Det er lyst og fint ute nå, men snart blir det mørkere. Da er det greit med lys i gatene.

Kjempestort etterslep på byens gatebelysning: Nå skal det graves på Majorstua

Kommunen mener det er nødvendig med en betydelig satsing for å stanse forfallet av byens belysningsanlegg. Med dagens takt vil et slikt prosjekt ta mellom 30 til 60 år.

Publisert

Mandag 15. august starter arbeidet med utbedring av belysningen på Majorstua. Ifølge Bymiljøetaten vil man i fase en av prosjektet på tre faser, skifte ut master, kabler i bakken og armatur i følgende gater: Rosenborggata, Vibes gate, Schøningsgate, Ole Vigs gate, Industrigata og Dronning Astrids gate. Arbeidet vil kreve betydelig graving.

Viktig for trafikksikkerhet

Ifølge en rapport om etterslep på veilys i Oslo, vil en fornyelse av hele infrastrukturen koste circa 3 milliarder kroner. Med et årlig budsjett på drift og vedlikehold på nivå med det det er i dag, mellom 50 og 100 millioner kroner, vil det imidlertid ta mellom 30 og 60 år å fornye anleggene.

Det blir lysere i gatene på Majorstua til høsten.

Bymiljøetaten vurderer det slik at det er nødvendig med en betydelig satsing på å stanse forfallet av byens belysningsanlegg. Bruk av LED-lys betyr at energikostnadene er redusert. Dette gir et større handlingsrom.

Avdelingssjef for mobilitet i Bymiljøetaten, Rune Gjøs, sier til VårtOslo at god belysning i by og boligområder er viktig for at det skal være trygt for alle å bevege seg i byen. Både med hensyn til trafikksikkerhet, kriminalitetsforebygging og universell utforming.

Forebygger kriminalitet

Avdelingssjef for mobilitet i Bymiljøetaten, Rune Gjøs, sier det er flere grunner til å forbedre belysningen i byen.

De har nå pågående noen mindre prosjekter i samarbeid med Elvia. Det er påbegynt arbeider på Ekeberg, og det er planlagt arbeider på Kampen, Frogner, Rodeløkka og Briskeby.

— Når vi velger ut forbedringssaker på belysningsinfrastrukturen vår tar vi utgangspunkt i saker meldt inn av publikum gjennom Bymelding, saker undersøkt av det lokale eltilsynet, og saker vi selv oppdager ved kontroll, sier Gjøs. Hittil i år er det gjort 2647 utbedringer med utgangspunkt i Bymelding.

Ifølge Bymiljøetaten, har de et nært samarbeid med politiet. Bruk av belysning som virkemiddel for å forebygge kriminalitet og å bedre arbeidsforholdene for nødetatene er sentrale elementer i dette samarbeidet.

Dette er de neste fasene i utbedringsarbeidet:

  • Fase 2: Schøningsgate, Industrigata, Hammerstads gate, Trudvangveien, Fauchalds gate, Ingelbrecht Knudssøns gate, Schultz gate, Sorgenfrigata og Ole Vigs gate
  • Fase 3: Schøningsgate, Fagerborggata, Suhmgate, Industrigata, Schultz gate, Sorgenfrigata, Åsaveien og Vibes gate
  • Fase 4: Jacob Aalls gate.

Det er kun fase 1 som har finansering foreløpig.

Powered by Labrador CMS