Nasjonalmuseet sikrer verk mot klimaaktivister: — De nye tiltakene vil bety en oppgradering av både menneskelige og elektroniske sikkerhetsrutiner, opplyser museet.
Nasjonalmuseet sikrer verk mot klimaaktivister: — De nye tiltakene vil bety en oppgradering av både menneskelige og elektroniske sikkerhetsrutiner, opplyser museet.

Skal bli vanskeligere å kaste suppe på Nasjonalmuseet: – Vi følger med på aksjoner rundt i verden

Den siste tiden har klimaaktivister rundt om i verden kastet flytende matretter på uerstattelig kunst. Men flere av Nasjonalmuseets verker er allerede beskyttet med glass. Nå settes ytterligere sikkerhetstiltak inn.

Publisert

Det skal bli vanskeligere for besøkende på Nasjonalmuseet å få med seg suppe eller andre ting som kan kastes på kunsten, skriver Aftenposten.

— Vi følger med på aksjonene rundt i verden og har iverksatt tiltak den siste tiden for å forhindre at noe tilsvarende skal skje her, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Kydland ved Nasjonalmuseet til avisen.

Limte hendene til Goya-maleri

— De nye tiltakene vil bety en oppgradering av både menneskelige og elektroniske sikkerhetsrutiner, opplyser Kydland.

De utstilte kunstverkene er utstyrt med sensorer. Går en for nærme vil det gå en alarm som tilkaller vaktene.

To aktivister ble lørdag pågrepet etter at de limte hendene sine fast til rammene på Francisco Goya-malerier på Prado-museet i Spanias hovedstad Madrid.

Fredag ble Vincent van Goghs maleri «Såmannen» tilgriset med ertesuppe i Roma.

Van Gogh- og Da Vinci-verk angrepet

Hendelsene i Roma og Madrid er den siste i en rekke aksjoner fra klimaaktivister som limer seg fast eller kaster suppe, potetmos eller kake på kjente kunstverk i Europa.

Blant verkene som har fått gjennomgå, er Leonardo da Vincis «Mona Lisa» i Paris, Van Goghs «Solsikker» i London og «Pike med perleøredobb» i Haag.

Alle maleriene var dekket med glass, og ingen ble skadd i aksjonene.

Powered by Labrador CMS