Vippetangen
Illustrasjonen viser muligheter for hvordan Vippetangen kan bli seende ut.

Trosser faglig råd fra Oslo Havn: Byrådet ber bystyret gå inn for flytting av ferger til Kongshavn

I 2022 anbefalte Oslo Havn at en felles fremtidig fergeterminal bør ligge på Vippetangen. Kongshavn ble frarådet som alternativ. Nå går Høyre/Venstre-byrådet mot de faglige rådene fra byens havnevesen.

Publisert

Bli varslet om siste nytt i VårtOslo-appen: Last ned for iPhone her og Android her!

Allerede i desember i fjor ble det kjent hva Høyre/Venstre-byrådet ville gå inn for. Som altså er helt på tvers av de faglige rådene fra Oslo Havn.

Men først nå er det formelle klart - det borgerlige byrådet ber bystyret gå inn for flytting av utenriksfergene til Kongshavn. Det innebærer på sikt også at Color Lines Kiel-ferge flyttes fra Hjortnes-kaia ved Filipstad.

– Positivt for byen

– Det er ikke lenger riktig å ha store avstengte terminalområder i sentrum. Nå får vi frigjort arealer tett på byen som vil bli attraktive områder for publikum, sier  byutviklingsbyråd James Stove Lorentzen (H).

Han mener dagens terminalområder vil bli en naturlig del av byen. Vippetangen vil knyttes bedre til Kvadraturen og vil øke bylivet i området.

– Det er et stort potensial for blant annet park og offentlig byrom der. Hjortnes vil bli en del av det nye Filipstad med boliger, arbeidsplasser, park og ulike tilbud. Alt dette vil være positivt for byen, sier Stove Lorentzen, i en pressemelding.

Lang havnepromenade

Fergeterminalen på Kongshavn vil kunne fungere som en buffer mellom bolig- og rekreasjonsarealene på fremtidige Grønlikaia og havnedriften i sør.

– Når dagens fergeterminaler flyttes, får vi en lang og sammenhengende havnepromenade langs sjøen gjennom hele fjordbyen. På Vippetangen tar vi dessuten bedre hensyn til Akershus festning som et viktig historisk og nasjonalt kulturminne, sier finansbyråd Hallstein Bjercke (H).

Kan omlaste gods til tog

Utenriksfergene står for en betydelig del av godstransporten over Oslo havn. I 2023 fraktet for eksempel ColorLine gods som tilsvarer en tredjedel av alt gods som gikk over containerhavna i Sydhavna.

– Vi mener en fergeterminal på Kongshavn er best egnet til å håndtere økte godsmengder med utenriksfergene, og plasseringen nær det eksisterende jernbanesporet åpner for muligheter til omlasting som alternativene ikke har, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).

Bystyret får siste ord

Etter hovedutredningen i 2022 er det gjennomført flere tilleggsutredninger. Byrådet har gjort en samlet vurdering av alt dette og mener deres anbefaling er best for byen.

– Vi vet dette er en sak mange har sterke meningen om, men i et historisk perspektiv mener vi dette er den riktig og mest bærekraftige løsningen for Oslo. Derfor anbefaler vi at kommunen nå igangsetter reguleringsprosessen av en felles terminal på Kongshavn, sier byrådslederen.

Byrådet sender saken med byrådets anbefalinger til behandling i bystyret.

Powered by Labrador CMS