DEBATT

Svanene lider under stress, forsøpling og dårlig vannkvalitet i Frognerdammen, mener skribenten.

– Hundeeiere og folk flest – ta bedre vare på svanene i Frognerdammen

Frognerdammen er en oase midt i storbyen, er virkelig berikelse. Og vannfuglene der er et kjærkomment syn, så jeg skulle ønske folk behandlet dem bedre.

Publisert

Hvert år skader og dør fugler på grunn av folks ubetenksomhet. Som for tre år siden, da svaneungene i Frognerparken falt i fossen fordi noen sto på broen og matet dem.

Også i år har det vært dramatikk rundt svaneparet E722 (hunn) og U707 (hann) som fikk fem små i begynnelsen av juni.

Bymiljøetaten tok riktignok ansvar for å gjerde inn hekkeområdet for å beskytte svanene mot folk og hunder, men etter det er de overlatt til naturens gang.

Dessverre betyr naturens gang i svanenes tilfelle at vi temmer dem og gjør dem mer sårbare for folks ubetenksomhet.

Angrepet av hund?

For tre uker siden ble svanemamma syk og døde. Svanepappa ble da alene om ansvaret for fem unger. Jeg har latt meg fortelle at dette er en stor oppgave for en svane alene, fordi de på denne tiden også myter svingfjærene og mister dermed evnen til å fly på en stund.

I begynnelsen av forrige uke forsvant den ene svaneungen samtidig som svanepappa fikk et dypt kutt på buken. Det er mistanke om at de har blitt angrepet av en hund.

Svanen holder seg nå mest på land, mens de fire små er overlatt til seg selv på vannet for å finne mat. Det gjør dem veldig sårbare.

Besøkende må ta ansvar

Både bymiljøetaten og Mattilsynet ble kontaktet, men de tar ikke ansvar for skadde fugler. Svanene er derfor avhengige av at vi besøkende i parken forebygger og forhindrer farer, som forsøpling, hunder, tyvfiske og slemme eller ubetenksomme mennesker.

Dyrebeskyttelsen var og kikket til den skadde svanen og fikk med seg en veterinær for å vurdere skaden. Det er mange frivillige som ser til svanene regelmessig, men det er åpenbart ikke tilstrekkelig.

Det er ikke bare svanene som lider under stress, forsøpling og dårlig vannkvalitet i Frognerdammen, det blir også stadig færre ender (det er flere år siden jeg så andunger der), men flere måker.

Jeg har sett mye rart

En sånn oase midt i storbyen er virkelig en berikelse, og vannfuglene er et kjærkomment syn, så jeg skulle ønske folk behandlet dem bedre.

På mine daglige turer i parken ser jeg tydelig at folk trenger å minnes på hvorfor båndtvang er nødvendig, hvorfor det ikke er noen god idé å bade hundene sine i en andedam eller å la små barn komme for nære fuglene.

Her har jeg sett mye rart, fra foreldre som lar barna løpe rundt å skremme fuglene, kaste ting på dem eller kaste fra seg plastposer og hermetikkbokser, fordi svanen viser tegn til å forsvare ungene sine når folk kommer for nære, eller å sette fra seg engangsgriller og annet søppel i vannkanten.

Jeg oppfordrer hundeeierne til å være flinkere til å følge opp båndtvangsreglene, fiskerne til å ta større hensyn til fuglene og bymiljøetaten om å sette opp skilt, gjerde inn, holde vakt og rydde søppel.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS