Direct Action Theatre aksjonerte mot den polske ambassaden lørdag kveld. Politiet fjernet dem fra fortauet utenfor ambassaden, og de aksjonerte på den andre siden av gata i stedet.

Direct Action Theatre aksjonerte ved Polens ambassade. Politiet bortviste aksjonsgruppa

— Bakgrunnen for aksjonen er å vise motstand mot innskrenking i abortrettighetene for kvinner i Polen, opplyser aksjonist Mads Faste Liang Lien i Projektorpøblene, som er en del av aksjonsgruppa som arrangerte demoen.

Publisert

Politiet avbrøt lørdag kveld en aksjon mot Den polske ambassaden på Olav Kyrres plass i bydel Frogner.

Det var det internasjonale kunst- og aksjonsprosjektet Direct Action Theatre (DAT), som forsøkte å framføre gateteater og projisere lysbilder på veggene til ambassaden for å markere motstand mot at den polske grunnlovsdomstolen i praksis har laget et forbud mot abort.

Kunstnere og aksjonister

Aksjonistene sier de hadde tillatelse til å rigge teknisk utstyr utenfor ambassaden på Olav Kyrres plass, men at politiet avbrøt aksjonen etter å ha fått ordre fra Operasjonssentralen.

I 18.30-tiden var patruljer på stedet og hadde dialog med aksjonistene, som også blokkerte en av inngangen til ambassaden, ifølge Avisa Oslo.

DAT er en internasjonal, løst organisert gruppe med videokunstnere, filmskapere, skuespillere og performanceartister.

Jan Hajdelak Hustàk i DAT forklarer at aksjonen ble lagt til lørdag kveld som en forberedelse til 8. mars, Kvinnedagen.

— Vi ønsket å gjøre opptak av aksjonen, for å kunne vise det fram i morgen, sier Hustàk.

Gateteaterskuespillere hadde kledd seg ut i opprørspolitiuniform som en del av aksjonen mot Polens ambassade på Olav Kyrres plass i bydel Frogner. Skuespillerne delte blant annet ut roser til forbipasserende kvinner.

Vellykka aksjon tross alt

Med i aksjonsgruppa er også Projektorpøblene, et norsk produksjonsselskap.

— For oss er sosialt engasjement nedfelt i forretningsplanen, og det er en naturlig forpliktelse å delta i aksjoner som dette, sier Mads Faste Liang Lien i produksjonsselskapet til VårtOslo.

Hustàk i DAT mener aksjonen var vellykket selv om de ble bortvist. Gruppa flyttet seg til fortauet på sjøsiden av Olav Kyres plass og projiserte bilder på et gjerde og et tre foran en bygård.

— At media er interessert i det vi har gjort, er viktig. Vårt mål er å støtte polske kvinners rett til selvbestemt abort og skape oppmerksomhet rundt deres sak. Dermed blir oppmerksomheten i seg selv er et tegn på suksess, sier Hustàk.

Mads Faste Liang Lien i Projektorpøblene er fornøyd med at aksjonen ble gjennomført til tross for politiets bortvisning.

Politiet var usikre

— Prosjektet vårt handler også om å undersøke og sette spørsmålstegn ved politiets rolle og inngripen, sier Hustàk.

Han forklarer at det derfor er viktig for aksjonsgruppen å ha dialog med politiet, enten den er god eller en dårlig.

I kveld var dialogen god, forteller Mads Faste Liang Lien.

— Politiet var veldig usikre på hva vi hadde lov til, og vi oppfattet det som om de var i stadig kontakt med Operasjonssentralen for å få ordre. Til slutt fikk vi beskjed om at vi ikke kunne blokkere verken inn- eller utgangene eller belyse fasaden med projeksjoner, sier Lien.

Politidialogen en del av aksjonen

Aksjonistene fikk raskt bortvisningsordre fra fortauet rundt ambassaden, og politiet nedla også forbud mot å projisere på fortauet utenfor ambassaden og på telefonkiosk rett ved, forteller Lien.

— Politiet var veldig respektfulle, legger han til.

Hustàk var også glad for kontakten med politiet.

— Interaksjonen med politiet er alltid en viktig del av våre aksjoner og prosjekter. Ved å snakke med politiet finner vi ut av hvordan politiet forholder seg til vår adferd, og det er en verdifull læringsprosess for oss, sier han.

Direct Action Theatre jobber med flere grupper, for eksempel Tits performance group.

Aksjon i midten av februar

Projektorpøblene var med Direct Action Theatre da de belyste den polske ambassaden i midten av februar, rett etter at den polske regjeringen vedtok streng abortlovgivning. Projektorpøblene var også med da DAT hadde en aksjon mot den Myanmarske ambassaden på omtrent samme tid.

Powered by Labrador CMS