signert av underkant av 4500 personer.

Blackamoor-figurer fjernes

Flere oslofolk har også reagert på et annet kunstuttrykk blackamoor. Blackamoor er en europeisk kunststil som skildrer svært stiliserte skikkelser, vanligvis afrikanere, på en eksotisk eller underdanig måte. Blackamoor finnes innen skulptur, smykker, møbler og dekorativ kunst.

Etter klager fra kunder har både Bislett blomster og Glasmagasinet fjernet blackamoor figurer og vaser.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS