Hallstein Bjercke stiller spørsmål ved om det er realistisk at det kommer en ny ungdomsskole når tomten ikke engang er regulert.

Politikere reagerer skarpt på manglende ungdomsskole på Løren: — Jeg er alvorlig bekymret for om byrådet tar skolebygging på alvor

Sist uke fortalte VårtOslo historien om barna på Løren skole som ikke har en ungdomsskole å gå til. Nå får barneskolebarna bred støtte i kultur- og utdanningsutvalget. Politikerne lover å følge opp saken.

VårtOslos historie om barna på Løren skole som ikke har en ungdomsskole å gå til i nærmiljøet har skapt sterke reaksjoner.

— Jeg forstår ikke hvorfor befolkningsfremskrivninger ikke brukes til å modellere behov for skoler, fortalte Kim Massey Heide. Hans sønn Alex er en av 57 elever som må legge ut på en lang og kronglete skolevei når han etter sommeren begynner på ungdomsskolen på Årvoll.

Les også: Barna på Løren har ikke ungdomsskole i nærmiljøet: — Kommunen virker uforberedt

Områdeutviklingen bremser

I dag går det 344 barn på 4. til 7. trinn som ikke har en nærskole når de går ut av barneskolen, ifølge tall VårtOslo har fått fra aksjonsgruppa som jobber for ny ungdomsskole.

Kim Massey Heide må sende sønnen Alex ut på en 30 minutter lang reisevei fordi Oslo kommune ikke har ungdomsskoleplasser i nærmiljøet.

Utdanningsetatens mål var at den nye ungdomsskolen på Økern skulle være klar når elevene ved Løren skole skulle begynne på ungdomskolen, i august 2021. Dette var imidlertid ikke mulig, fordi det pågår en stor områdeutvikling på Økern som den nye skolen er en del av, som det ikke er mulig å framskynde på tross av skolebehovet, sa kommunikasjonsrådgiver Andrea Rodriguez på vegne av avdeling for skoleanlegg i Utdanningsetaten.

Slår alarm

Etaten kunne ikke love foreldrene at barna ville få en ungdomsskole i nærområdet i 2025, men opplyste at det er planen.

Politikere i kultur- og utdanningsutvalget på tvers av partigrenser slår nå alarm etter å ha lest saken i VårtOslo.

— Jeg er bekymret for om det i det hele tatt er mulig å få denne skolen ferdig til 2025, slik bystyret har vedtatt. Strengt tatt burde den vært kraftig fremskyndet når du ser på skolebehovet i området. Dette byrådet er på etterskudd med skolebygg flere steder i byen og skolebehovsplanen som de skulle lagt fram i fjor høst er forsinket. Jeg er alvorlig bekymret for om byrådet tar skolebygging på alvor, sier nestleder av kultur- og utdanningsutvalget, Venstre-politiker Hallstein Bjercke, til VårtOslo.

I kultur- og utdanningsutvalgets møte onsdag ble VårtOslos avsløring tatt opp av Bjercke.

— Jeg lurer på hva som er mulighetene for å fremskynde ferdigstillelse? Tomten er jo ikke en gang regulert, sa Bjercke i møtet.

Ingen klare svar

Byråd for næring og eierskap, Arbeiderpartiets Victoria Marie Evensen, ba Venstre-politikeren om å få respondere skriftlig og ga ingen andre svar på spørsmålene.

Byrådssekretær for kunnskap og oppvekst, Tarjei Helland fra SV, svarer VårtOslo at de følger reguleringsarbeidet tett og har stor forståelse for elevenes og foreldrenes synspunkter i saken.

Han opplyser at Utdanningsetaten og Eiendoms- og byfornyelsesetaten har jevnlige møter om fremdriften. Utdanningsetaten og Eiendoms- og byfornyelsesetaten har jobbet intenst for å ikke forsinke områdeplanarbeidet ytterligere, forsikrer han.

— Vi har hatt møter med foreldrene og følger reguleringsarbeidet tett. Vi gjør det vi kan for å sikre at skolen skal stå ferdig til 2025, sier Helland.

Bekymrede politikere

Oslo Høyres Mehmet Kaan Inan reagerer på utsettelsen av skolebehovsplanen.

Utdanning- og kulturpolitisk talsperson i Oslo Høyre, Mehmet Kaan Inan sier til VårtOslo at det er bekymringsverdig at en skole som skulle stå klar i 2021, er forsinket med så mange år.

— Det er elevene det går utover. Vi reagerer også på at skolebehovsplanen som byrådet skulle legge frem for flere måneder siden er utsatt, og at vi er nødt til å vente til høst, sier Inan.

Inan og Bjercke får støtte for sitt syn fra Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet.

— Dette viser hvor ille det er at skolebehovsplanen ble utsatt. Vi har sett usikkerheten det skaper mange steder i byen. KrF har forståelse for at dette året har vært ekstraordinært med en global pandemi, men nå haster det med å få på plass forutsigbare og gode løsninger, mener gruppeleder i Kristelig Folkeparti og medlem av kultur- og utdanningsutvalget, Espen Andreas Hasle.

— Jeg skjønner godt foreldrene i denne saken og vi må følge dette tett også politisk slik at vi gjør det vi kan for å sikre at den nye skolen er klar til 2025, sier nestleder i Oslo Arbeiderparti, Kamzy Gunaratnam, som også er medlem av utvalget.

— Vi må følge dette tett politisk, sier nestleder i Oslo Arbeiderparti, Kamzy Gunaratnam.
Powered by Labrador CMS