Blackamoor er en europeisk kunststil som skildrer svært stiliserte skikkelser, vanligvis afrikanere, på en eksotisk eller underdanig måte. Blackamoor finnes innen skulptur, smykker, møbler og dekorativ kunst.
– Jeg ble i helgen sjokkert over å se to blackamoors utstilt i vinduet til Bislett blomster. Jeg håper dette ikke blir en trend fremover. Jeg vet ikke om butikken kjenner konteksten rundt blackamoors og har fått med seg blant annet reaksjonene verden over da italienske Vogue og Dolce & Gabbana brukte blackamoors i 2011 og 2012, sier Frostad.
– Jeg håper vi slipper å se utstillingsvinduer med rasistiske undertoner i Oslo i tiden som kommer.
– Hører hjemme på museum
Heller ikke leder ved Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, synes noe om kunstuttrykket.
Annonse
– Dette er selvsagt ikke det verste vi har sett av dette slaget, men vi tenker heller ikke at denne tradisjonen bør ha noen naturlig plass lenger. Det hører mer hjemme i museumsutstillinger over hvordan hvite har objektivisert svarte på ulike vis gjennom århundrene, sier han.
– Blackamoor er en tradisjon som reduserer personer med afrikansk bakgrunn til estetiske objekter og stammer åpenbart fra en tid da afrikanere ble ansatt som underlegne. Tradisjonen bærer stadig med seg assosiasjoner fra den tiden, sier Steen.
Han kommer med en oppfordring til Bislett blomster.
– Selv om folk ikke nødvendigvis vil orke å gå inn i butikken og klage på det, tror jeg nok at flere som går forbi reagerer. Vi har ingen grunn til å tro at dette er vondt ment fra butikkens side, men vi tenker at det vil stå respekt av det hvis butikken dekorerer utstillingsvinduet med noe annet, sier han.
– Fantastisk vakre
VårtOslo kontakter Bislett blomsters innehaver, Linn Hanevold, for å høre hva hun tenker om reaksjonen på skulpturene i utstillingsvinduet.
– Disse skulpturene er en del av trendbildet, og vi har tatt dem inn fordi de er fantastisk vakre, fargerike og står i kontrast til den norske designen. Jeg vet om flere butikker som selger slike produkter i Oslo, og det fins norske agenturer som selger disse over hele landet, sier hun.
Hanevold opplyser at hodene er laget på Sicilia i Italia.
– Ikke ment rasistisk
– Dette er ikke ment rasistisk fra vår side. Folk kjøper disse pyntegjenstandene fordi de synes de er vakre. Jeg synes selv de underbygger det estetisk vakre med afrikanere.
– Hva synes du om oppfordringen fra Antirasistisk Senter om å dekorere vinduet med noe annet?
– Det er selvfølgelig leit om noen synes dette er støtende. Så jeg må ta en rundt på hva jeg skal gjøre, sier Hanevold.
Et par dager etter henvendelsen fra Haraldstad Frostad, har Hanevold tenkt seg om.
Til Utrop sier hun: – Etter nøye vurdering tok vi bort statuetten. Vi i blomsterbutikken tar til oss denne opplevelsen som viktig læring. Nordmenn har mye å lære av andre kulturer og hva de ser på som akseptable fremstillinger.
PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever.