Sinnataggen i Vigelandsparken og sagesporene i beinet.

Se, noen har igjen forsøkt å sage ned Sinnataggen. Men han ble ikke stjålet som i 1992

Sinnataggen i Vigelandsparken har blitt påført skadeverk og fjernes derfor i en periode. For snart 30 år siden klarte noen å sage ned og stjele den 45 kilo tunge skulpturen. Den gangen var Sinnataggen savnet i 11 dager før han ble funnet i en grøft.

Publisert

Natt til tirsdag 6. april har noen forsøkt å sage over høyre ankel på skulpturen. Sinnataggen blir derfor nå fjernet fra broen for undersøkelser og konservering.

Så snart arbeidet er gjort vil han plasseres tilbake til plassen sin. Dette er skadeverk på et fredet kulturminne og forholdet vil bli politianmeldt.

Ble funnet i en grøft på Årvoll

Sinnataggen har både blitt stjålet og utsatt for hærverk tidligere. Første gang noen skadet skulpturen var i 1947 da Sinnataggen ble tilgriset med maling. Flere ganger på 1960-tallet ble det oppdaget fil- og sagmerker på skulpturens venstre ankel.

Her er sagesporene etter at noen har forsøkt å sage over beinet til skulpturen Sinnataggen.

Natt til første nyttårsdag 1992 "lykkes" noen med å sage ned Sinnataggen fra broen i Vigelandsparken, og den 45 kilo tunge skulpturen var sporløst forsvunnet. Først etter 11 dager ble Sinnataggen funnet i en grøft på Årvoll.

— Skal tilbake så raskt som mulig

— Vi ønsker at publikum skal ha nær tilgang til kunsten til Vigeland og det er veldig synd at dette skjer. Vi håper å få løst saken raskt og at skulpturen kommer tilbake til broen så snart som mulig, sier Jarle Strømodden, museumsleder i Vigelandmuseet, i en pressemelding.

Skulpturen forestiller en liten, sint gutt og regnes som Gustav Vigelands mest kjente skulptur. Sinnataggen, som er støpt i bronse, ble sannsynligvis modellert i 1928 og montert som én av 58 skulpturer på Broen i skulpturparken i 1940.

* VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS