Aksjonen endte med at politiet bar vekk og anholdt tre av klimaaktivistene fra Extinction Rebellion.

Klimaaksjonister frikjent i retten etter å ha gått på ski opp Bogstadveien. Politiet får kritikk

Aktivistene fra Extinction Rebellion ble i dag frikjent fullt ut i Oslo tingrett. Dommeren støtter seg på en dom i Den Europeiske Menneskerettsdomstol mellom politisk opposisjonell Alexi Navalny og den russiske staten.

Publisert

Det var for ett år siden de tre klimaaksjonistene gikk opp Bogstadveien for å sette søkelys på de urovekkende klimaendringene. Underveis ble aksjonistene pågrepet, båret inn i politibilen og ilagt en bot, som de nektet å vedta.

I dag fikk aktivistene lest opp dommen i Oslo tingrett. Retten mener arrestasjonen og bøteleggingen var en unødvendig reaksjon og frikjenner aktivistene fullt ut.

– Vi er fornøyde med å ha fått gjennomslag for synspunktet om at politiets samlede reaksjon i dette tilfellet var uforholdsmessig, sier forsvarer Carsten Smith Elgesem.

Ikke kranglete, voldelige eller bråkete

Dommeren skriver i sin dom: «Etter bevisførselen har retten vanskelig å få tak i behovet for pågripelsen, innbringelsen og boten».

Også selve arrestasjonen stiller dommeren spørsmålstegn ved: «Bevisførselen, herunder videoene, har ikke vist at de tre skiløperne på noe vis forholdt seg kranglete, voldelige, bråkete eller på annen måte så forstyrrende at pågripelse og innbringelse i arresten fremsto som en på stedet nødvendig løsning».

Extinction Rebellion sto bak denne aksjonen som markerte de endrede klimaforholdene på planeten.

– Dette er en velbegrunnet og fornuftig dom, som viser at menneskerettighetene har praktisk betydning for politiet og påtalemyndighetens mulighet til å gripe inn i fredelige demonstrasjoner. I et demokratisk samfunn må man akseptere at fredelige demonstrasjoner forårsaker mindre forstyrrelser i dagliglivet, sier Smith Elgesem.

Russisk opposisjonell setter presedens

Dommeren støtter seg på en dom fra 2018 i Den Europeiske Menneskerettsdomstol mellom den politisk opposisjonelle Alexei Navalny og den russiske staten som begrunnelse for frifinnelsen. Navalny er for tiden fengslet etter protester i Russland.

I den aktuelle dommen sier menneskerettsdomstolen at en fredelig demonstrasjon i utgangspunktet ikke skal trues med kriminelle sanksjoner, spesielt frihetsberøvelse.

Dommeren vektlegger aksjonens fredelige, humoristiske form og kaller det «et avslappet og humorisktisk lite opptog». Videre skriver dommeren: «skiløperne fylte veibanen knapt mer enn to-tre el-sparkesyklister eller syklister i bredden – noe man ofte ser i Hegdehaugsveien og Bogstadveien en lørdag formiddag».

Inngrep i demonstrasjonsfriheten

Advokatfullmektig Smith Elgesem sier:

– Dommen fastslår at selv om boten er gitt for å ikke etterkomme politiets pålegg, så har den såpass nær sammenheng med demonstrasjonen at man anser det som et inngrep i demonstrasjonsfriheten. Slike inngrep må være nødvendige og proporsjonale hvis de skal være lovlige. Det kan altså ikke være noen automatikk i at det gis bøter for å ikke etterkomme pålegg i forbindelse med fredelige demonstrasjoner.

– En eventuell bot må vurderes konkret i lys av demonstrasjonsfriheten i Grunnloven og Den Europeiske Menneskerettsdomstol, hvor det er en særlig høy terskel for å tillate at man straffes for å delta i en fredelig demonstrasjon.

Powered by Labrador CMS