Kjersti og Målfrid Rustad i det nye Nasjonalmuseet, foran Norges nasjonamaleri
Kjersti og Målfrid Rustad i det nye Nasjonalmuseet, foran Norges nasjonamaleri "Vinternatt ved Rondane" av Harald Sohlberg (1869–1935)

Så var det vanlige folks tur til å se Nasjonalmuseet: - Må tilbake fordi det er så overveldende, sier søstrene Målfrid og Kjersti

Kongen og Dronningen var der. Og en lang rekke andre notabiliteter. Men også vanlige, kunsinteresserte folk slapp inn da Nasjonalmuseet åpnet. — Overveldende, moderne og enorm bredde, er dommen fra folk VårtOslo møtte.

Publisert

— Det var artig å se Dronningens engasjement under åpningen, utbryter søstrene Kjersti og Målfrid Rustad når VårtOslo møter dem i det nyåpnede Nasjonalmuseet.

Alle nordmenn vet at Dronningen ikke bare er eksepsjonelt opptatt av kuns. Hun er selv utøvende kunstner og har dessuten studert kunsthistorie ved Universitetet i Oslo.

— Stort og inneholder mye!

Og Dronningens det glødende engasjementet smittet over på vanlige folk, som også slapp inn. Skjønt søstrene Rustad er kanskje ikke helt vanlige.

De var der på grunn av en tilknytning til firmaet som har levert stein og skifer til nybygget. Og var naturlig nok stolte over at Nasjonalmuseet ved den gamle Vestbane-tomta endelig åpnet.

Men selve samlingen av kunst hadde de ikke sett før i dag.

— Museet er stort og inneholder mye! Det er nesten overveldende, forteller Kjersti og Målfrid.

Endelig fokus på innholdet?

— Vi er nødt til å komme tilbake flere ganger for å få med oss alt, sier de til VårtOslo.

— Museet er helt nydelig, sier Jimmy Nguyen og Espen Larsson til VårtOslo.
— Museet er helt nydelig, sier Jimmy Nguyen og Espen Larsson til VårtOslo.

Det nye bygget er egentlig en sammenslåing av Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet og Riksutstillingene. Formelt ble sammenslåingen bestemt i 2003. Men først 19 år senere står altså monumentalbygget klart.

Med en prislapp på over 6 milliarder kroner og en storm av kritikk mot arkitekturen var det i dag høytidelig åpning med de kongelige, politikere og en rekke notabiliteter.

Endelig kan kanskje arkitekturdebatten hvile litt? Så fokus kommer på hva bygget inneholder.

— Museet er helt nydelig

Museet huser Norges mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design. 6.500 verk blir presentert i utstillingene som går over 86 rom og over to etasjer.

Spesiell lyssetting skal fremheve kunstverkene.
Spesiell lyssetting skal fremheve kunstverkene.

— Museet er helt nydelig, sier Jimmy Nguyen og Espen Larsson til VårtOslo.

De to hadde bare rukket å se et par av rommene, men var alllerede dypt imponert.

— Nasjonalmuseet fremstår som moderne, og at det er interessant med bredden i utvalg fra gammel til nyere kunst. Lyssettingen er også flott, selv om det var litt vanskelig å lese skiltene der det er litt dunkel belysning, mener Jimmy og Espen.

Dyr inngangsbillett

Den ordinære inngangsprisen er på 180 kroner for voksne, noe som plasserer museet helt i pristoppen i Norge. Bare to vanlige museer har dyrere billetter.

Verket "Pile o’Sápmi Supreme" består av 400 reinskaller og er laget av kunstneren Máret Ánne Sara, og er en protest mot norsk reindrifts- og arealpolitikk i Sápmi.
Verket "Pile o’Sápmi Supreme" består av 400 reinskaller og er laget av kunstneren Máret Ánne Sara, og er en protest mot norsk reindrifts- og arealpolitikk i Sápmi.

Barn under 18 år kommer inn gratis, mens honnørbillettene koster 110 kroner, og samme pris gjelder for alle under 25 år.

Helt fram til 2011 var det gratis å komme inn på Nasjonalmuseet.

— Grunnen til at det ikke er gratis som i 2011, er sammensatt. Det handler om at vi har et større bygg med det nye museet, og at regjeringen stiller større krav til egeninntjening enn vi har hatt tidligere, sa markedsdirektør Tord Krogtoft ved Nasjonalmuseet til NTB fredag.

Powered by Labrador CMS