Frogner kino
Eieren har arbeidet med å holde driften i gang i flere år, men gir omsider opp kampen.

Oslos første kommunale kino åpnet i 1926. Nå stenges dørene: – Sliter med svak økonomi

Store summer har blitt brukt i et forsøk på å redde den ærverdige kinoen, men nå er det slutt.

Publisert

45 millioner kroner på oppussing, derav 20 millioner fra egen lomme, var ikke nok for å redde Frogner kino for Jan Vardøen. 

Forfatteren og filmskaperen kjøpte kinoen i 2017. Han brukte to år på oppussing, og åpnet dørene i 2019, etter å ha gjenskapt det snart 100 år gamle originalinventaret.

– Dette er stedet jeg har pusset opp til fordums prakt og som har blitt et smykke for byen, sa han til VårtOslo den gang. 

I august ble kinoen lagt ut for tvangssalg på Finn.no, med en prisantydning på 28.500.000 kroner.

– Jeg er sliten. Jeg tror aldri jeg har sagt dette før, men jeg gir meg, skrev Vardøen i juni, da han delte nyheten om at han måtte selge kinoen.

Nå er altså kinoen begjært konkurs. 

Bakgrunn i flere forhold

Bostyrer Sofie Vikse sier til VårtOslo at det vil komme mer informasjon på mandag, men refererer til styreprotokollen, der det står:

«Styret i selskapet konstaterer de sliter med svak økonomi. Dette har sin bakgrunn i flere ulike forhold. Ved oppstart av virksomheten var det nokså omfattende oppstartskostnader. Da den nyrestaurerte kinoen åpnet i 2019, var det kun en kort periode med drift før virksomheten ble hardt rammet av restriksjonene som ble innført da covid-19 pandemien brøt ut i 2020.»  

«Restriksjonene medførte at kinoen måtte stenge helt ned i en periode, samt at det for en lang periode ikke var mulig med annet enn delvis drift. I etterkant av pandemien fortsatte arbeidet med å etablere kinoens posisjon i markedet. Det viste seg imidlertid å være et utfordrende marked med kun én kinosal og tilhørende serveringssted, og driften av kinoen var kostnadskrevende».

Ti ansatte og 5,9 millioner i gjeld 

Det var ti ansatte på konkursåpningstidspunktet.

– Disse vil kunne søke NAV Lønnsgaranti. Gjelden er anslått til omtrent 5,9 millioner kroner, sier Vikse til VårtOslo.

Det var Avisa Oslo som omtalte konkursåpningen først.

Powered by Labrador CMS