Hilde Arnesen (52) ser takknemlig på sykepleier Åshild Skårland som setter på plaster etter sprøytestikket på vaksinesenteret i Bjerke bydel.
Hilde Arnesen (52) ser takknemlig på sykepleier Åshild Skårland som setter på plaster etter sprøytestikket på vaksinesenteret i Bjerke bydel.

Oslo har fått ekstra vaksinedoser. Likevel har fire fylker vaksinert større andel voksne

Regjeringen besluttet å prioritere seks Oslo-bydeler og fire Viken-kommuner i begynnelsen av mars. Oslo har altså fått langt flere doser enn andre kommuner, men fire fylker har likevel vaksinert flere voksne.

Publisert

Men fortsatt er bare 31,2 prosent av den voksne befolkningen vaksinert i Oslo. Det er en lavere andel enn i Innlandet, Nordland, Vestfold og Telemark og Viken.

Men forskjellene fylkene imellom er små. Innlandet på topp har vaksinert 32,7 prosent, skriver Aftenposten.

Mange unge uten underliggende sykdom

Forklaringen er at en stor andel av Oslos befolkning er friske personer mellom 18 og 44 år, og disse er sist i vaksinekøen. Fram til mars ble vaksinene fordelt etter antall innbyggere over 65 år.

Oslo har en ung befolkning. Derfor havnet hovedstaden bakpå de tre første månedene i vaksineringen.

Innen 11. mai skal FHI vurdere å anbefale en mer radikal geografisk omfordeling av vaksiner, basert på smittetrykk. Deretter må regjeringen ta en beslutning. En regjeringsoppnevnt ekspertgruppe har foreslått en «betydelig skjevfordeling».

Høyest smitte blant oslofolk under 50

Ifølge helseetaten i Oslo kommune er det per fredag denne uken kun 2,2 prosent av byens befolkning mellom 18 og 44 år som har fått begge dosene med koronavaksine. Andelen som har fått første dose i denne gruppen er 9,5 prosent.

Samtidig viser helseetatens siste koronarapport at aldersgruppen fra 20 til 49 år står for nær 60 prosent av alle registrerte smittetilfeller i Oslo.

Blant oslofolk over år 65 er ni av ti personer nå vaksinert med enten første eller andre dose, viser helseetatens tall. I aldersgruppen fra 64 til 55 år er kun 5,6 prosent ferdig vaksinert, mens antallet som har fått første dose er nær 60 prosent.

Men så faller antallet kraftig i aldersgruppen 45 til 54 år. Her er under 30 prosent vaksinert med første dose, og kun 4 prosent ferdigvaksinert.

111 i snitt smittet daglig siste to uker

Det er registrert 70 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er ti færre enn samme dag forrige uke.

De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 111 smittede per dag i hovedstaden.

Smittetallene i Oslo er for første gang høyest i bydel Grünerløkka. Der ligger smittetrykket på 397 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det er registrert tolv nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Bjerke med 389 og Stovner med 303.

Ullern har den siste uken hatt de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 78 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og to personer i bydelen er smittet det siste døgnet.

Totalt er 34.547 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS