— Rødt er krystallklare på at det ikke skal rekrutteres fra lobbyistenes rekker til viktige verv og stillinger i kommune og stat, sier Oslo Rødt-leder Siavash Mobasheri.
— Rødt er krystallklare på at det ikke skal rekrutteres fra lobbyistenes rekker til viktige verv og stillinger i kommune og stat, sier Oslo Rødt-leder Siavash Mobasheri.

Kraftig reaksjon på at lobbyist ble styreleder for Oslo Havn: - Politisk makt blir solgt til høystbydende

— Flere personer går nå fra politikk til PR-byrå og tilbake igjen. Det er ikke enkelt å vite hvem de egentlig representerer, sier Siavash Mobasheri (Rødt) etter at PR-rådgiver Marthe Scharning Lund ble styreleder i Oslo Havn.

Publisert

Da Marthe Scharning Lund (Ap) forlot oslopolitikken og byrådsposten for næring høsten 2019, ble hun etterfulgt av partifellen Victoria Marie Evensen (Ap). Scharning Lund fikk ny jobb som strategisk og politisk rådgiver i PR- og lobbyfirmaet Footprint.

Ett år og tre måneder senere utnevner næringsbyråd Evensen fra Arbeiderpartiet sin forgjenger og partifelle Scharning Lund til ny styreleder i Oslo Havn.

— Skal ikke ha lobbyister i viktige verv

Nå reagerer Oslo Rødts leder Siavash Mobasheri kraftig på utnevnelsen. Han mener det er udemokratisk og blir feil når byrådet alene avgjør hvem som får styreverv i Oslo Havn og andre kommunale foretak.

— Det er udemokratisk at det ene og alene er opp til byrådet å utnevne styrer i foretakene. Det burde selvsagt vært en sak for Oslo bystyre. Problemet med de kommunale foretakene er at de folkevalgte mister innflytelse og kontroll over viktige beslutninger og overlater disse til foretaket selv. For at folkevalgte i bystyret skal få makta tilbake, så må Oslo Havn slutte å være et foretak og føres tilbake til egen regi, sier Siavash Mobasheri til VårtOslo.

Marthe Scharning Lund var stabssjef for byrådsleder Raymond Johansen (Ap) før hun ble næringsbyråd. En post hun hadde frem til etter valget i 2019.
Marthe Scharning Lund var stabssjef for byrådsleder Raymond Johansen (Ap) før hun ble næringsbyråd. En post hun hadde frem til etter valget i 2019.

— I det ene øyeblikket skal politikerne forvalte tillit fra folket. I det neste skal de ta betalt for å påvirke dem som sitter med samme tillit. Rødt er krystallklare på at det ikke skal rekrutteres fra lobbyistenes rekker til viktige verv og stillinger i kommune og stat, sier lederen i Rødt Oslo.

— Politiker en dag, så pengemaktens tjener

— Nå er Marthe Scharning Lund tidligere næringsbyråd og har erfaring som stabssjef hos byrådslederen, samt lang fartstid i andre verv og posisjoner for Ap. Er det ikke viktig og bra at det er utnevnes en styreleder med kompetanse fra politikken?

— Marthe Scharning Lund gjør ikke noe ulovlig. Nettopp det er problemet. Scharning Lund representerer en trend blant norske politikere. Den ene dagen er de folkets ledere, den neste dagen dukker de opp som pengemaktens tjenere, sier Mobasheri.

— Det er ikke diskvalifiserende for styreverv i Oslo kommune å jobbe i privat næringsliv, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap)
— Det er ikke diskvalifiserende for styreverv i Oslo kommune å jobbe i privat næringsliv, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap)

— Før gikk politikere flest tilbake til sin gamle jobb. Nå blir politisk makt solgt til høystbydende. Det fremstår som om det finnes en åpen, toveis kanal mellom lobby- og PR-bransjen og politikken som visker ut linjene for hvem våre politikere representerer. Og hvis det er én ting våre politikere ikke har råd til å miste er det tillit. Uansett hvor høy timespris de får for å selge den, sier lederen for Rødts fylkesparti.

— Å selge tilgang til politikere er problematisk

Filipstad står Oslo foran norgeshistoriens kanskje største og mest omfattende byutviklingsprosjekt. Kun utbyggingen av Bjørvika er sammenlignbar. Men Filipstad er et langt mer attraktivt område enn Bjørvika var. Selv etter at Operaen var på plass. En av de største og viktigste aktørene på Filipstad er nettopp eiendomsbesitteren Oslo Havn.

— Nå forsikrer næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) at ingen av de kundene Footprint oppgir å ha har interesser i det som kanskje er norgeshistoriens største byutviklingsprosjekt, Filipstad-utbyggingen. Er det ikke bra at byrådet har kontroll på at det ikke er samrøre mellom lobby- og PR-firmaet Footprint og styret i Oslo Havn?

— At ingen av disse kundene skal ha interesser i Filipstad er underordnet. Footprints eget mantra er at de «påvirker det politiske skiftet», og de har det edle målet om «at de ikke bare jobber med politisk påvirkning, men utvikler forslag til ny politikk med oppdragsgivere».

— Er aktører villig til å betale, står Footprint klare som selger innflytelse overfor beslutningstakere. Å selge tilgang til politikere og byråkratiet er problematisk nok, men det virkelige problemet som kan oppstå, er at hun sitter på begge sider av bordet. Hun som selger innflytelse, har selv nære koblinger til institusjonene hun skal påvirke. Det er vi svært kritisk til, sier Siavash Mobasheri til VårtOslo.

— Ikke diskvalifiserende å jobbe i det private næringsliv

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap), utnevnte Scharning Lund til styreledervervet, mener det er uproblematisk at partifellen er pr-rådgiver og lobbyist til daglig.

— Vurderingen er at det ikke er noen habilitetsutfordringer knyttet til utnevnelsen av Marthe Scharning Lund. Dersom det i fremtiden skulle komme saker på bordet som havnestyret skal avgjøre som involverer kunder av Footprint legges full åpenhet til grunn. Det kreves av alle som utfører virke for Oslo kommune. Skulle det være saker der styreleder er inhabil vil hun måtte fratre behandlingen av disse, skriver Evensen i en epost til VårtOslo.

Footprint tjener penger på å selge lobby-tjenester og skriver selv på sin egen nettside: "Footprint legger strategier for gjennomslag, går gjennom eksisterende regelverk og rammevilkår og utvikler ny politikk". Hvordan skal du som næringsbyråd kontrollere at det ikke er skjulte bindinger mellom styrelederen for Oslo Havn og Footprints kunder?

— Det er ikke diskvalifiserende for styreverv i Oslo kommune å jobbe i privat næringsliv. Footprint har åpne kundeliste, basert på siste seks måneder, og dersom det skulle være behov for habilitetsvurderinger underveis i Marthe Scharning Lunds tid som styreleder, vil så skje, skriver Victoria Marie Evensen.

— Footprint har åpne kundelister

Marthe Scharning Lund forsikrer overfor VårtOslo at hun per i dag ikke har noen kunder i jobben hos Footprint som er knyttet til Oslo Havn. Både Lund og næringsbyråd Evensen har lagt frem hele kundelisten (se nederst i artikkelen).

— Som styreleder vil jeg selvsagt legge til grunn full åpenhet dersom saker havnestyret skal avgjøre involverer kunder av Footprint, på samme måte som det kreves av alle som utfører virke for Oslo kommune. Det er viktig for meg å sørge for tillit til havnestyrets arbeid og Footprint har selvsagt åpne kundelister og Oslo Havn har gode rutiner for denne typen problemstillinger, skriver Marthe Scharning Lund i en epost til VårtOslo.

— Jeg er glad for å være med å utvikle Oslo Havn til det beste for byen, klimaet og alle tilreisende som bruker havna. Min arbeidsplass, Footprint, er et rådgivningsmiljø som utelukkende påtar seg oppdrag som bidrar til raskere grønn, omstilling innenfor ulike sektorer i samfunnet. Jeg håper at min erfaring fra dette arbeidet vil være en fordel for Oslo Havn, som har mål om å bli verdens mest miljøvennlige bynære havn, skriver Scharning Lund.

Her er kundelisten både Marthe Scharning Lund og næringsbyråd Victoria Marie Evensen har sendt VårtOslo:

Agder Energi Varme AS

Agder Fylkeskommune

Akershus Energi Varme AS

Ald Automotive AS

Arctic Securities AS

Arendal kommune

Arkwright Consulting AS

Asker kommune

Avinor AS

Barneombudet

Besteforeldrenes Klimaaksjon

BKK Elektrifisering AS

BKK Varme AS

Brekke & Strand Akustikk AS

Bygg og Anlegg Media AS

C4IR Ocean

CICERO Senter for klimaforskning

Circle K as

CLIMATEPOINT AS

DENOFA AS

Desenio Ab

EAT STOCKHOLM FOOD FORUM AS

Eco-1 Bioenergi AS

Eidsiva Energi AS

ELKEM ASA HOVEDKONTORET

Elkjøp Nordic AS

Energi Norge

Foreningen Manifest Analyse

Fortum Oslo Varme AS

Fortum Recharge AS

Fremtind Forsikring AS

Gartnerhallen SA

Global Compact Nettverk Norge

Grønt Punkt Norge AS

Handelens Miljøfond

Handelsbanken

Harald Mathisen AS

Haut Nordic AS

Innovasjon Norge

IONITY GmbH (NUF)

Jernia AS

Kaph Entreprenør AS

Kolonial.no AS

Lofotkraft Muligheter AS

Lofotrådet

Lyse Neo AS

Lørenskog kommune

Magasinet Tigerstaden & Salo Kommunikasjon Winther (Coca-Cola)

Mestergruppen Bolig AS

Morrow Batteries

Multiconsult ASA

Nel ASA

NHO

NISSAN NORDIC, NORSK FILIAL

NOAH AS

Norautron as

Norsk Energi

Norsk Fjernvarme

Norsk Hydrogenforum

Nortura SA

Odfjell SE

Opinion AS

Orkla Foods Norge AS

Oslo kommune Klimaetaten

Oslo Taxi AS

Oslomet - Storbyuniversitetet

Pitch Forlag AS

Powered by Labrador CMS