I dette hullet satte en kvinand seg fast tidligere i sommer. Den kom seg ikke løs Nå er bymiljøetaten i gang med å tette sprekkene mellom steinhellene i Frognerdammen.
I dette hullet satte en kvinand seg fast tidligere i sommer. Den kom seg ikke løs Nå er bymiljøetaten i gang med å tette sprekkene mellom steinhellene i Frognerdammen.

Nå tetter kommunen igjen dødsfellene ved Frognerdammen

I sprekkene mellom steinhellene ved Frognerdammen har en rekke vannfugler satt seg fast og dødd. Nå tetter kommunen hullene. MEN: – Nesten ingen svaner kommer fra Frognerdammen i live.

Publisert

Rundt øvre og nedre Frognerdam er det rundt 20 feller som fugler setter seg fast i, ifølge Lena W. Nystrøm. Hun er frivillig i Frognerdammens fugler.

Etter at VårtOslo omtalte saken har kommunen bestilt pukk og satt i gang med å fylle igjen hullene.

Så langt har bymiljøetaten fylt igjen en håndfull sprekker, blant annet et hull hvor en kvinand satte seg fast og døde. Hullet hvor en svaneunge satte seg fast, er derimot ikke tettet ennå.

– Jeg synes det er beundringsverdig at de tok så raskt fatt i det. Noen dedikerte naturforvaltere i kommunen har tatt grep etter at svaneungen satte seg fast nylig, sier Nystrøm.

– La gresset gro

Hun synes ellers det virker som om kommunen mangler både ressurser og vilje til å ta vare på og skjerme fuglene i Frognerdammen.

– Jeg har ved flere anledninger spurt om det er mulig å la gresset gro i den sørvestvendte bakken ved nedre Frognerdam. Dette fordi det ikke finnes beplantning i vannet som svanene kan beite på og fordi den bakken er ett av to steder de kommer i land med unger. Der er de også bedre skjermet enn nedenfor Herregårdskroen. Det fikk vi smertelig erfare da en av svaneungene ble funnet død der, mye mulig angrepet av hund, sier Nystrøm.

Lena W. Nyström mener kommunen kunne gjøre mer for vannfuglene i Frognerdammen.
Lena W. Nyström mener kommunen kunne gjøre mer for vannfuglene i Frognerdammen.

– Nesten ingen svaner overlever

Hun synes bymiljøetaten burde skjerme dammen med gjerder, for å stoppe løse hunder og hindre at folk går ned og bader rett ved svanene. Svanene er avhengige av å gresse, og da er de sårbare for løse hunder.

– I år fikk svaneparet tre unger som har forsvunnet en etter en. Den første av usikker årsak, den andre mest sannsynlig tatt av hund, og den i dag helt sikkert tatt av hund. En parkansatt var vitne til hendelsen, men fikk ikke stoppet hundeeieren, sier Lena W. Nystrøm.

– Det samme skjer hvert år i Frognerdammen – svaneungene og svaner tatt av hunder. Eller de spiser søppel som setter seg fast i halsen. Svanene blir også utsatt for unødig stress. Nesten ingen svaner kommer fra Frognerdammen i live. Jeg synes det er en hensynsløs omgang med naturen vi har rundt oss.

Har bestilt pukk

– Utbedring ble bestilt forrige uke, og sprekkene fylles med pukk, melder bymiljøetatens pressevakt, Marie Berge.

– Utbedringen er ikke ferdig utført. Det ble utført noen tester for å se hvilke fraksjoner som fungerer. Entreprenør har bestilt fem kubikk pukk, og vi antar arbeidet blir ferdigstilt neste uke, melder Berge.

Powered by Labrador CMS