Marthe Scharning Lund har tidligere vært både stabssjef for byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og næringsbyråd i Ap/SV/MDG-byrådet. Nå er Lund pr-rådgiver i Footprint.
Marthe Scharning Lund har tidligere vært både stabssjef for byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og næringsbyråd i Ap/SV/MDG-byrådet. Nå er Lund pr-rådgiver i Footprint.

PR-rådgiver og tidligere Ap-byråd Marthe Scharning Lund ny styreleder for mektige Oslo Havn

Marthe Scharning Lund forlot oslopolitikken og ble rådgiver i PR-byrå. Nå utnevner byrådet PR-rådgiveren til ny styreleder for Oslo havn. — Uproblematisk, mener næringsbyråd og lover åpenhet. Se kundelisten til PR-byrået Footprint.

Publisert

I norgeshistoriens trolig største og mest omfattende byutviklingsprosjekt, Filipstad-utbyggingen, har det kommunale foretaket Oslo Havn en av de viktigste rollene som stor eiendomsbesitter.

Nå har det kommunale foretaket fått Marthe Scharning Lund som ny styreleder.

Scharning Lund har lang politisk erfaring fra både riks- og oslopolitikken. Men forlot posten som næringsbyråd i Oslo i 2019 og ble rådgiver, og etter hvert også partner, i pr- og lobbybyrået Footprint.

— Legger full åpenhet til grunn

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) utnevnte Scharning Lund til styreledervervet, og mener det er uproblematisk at partifellen er pr-rådgiver og lobbyist til daglig.

— Vurderingen er at det ikke er noen habilitetsutfordringer knyttet til utnevnelsen av Marthe Scharning Lund. Dersom det i fremtiden skulle komme saker på bordet som havnestyret skal avgjøre som involverer kunder av Footprint legges full åpenhet til grunn. Det kreves av alle som utfører virke for Oslo kommune. Skulle det være saker der styreleder er inhabil vil hun måtte fratre behandlingen av disse, skriver Evensen i en epost til VårtOslo.

— Footprint har ingen kunder med interesser på Filipstad. Dersom Footprint får slike kunder i fremtiden vil ikke Marthe Scharning Lund kunne jobbe med disse kundene, svarer Victoria Marie Evensen.
— Footprint har ingen kunder med interesser på Filipstad. Dersom Footprint får slike kunder i fremtiden vil ikke Marthe Scharning Lund kunne jobbe med disse kundene, svarer Victoria Marie Evensen.

Footprint tjener penger på å selge lobby-tjenester og skriver selv på sin egen nettside: "Footprint legger strategier for gjennomslag, går gjennom eksisterende regelverk og rammevilkår og utvikler ny politikk". Hvordan skal du som næringsbyråd kontrollere at det ikke er skjulte bindinger mellom styrelederen for Oslo Havn og Footprints kunder?

— Det er ikke diskvalifiserende for styreverv i Oslo kommune å jobbe i privat næringsliv. Footprint har åpne kundeliste, basert på siste seks måneder, og dersom det skulle være behov for habilitetsvurderinger underveis i Marthe Scharning Lunds tid som styreleder, vil så skje, skriver Victoria Marie Evensen.

— Ingen kunder med interesser på Filipstad

Næringsbyråden har på forespørsel fra VårtOslo lagt ved hele kundelisten Marthe Scharning Lund har som pr-rådgiver i Footprint (se hele listen nederst i artikkelen).

— Oslo Havn er involvert i et av de historisk sett største byutviklingsprosjektene i norgeshistorien - Filipstad-utbyggingen. Hvordan skal byrådet og du som næringsbyråd sikre at Footprint ikke får et konkurransefortrinn fremfor andre private selskaper og pr-byråder med interesser i Filipstad-utviklingen?

— Footprint har ingen kunder med interesser på Filipstad. Dersom Footprint får slike kunder i fremtiden vil ikke Marthe Scharning Lund kunne jobbe med disse kundene, svarer Victoria Marie Evensen.

VårtOslo har også stilt Marthe Scharning Lund spørsmål om hvordan hun skal ivareta både habilitet, Oslo Havns interesser og kunne kombinere jobben som rådgiver i et lobbyfirma. Scharning Lund har uoppfordret lagt ved sin kundeliste i Footprint.

— Vil utvikle Oslo Havn til beste for byen

— Som styreleder vil jeg selvsagt legge til grunn full åpenhet dersom saker havnestyret skal avgjøre involverer kunder av Footprint, på samme måte som det kreves av alle som utfører virke for Oslo kommune. Det er viktig for meg å sørge for tillit til havnestyrets arbeid og Footprint har selvsagt åpne kundelister og Oslo Havn har gode rutiner for denne typen problemstillinger, skriver Marte Scharning Lund i en epost til VårtOslo.

— Jeg er glad for å være med å utvikle Oslo Havn til det beste for byen, klimaet og alle tilreisende som bruker havna. Min arbeidsplass, Footprint, er et rådgivningsmiljø som utelukkende påtar seg oppdrag som bidrar til raskere grønn, omstilling innenfor ulike sektorer i samfunnet. Jeg håper at min erfaring fra dette arbeidet vil være en fordel for Oslo Havn, som har mål om å bli verdens mest miljøvennlige bynære havn, skriver Scharning Lund.

Her er kundelisten både Marthe Scharning Lund og næringsbyråd Victoria Marie Evensen har sendt VårtOslo:

Agder Energi Varme AS

Agder Fylkeskommune

Akershus Energi Varme AS

Ald Automotive AS

Arctic Securities AS

Arendal kommune

Arkwright Consulting AS

Asker kommune

Avinor AS

Barneombudet

Besteforeldrenes Klimaaksjon

BKK Elektrifisering AS

BKK Varme AS

Brekke & Strand Akustikk AS

Bygg og Anlegg Media AS

C4IR Ocean

CICERO Senter for klimaforskning

Circle K as

CLIMATEPOINT AS

DENOFA AS

Desenio Ab

EAT STOCKHOLM FOOD FORUM AS

Eco-1 Bioenergi AS

Eidsiva Energi AS

ELKEM ASA HOVEDKONTORET

Elkjøp Nordic AS

Energi Norge

Foreningen Manifest Analyse

Fortum Oslo Varme AS

Fortum Recharge AS

Fremtind Forsikring AS

Gartnerhallen SA

Global Compact Nettverk Norge

Grønt Punkt Norge AS

Handelens Miljøfond

Handelsbanken

Harald Mathisen AS

Haut Nordic AS

Innovasjon Norge

IONITY GmbH (NUF)

Jernia AS

Kaph Entreprenør AS

Kolonial.no AS

Lofotkraft Muligheter AS

Lofotrådet

Lyse Neo AS

Lørenskog kommune

Magasinet Tigerstaden & Salo Kommunikasjon Winther (Coca-Cola)

Mestergruppen Bolig AS

Morrow Batteries

Multiconsult ASA

Nel ASA

NHO

NISSAN NORDIC, NORSK FILIAL

NOAH AS

Norautron as

Norsk Energi

Norsk Fjernvarme

Norsk Hydrogenforum

Nortura SA

Odfjell SE

Opinion AS

Orkla Foods Norge AS

Oslo kommune Klimaetaten

Oslo Taxi AS

Oslomet - Storbyuniversitetet

Pitch Forlag AS

Powered by Labrador CMS