Utstiller Sindre Goksøyrs teori er at folk blir inspirert av å se tegninger som hans «Hairy Woman» på Galleri Briskeby, hvor han og Christopher Nielsen er inne i siste uke med «Vil du hengi deg til Kama Sutra med meg» og «Lev vel – lev hårete».

Siden nyttår har man måttet til Briskeby for å se hårete mennesker ha sex. Ikke alle har vært like begeistra for det

Kunstanmelder i Klassekampen, Kåre Bulie, kalte det «et stykke klassisk kulturradikalisme». Briskeby-beboer beskrev utstillingen som syk, vulgær og ekkel.

Publisert

Salgsutstillingen «Vil du hengi deg til Kama Sutra med meg» og «Lev vel – lev hårete» har stått i Galleri Briskeby siden begynnelsen av januar. Kunstnerne er henholdsvis Sindre Goksøyr og Christopher Nielsen, og for knappe to uker siden fikk utstillingen et ublidt møte med koronanedstengningen.

Nå tar de en ekstra uke i galleriet som plaster på såret. Til (nesten) alles store glede. Lørdag førstkommende er det finissage. Søndag er siste utstillingsdag.

Variert kjønnslig omgang

Felles for kunstverkene er seksuell aktivitet i alle tenkelige former. Utført av mennesker med mye kroppshår. De har alenesex, parsex og gruppesex. Ingen skal beskylde Nielsen og Goksøyr for å framstille en homogen og kjedelig virkelighet.

Nesten alle kjønn er representert, like så alle hudfarger, størrelser, kroppsfasonger, legninger og aldre. Motivene er eksplisitte nok til at Facebook og Instagram fjernet bildene da galleriet begynte promoteringen før jul.

Bildet av Christopher Nielsen (t.v.) og Sindre Goksøyr er tatt på åpningsdagen. De to kunstnerne stod utenfor og ønsket velkommen. Der holdt de seg i nærmere åtte timer for å gi plass til besøkere i galleriet, som kan være maksimum ti om gangen.

Fra flaut til diggbart

På VårtOslos pappavits-spørsmål om de har fått reaksjoner fra sjapper som driver med brasiliansk hårvoksing (som det er en del av i strøkene rundt Briskeby), svarer kunstner Sindre Goksøyr negativt. Det de derimot har fått, er reaksjoner på sosiale medier, fra alle slags folk.

– Alt fra folk som syns dette er usmakelig, ekkelt eller flaut, til folk som digger det, forteller Goksøyr. Han mener det finnes unge folk og gamle folk i begge leirer.

Tyggegummikort er en av formatene kunstnerne har valgt for å skildre hårete kropper i seksuell utfoldelse.

Utstillingen består av orginaltegninger og silketrykk, maleri og betongskupturer i tillegg til to serier tyggegummisamlekort med ulike hårete motiv som er til salgs. Enten i konvolutt med tyggegummi, eller i boks uten tyggegummi med alle 43 motiv. Konvoluttene inneholder fem kort pluss tyggis.

Kunsten MÅ provosere! Ellers er det ikke kunst, bare håndverk ... sier Christopher Nielsen.

Kollega sluttet å følge ham

Christopher Nielsen har ikke observert noen negative reaksjoner før medutstiller Goksøyr i intervjuet med VårtOslo på messenger gjør ham oppmerksom på det.

Nielsen gir først uttrykk for frustrasjon over mangelen på sjokkerte publikummere:

– Bare positive reaksjoner som jeg har fått, overbegeistrete eldre lokale damer, hva skal man si, vi har feilet, ingen (bortsett fra Mark Zuckerberg) lar seg provosere! Og kunsten MÅ provosere! Ellers er det ikke kunst, bare håndverk ...

– Og håndverk provoserer som kjent ikke....

– noen....

– Bortsett fra når det er dårlig.... skriver Nielsen i chatten på Facebook.

Anonym og skeptisk kollega

Goksøyr gjør oppmerksom på at folk som blir gitt ut på kunstnernes felles forlag som ikke har turt å følge ham på Instagram, fordi de er redde for at folk på bussen skulle se bildene over skulderen deres. Nielsen oppfordrer til åpenhet:

– Han må navngis? X (et navn, journ.anm..) elle?

– Nei, er ikke ute etter å drite ut noen, svarer Goksøyr. – Jeg har bare blitt overrasket over alle reaksjonene. Fra helt vanlige folk i kulturbransjen osv. Folk vi kjenner. Men og andre. Reaksjonene dabbet litt av etterhvert som folk ble vant til det eller hva det var. Men til å begynne med var det mye «What the fuck!!!!!» reaksjoner, skriver han.

– Folk er blitt så pripne vet du, spesielt ungdommen!… svarer Nielsen.

– Ja, i alle aldre egentlig. Mye folk syns er problematisk å se. Men ekte voldsfilmer er populært, skriver Goksøyr.

Det perfekte samfunn er hårete, hevder kunstneren. Teknikk: tusj på papir.

– Frisinna mangfold

VårtOslo spør om hva som er poenget med å gi folket noe mange av dem ikke orker å se på. Svaret er at folket fortjener «et lite glimt av Utopia».

– Det perfekte samfunn er hårete, sånn er det bare... forklarer Nielsen.

Goksøyr mener skeptikere må stille seg selv spørsmålet: Hvorfor er dette problematisk å se på?

– Vi vil jo bare vise litt hverdagsglede, understreker han.

– Hårete hverdagsgleder. Samt mangfold, ekte mangfold! Frisinna ... legger Nielsen til.

Inspirasjon og rødming

Karakteristikken «vulgært og ekkelt» kom på en facebookside som samler Briskeby-entusiaster. I et innlegg under annonseringen, skrev beboeren også «Sykt». Men etter en liten dialog i kommentarfelte, endte det godt og beboeren bestemte seg for å se utstillingen.

Goksøyr tror mange egentlig blir kjempeglade og inspirert.

– Men noen blir flaue over det. Og dermed setter de seg på bakbeina så de slipper å innrømme det, er hans teori.

Gallerist Line Harr Skagestad har stort sett fått positive reaksjoner i galleriet.

– Mye humring og smil. Noen få som rødmer litt og himler med øynene, men folk flest synes det er befriende, forteller Skagestad.

Om kunstnerne:

Sindre Goksøyr (f. 1975) er billedkunstner, illustratør og tegneserietegner. Han er en del av kunstnerkollektivet Dongery, som foruten å lage hundrevis av fanziner og bøker har hatt en rekke utstillinger i inn og utland. Han har en rekke separatutstillinger bak seg hvor han hovedsaklig har vist grafikk og skulptur.

Christopher Nielsen (f.1963) debuterte i 1980 med tegneserie for Gateavisa. Han har siden den gang (i tall) publisert 28 tegneserier, 10 albumcovere med Jokke & Valentinerne og regissert tegnefilmer, TV-serie og teaterstykker. Han har hatt en rekke utstillinger og åpnet kunstbaren Misfornøyelsesbar.

«Lev vel - lev hårete» er Nielsens første tyggegummi samlekort serie.

– Vi vil jo bare vise litt hverdagsglede, sier Sindre Goksøyr. Teknikk: tusj på papir. Tegning av Sindre Goksøyr.
Powered by Labrador CMS