DEBATT

Maren Lystad
– Dette handler ikke bare om en skolebygning. Dette handler om tillit. Tillit til at politikerne følger opp sine egne vedtak om Groruddalssatsingen. Tillit til at de tar hensyn til sårbare barn og familier, sier mamma Maren Lystad.

– TILLIT, står det med store bokstaver, mens nærskolen og tryggheten vår slukkes

Hver morgen når jeg ser ut over Oslo, møtes jeg av ordet "TILLIT" som lyser fra kunstinstallasjonen på Økern. Det samme ordet følger oss inn i kvelden. Men nå kjennes dette ordet som en bitter ironi for oss som bor på Haugerud og Trosterud.

Publisert

Utdanningsetaten planlegger å kortsiktig spare noen kroner i driftsutgifter ved å legge ned flere skoler. Men på bekostning av hva?

Oslo kommunes egen planstrategi for 2024-2027 påpeker at høye boligpriser og prisforskjeller mellom bydelene bidrar til økt segregering og en mer delt by. Når inntekt og formue bestemmer hvor folk bosetter seg, fører det til opphoping av levekårsutfordringer i østlige bydeler som Groruddalen.

Dette påvirker særlig skolene, hvor utfordringene kan gi dårligere forutsetninger for læring og trivsel. Hvis nærskolen vår avvikles, forsterker vi bare denne negative spiralen.

Kan true tryggheten

Det er uttrykt bekymring for planene om en så stor ungdomsskole med åtte paralleller. Med færre yngre barn og foreldre i området, frykter vi et konsentrert ungdomsmiljø som kan true tryggheten i nærmiljøet.

Dette går direkte imot Oslo kommunes eget områdeløft for Trosterud og Haugerud (2017-2026), der hovedmålet er å skape et inkluderende lokalsamfunn med trygge bomiljøer og gode møteplasser.

En viktig undersøkelse fra 2020 viser at trygghet fortsatt er en utfordring - rundt 40 prosent av beboerne oppgir at det er steder de føler seg utrygge. For å motvirke dette vil det bli nødvendig med økt tilstedeværelse av politi og flere forebyggende tiltak som fritidsklubber, idrettstilbud og nærmiljøaktiviteter.

Kostnadene for disse tiltakene, sammen med behovet for å styrke lokale møteplasser som områdeløftet fremhever som viktige, vil på sikt kunne overstige den planlagte innsparingen ved skolenedleggelsen.

Skaper nye bekymringer

Barnetråkk-kartleggingen fra området viser hvor viktig nettopp Trosterud skole er som trygt møtepunkt i nærmiljøet. Rundt 90 elever fra 6. klasse har kartlagt hvordan de bruker området, og resultatene er tydelige:

Trosterud skoleområde er et av de mest positivt merkede stedene i kartleggingen. Skolen fungerer som et viktig sosialt samlingspunkt med trygge, bilfrie skoleveier.

Å flytte elevene til andre skoler vil tvinge dem til å krysse flere trafikkfarlige veier som kartleggingen allerede har identifisert som problematiske – særlig Tvetenveien, Dr. Dedichens vei og Ove Messelts vei.

Dette øker ulykkesrisikoen og betyr at flere yngre elever må følges til skolen. I stedet for dagens trygge, bilfrie skolevei må elevene gå en betydelig lengre og farligere rute. For de yngste barna betyr dette at de mister muligheten til å gå alene til skolen. De må passere både en videregående skole og et kjøpesenter på vei hjem, noe som skaper nye bekymringer for oss foreldre.

For å sette avstanden i perspektiv: Den nye skoleveien, med sin betydelige stigning, tilsvarer å gå fra politihuset på Grønland og helt opp til krigsskolen på Ekeberg for mange av barna. Dette er en urimelig belastning for våre yngste elever, og det vil påvirke både deres selvstendighet og familiens hverdagslogistikk.

Ekstremt kort tidshorisont

Kartleggingen viser også store forskjeller mellom områdene - der Trosterud har flere aktivitetstilbud og møteplasser. Å fjerne denne viktige sosiale arenaen vil derfor ramme et område som allerede har behov for flere, ikke færre, sosiale møteplasser for barn og unge.

På Haugerud og Trosterud står vi muligens foran tapet av en kulturskole, det som skulle bli den største kulturstasjonen i Oslo med 2000 plasser. Et unikt strykeorkester med 80 medlemmer vil forsvinne. En skole som har lykkes med å snu negative flyttetrender i området, er nå foreslått revet.

Det mest absurde med dette forslaget? Tall fra utdanningsetaten viser at elevtallene vil synke fram mot 2028, men allerede i 2032 begynner tallene å stige igjen. Som lærer Mari Ystanes Fjeldstad på Trosterud påpeker: «Det er ekstremt kort tidshorisont å bygge ned noe som du eventuelt trenger å bygge opp igjen senere. Det er sløsing med tid, krefter og penger.»

Hvilken økonomisk logikk er det i å rive nå, for så å måtte bygge nytt om få år?

Tilliten slukner

Dette handler ikke bare om en skolebygning. Dette handler om tillit. Tillit til at politikerne følger opp sine egne vedtak om Groruddalssatsingen. Tillit til at de tar hensyn til sårbare barn og familier. Tillit til at de ser verdien av et trygt og velfungerende nærmiljø.

Hver kveld når jeg ser "TILLIT" lyse mot meg fra Økern, lurer jeg på: Hvem har egentlig tillit til hvem? For akkurat nå føles det som om tilliten mellom befolkningen og beslutningstakerne sakte, men sikkert, slukner - akkurat som lysene i vår kjære nærskole er foreslått å gjøre.

Powered by Labrador CMS